Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Лисичи урок по човечност

Лисичи урок по човечност
След топлия леден “Поход на императорите”, Жаке ни води в планината, където едно момиче иска да се приятели с едно лисиче
Cinefish.bg

Рецензии
Лисичи урок по човечност

20.09.2008, 18:04  |   Видяна: 4285  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

Поредното доказателство, че правенето на нещо добре (филми) няма нищо общо с притежаването на диплома по специалността, се казва Люк Жаке. Фактът, че един режисьор може да чака цял ден, за да снима един кадър по начина по който иска, означава, че притежава всички необходими качества, за да се занимава с тази професия (и не само тази) – търпение, внимание към детайла, упоритост, интелигентност.

На екран е новият филм на французина - “Лисицата и детето”. След топлия леден поход на императорите, Жаке ни води в планината, където едно момиче иска да се приятели с едно лисиче. “Лисицата и детето” е за приятелството, за страха, за притежанието, за любовта, за свободата, за природата, която пренебрегваме или към която нямаме отношение.

Жаке
не разказва  с ефекти, а с кадри и малко думи. Като истински изследовател, той наблюдава зараждащите се отношения между лисицата и детето. Двата силуета са сякаш втъкани в природния килим. По този  начин авторът показва своето възхищение и увереността си от това, че природата и човека могат да съществуват в разбирателство, без да си пречат.
С истинска обич екологът биолог ни запознава с обитателите на планината и отношението им към хората - изпълнено със страх, заради агресивното поведение на човеците. Построяването на отношението между Тату и Червенокоска е показано с търпение и дълбочина. Реалистично, без увъртане и измислици “психологът” Люк ни сочи непреодолимия стремеж да правим тези, които обичаме наша собственост, да ги променяме, да ги опитомяваме, да ги затваряме в рамките на своите представи.

Филмът на Люк Жаке е изключително четивен и прозрачен за всички, без значение от възрастта или националността на зрителите. Средствата, с които борави са простички и разбираеми. И най-важното качество, което лентата притежава е това, че ви кара да се замислите. Затова от колко отдавна не сте ходили на разходка, не сте се качвали в планината, не сте се опитвали да опознаете някого - търпеливо и открито, откога не се препрочитали любима книга? Пробвайте - не боли, а сгрява.
.
Още рецензии
Спасение дебне отвсякъде българското кино
Патологични срещи от познатия вид
Правителството като Биг Брадър
Дебилни братя
Революционно събуждане в чернобяло
Лисичи урок по човечност
Актьорски ураган по Стилър
Как обичат роботите
Шведска рапсодия в гръцко синьо
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 01:45
Оценка: 0
0 гласа

Хубаво написано! Да, обичта е нещо различно от притежанието... а могат ли лисиците да обичат? Детето казва : "Да"... а възрастният?

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg