Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Отиде си „работещото момче” Майк Никълс

Отиде си „работещото момче” Майк Никълс
Отиде си „работещото момче” Майк Никълс
Cinefish.bg

Артисти
Отиде си „работещото момче” Майк Никълс

21.11.2014, 12:17  |   Видяна: 1346  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
На 83 години внезапно почина холивудската легенда Майк Никълс. Носител на „Оскар” за най-добър режисьор за „Абсолвентът” и три пъти номиниран в същата категория за „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, „Силкууд” и „Работещо момиче”, както и веднъж номиниран за „Оскар” като продуцент на „Остатъците от деня”.

Последният филм под режисурата на Никълс „Войната на Чарли Уилсън” беше номиниран в 5 категории за наградите „Златен глобус”.


Отиде си „работещото момче” Майк НикълсРоден е в Берлин през 1931г. като Михаел Игор Пешковски. През 1938 година, когато нацистите започват арестите на евреи в Берлин, 7-годишният Михаел заедно с 3-годишния му брат Робърт са изпратени в САЩ при баща им, който е заминал там няколко месеца по-рано. През 50-те години е част от актьорската школа на Лий Страсбърг. Дебютира с „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, който печели 5 награди „Оскар” и е номиниран в още 8 категории.

С втория си филм „Абсолвентът”, Никълс печели и единствения „Оскар” в кариерата си. За третия си филм „Параграф 22”, Никълс получава хонорар от 1 милион долара, което е най-високото заплащане за холивуски режисьор до момента. Сред останалите забележителни заглавия във филмографията на режисьора са „Поздрави от Холивуд”, „Вълк”, „Клетка за птици”, „Ангели в Америка” и „Отблизо”.

Освен на големия екран, Никълс се изявява и на театралната сцена като е режисирал 22 постановки на Бродуей. Той е един от 12-те творци спечелил т.нар. „Голям шлем” EGOT – най-бленуваната телевизионна награда „Еми”, музикалният връх „Грами”, най-престижната статуетка в киното „Оскар” и театралният първенец „Тони”.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg