Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Стъклен дом“ – Епизод 1

„Стъклен дом“ – Епизод 1
Новият български сериал е вече факт и мога да кажа, че останах доволен от крайния резултат.
Cinefish.bg

Рецензии
„Стъклен дом“ – Епизод 1

28.04.2010, 18:22  |   Видяна: 6308  |   allaboutftv  |   РЕЦЕНЗИЯ

От Александър Спасов

Новият български сериал е вече факт и мога да кажа, че останах доволен от крайния резултат. Естествено, има още доста да се учим от американците, но със сигурност „Стъклен дом“ е крачка в правилната посока. Реших да напиша няколко думи за първия епизод, който не беше лош, но със сигурност можеше да е по-грабващ и заинтригуващ.Ще започна с нещото, което може би най-много ме впечатли – визията. Сериалът е професионално заснет и не отстъпва на западните конкуренти. Добра композиция на кадрите, ненатрапчиво движение на камерата и добре балансирани интериорни и екстериорни сцени. Декорите бяха изпипани и използването на реални локации ( най-вече мола) допринесоха за създаването на един свят, който изглежда правдоподобен. В общи линии си личеше, че в продукцията са вложено труд и любов.

Другото, което ме зарадва беше актьорската игра. Не от всеки, но… като цяло. Мисля, че няма нужда да коментирам Стефан Данаилов, той както винаги беше супер. Юлиан Вергов също показа доказания си талант.

За това ще обърна внимание на останалите актьори, които не съм гледал много преди. Най-силно впечатление ми направиха Калин Врачански (Камен) и Бойко Кръстанов (Дани). И двамата се държаха правдоподобно и репликите им не звучаха като рецитал. Бяха наясно с героите си и реагираха най-естествено в различните ситуации. Атанас Атанасов (Агентът от ДАНС) също заслужава похвала, въпреки че на моменти изглежда комичен със желанието си да наподобява ФБР агент. Но за това смятам, че е виновен сценария. От женска страна също не мога да кажа, че нямаше добри изпълнения, но леко бледнееха пред тези на мъжете.Елена Петрова (Боряна) безспорно беше най-добрата, но и тя, на моменти леко преиграваше. Луиза Григорова (Александра) със сигурност има талант, но в стремежа си да бъде „лошото момиче“ на момент звучеше изкуствено. Най-много останах разочарован от Яна Маринова (Елена). Почти всяка нейна реплика излизаше сковано от устата й, все едно си я повтаря преди да я каже. Образът на „лошата богаташка“ й отива, но лично аз намерих сцените с нея за най-слаби.Малко почва пак да ми се проточва ревюто, за това ще скоча направо към критиката. Лично аз, когато гледах епизода, останах с впечатлението, че са били излъчени две сляти серии. Оказа се, че съм грешал и това напълно промени мнението ми за историята и структурата на епизода. За какво говоря? Ако имате възможност да гледате серията отново, обърнете внимание как след смъртта на Стефан Данаилов епизодът все едно започна отначало, в стил „От местопрестъплението“.Само ще вметна, че първата сцена на двамата детективи беше може би една от най-клишираните и комични в целия епизод. Но да се върнем към убийството. Защо се случи по средата на филма? Лично аз не знам. Ако сте гледали достатъчно криминални филми и сериали, сигурно сте забелязали,че главното убийство – това което ще се разнищва цяла серия, сезон или филм, се случва най-често в началото или понякога в края на епизода. Ако се случи, че някой умре посредата, то това само помага за разследването или е маловажен герой. За това бях изключитлено изненадан, когато Стефан Данаилов умря по този начин, което доведе до драстична смяна на тона на серията и посоката на действието.Това, че в началото беше показано, че той ще умре, според мен само навреди, защото ние знаехме какво ще стане и не бяхме изненадани. Не искам това да се превръща в лекция, но наистина ме хвана яд, когато разбрах, че не са били две слети серии.Някои могат да кажат, че продуцентите са искали да ни грабнат вниманието. Добре, съгласен съм, така трябва. Защо тогава убийството не се случи в края на епизода, без да бъде показвано в началото. Щяхме да сме много по-изненадани, ако по време на целия епизод си нямаме идея, че някой герой ще умре и накрая….гледайте следващата седмица. Тук искам да вметна, че не съм гледал рекламната кампания на сериала и ако е било обявено, че героят на Стефан Данаилов ще умре в първата серия, тогава трябваше убийството да е в началото и от там да се разгърне историята.

Другото, което изключително много ме подразни, беше краят на серията. Няма да издавам какво точно стана, но ще кажа, че „обратът“ беше представен по възможно най-скучния начин. Ако искаш да завършиш един епизод с някакво шокиращо разкритие, което трябва да държи публиката в напрежение до следващата седмица, трябва да го драматизираш възможно най-много. Също смятам, че ако това разкритие беше показано след, нека кажем, седем серии, щеше да има много по-голям ефект, защото вече щяхме да познаваме много по-добре героите и да им имаме някакво доверие. А сега, когато още тепърва ги опознаваме и сме наясно, че всеки един може да е предател, краят въобще не е толкова емоционално наситен, колкото имаше потенциала да бъде.Последната критика, която ще отправя към серията е липсата й на цялост. Епизодът няма нито начало, нито край. Да, знам, че е сериал, но по принцип поне една от подисториите можеше да има някакъв завършек. Не видяхме Камен да бъде приет в стария си дом, въпреки че помогна на Боряна. Да, подразбира се, но ако бъде показано, публиката получава чувството на някаква завършеност, след като е седяла час и половина пред телевизора. Дани се луташе между две момичета, но дори за момент не показа към коя има повече предпочитание. Елена явно крои нещо срещу мъжа си , въпреки че сцените между тях бяха недостатъчни, за да разберем какви са им взаимоотношенията. Явно трябва да предположа, че след като тя е лошата богата дама, естествено, че крои нещо срещу мъжа си. Защото това никога не се е случвало….Знам, че е сериал и ще бъде обяснено в следващите серии, но преди всичко трябва да сме наясно кои са тези хора, които гледаме и защо трябва да ни пука за тях. В момента те са толкова стереотипни, че освен Камен, никой не показа нещо повече от клиширания си образ, който сме гледали десетки пъти. Надявам се това да се промени занапред, но засега героите не блестят с някакви особени качества.

„Накратко“, това ми е мнението за първата серия на новия български сериал. Ще продължа ли да го гледам? Със сигурност. Въпреки критката ми, сериалът има много качества, които надминават предишни опити за подобна продукция и смятам, че си заслужава да се гледа.

Още рецензии:
На кино: "Не е лесно"
Само за жени
"Последната песен" на Майли Сайръс по текст на Никълъс Спаркс
Деймън отново търси истината
Джедайска академия
Робърт Патинсън отново се бунтува и обича
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 17.11.2010, 01:03
Оценка: 1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg