Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Милата и изтънчена Анди Макдауъл

Милата и изтънчена Анди Макдауъл
За истинско начало на артистичната й кариера се смята ролята й в Секс, лъжи и видео
Cinefish.bg

Артисти
Милата и изтънчена Анди Макдауъл

21.04.2008, 15:53  |   Видяна: 1628  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ

Анди Макдауъл се ражда на 21 април 1958 год. в Гафни, Южна Каролина (САЩ). Истинското й име е Розали Андерсън Макдауъл. Тя е най-малката от четирите дъщери в семейството. Когато е на шест години, родителите й се развеждат. Анди остава при майка си (която се пропива) и като ученичка й се налага често да работи, при това срещу доста ниско заплащане в места като "Макдоналдс" и "Пица хът".

През 1978, когато е на двайсет години, Анди зарязва колежа „Уинтроп” само след два семестъра (и по този повод години по-късно получава почетна докторска степен от този университет) и заминава за Ню Йорк. Там е забелязана от хора на световно прочутата агенция за модели "Елит". Много зрители и до днес познават Анди не толкова от работата й в киното, а от рекламите на козметичния гигант "L'Oreal". В продължение на няколко години, до 1989, Анди е ексклузивен модел на „Лореал” в САЩ и продължава да работи като модел до 1990 г.

През 1984 година, по време на рекламна кампания, Анди среща Пол Куели и през 1986 г. се омъжва за него. Милата й изтънчена външност позволява на Макдауъл да постигне успехи не само на модния подиум, но и на големия екран. Като актриса дебютира във филма "Тарзан от рода Грейсток" през 1984 година, но в този филм с Кристоф Ламбер тя остава общо взето незабелязана. Пък и по това време южняшкият й акцент е още толкова силен, че се налага Глен Клоуз да дублира гласа й.

За истинско начало на артистичната й кариера се смята ролята й в "Секс, лъжи и видео " на Стивън Содърбърг, в който и критиците, и обикновените зрители отбелязват раждането на нова звезда. Все пак и след този филм доскорошният модел не смогва лесно да се утвърди в амплоато на сериозна актриса, но пък се радва на широка популярност сред публиката с ролите си в романтични комедии, мелодрами и дори екшъни като "Зелена карта" (1990) c Жерар Депарийо и "Хъдсън Хоук" (1992) c Брус Уилис. Оттам-нататък Анди има много възможности да демонстрира актьорската си дарба.

Играта й в „Омагьосан ден" (1993) с Бил Мъри, "Мултиплициране" с Майкъл Кийтън и "Четири сватби и едно погребение" (1994) с Хю Грант заслужава възхищение. Анди има син Джъстин (роден е през 1986 година) и две дъщери – Рейни (1989) и Сара Маргарет (1995). Дълго време семейството й живееше в ранчо в Монтана.

Малко встрани от светския живот и без да дава повод за клюки, през 2004, след тригодишен брак, Анди се разведе и с втория си съпруг, а от 2006 е сгодена за бизнесмена Кевин Гиган.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg