Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

јртисти Ќеверо€тни€ »лай ”олък

Ќеверо€тни€ »лай ”олък
ƒебюта си на Ѕродуей ”олък прави през 1945 и печели награда Д“ониФ.
Cinefish.bg

јртисти
Ќеверо€тни€ »лай ”олък

07.12.2007, 00:47  |   ¬ид€на: 1187  |   синефиш.бг  |   ј–“»—“
»лай ’ершел ”олък се ражда на 7 декември 1915 в Ѕруклин, Ќю …орк, в семейството на Ѕерта и ≈йбрахам ”олък - единственото еврейско семейство в изц€ло италиански квартал. «авършва “ексаски€ университет в ќстин, откъдето се сдобива с диплом по изкуства.

«апознава се и с метода на —таниславски в актьорската школа Neighborhood Playhouse. ѕо време на ¬тората световна война първоначално ”олък служи във военна болница на ’авайските острови. —коро е изпратен в кандидат-офицерска школа в “ексас, за да изкара курс за офицер-медицински администратор.

ѕроизведен е в чин лейтенант и служи последователно в Ќю …орк,  азабланка и ‘ранци€. “ам командирите му откриват, че е актьор и го мол€т да организира представлени€ за пациентите. —коро ”олък и още н€колко души от неговата част написват пиеса, наречена „“ова ли е арми€та?”, вдъхновена от песента на Џрвинг Ѕърлин „This is the Army”.

¬ комедийната пиеса ”олък и колегите му си прав€т шеги с известни диктатори, като сами€т ”олък играе ’итлер.

ƒебюта си на Ѕродуей ”олък прави през 1945 и печели награда „“они” през 1951 за изпълнението си в пиесата на “енеси ”ил€мс „The Rose Tattoo”. ƒруги постановки, в които е играл, са „Mister Roberts”, „The Teahouse of the August Moon”, „Camino Real”, „Major Barbara”, „Luv, and Staircase”, в ко€то рол€та му е на застар€ващ гей. ¬ киното ”олък дебютира през 1956 със скандални€ „Baby Doll” на ≈лиа  азан, по сценарий на “енеси ”ил€мс.

“ова е късното начало на много плодотворна кариера в киното, макар и р€дко с главни роли. ƒруги ранни филми с ”олък са „The Misfits”, „¬еликолепната седморка” (бандитът  алвера) и „ƒобри€, Ћоши€ и √розни€” на —ерджо Ћеоне, в който той играе “уко - √розни€. ѕрез 2006 ”олък гостува в шоуто на NBC „Studio 60 on the Sunset Strip”, с рол€та на бивш сценарист, попаднал в черните списъци по времето на макартизма. √еро€т му е сценарист на "The Philco Comedy Hour" - комедийно шоу, излъчвано по измислената NBS “¬ мрежа.

“ова е препратка към „The Philco Television Playhouse”, където ”олък е участвал в н€колко епизода през 1955. «а тази рол€ актьорът бе номиниран за наградата Emmy през 2007. ѕреди да приеме рол€та на злоде€ в „»мало едно време на «апад”, ’енри ‘онда се обадил на ”олък и го попитал: " акво, по д€волите, знае той [Ћеоне] за «апада?"

”олък уверил ‘онда, че ще бъде при€тно изненадан, ако приеме рол€та. —лед успеха на филма ‘онда се обадил на ”олък, за да му благодари. ”олък и Ћеоне създали добри отношени€ помежду си време на снимките на „ƒобри€, Ћоши€ и √розни€”, докато един ден Ћеоне се обадил на ”олък и го помолил да играе в предсто€щи€ му филм „Duck, You Sucker”, но актьорът об€снил, че е зает с два други филма. —лед много молби ”олък се отказал от другите филми и започнал да чака събирането на парите за предсто€щата продукци€ на Ћеоне.

—тудиото, с което работел Ћеоне, повикало обаче друг актьор – –од —тайгър, с когото имало договор, и предупредило Ћеоне, че ако иска да снима, тр€бва да вземе —тайгър, а не ”олък. Ћеоне се обадил да се извини на ”олък, който останал поразен. —лед като режисьорът отказал да го компенсира по какъвто и да начин, ”олък, който загубил две роли, казал: "ўе те съд€!", на което Ћеоне отговорил: "Ќареди се на опашката!" - и затворил. ¬ автобиографи€та си ”олък пише, че това бил последни€т му разговор със —ерджо Ћеоне. ”олък е женен за известната театрална актриса јн ƒжаксън от 1948 г. и двамата имат три деца. ѕрез 2005 той издаде автобиографи€та си, наречена „The Good, the Bad and Me: In My Anecdotage”.
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg