Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми ћеждународни€т фестивал за късометражно кино ‘»Ћћ»Ќ» започва утре, 13-ти октомври

ћеждународни€т фестивал за късометражно кино ‘»Ћћ»Ќ» започва утре, 13-ти октомври
‘»Ћћ»Ќ» започва утре, 13-ти октомври
Cinefish.bg

“еми
ћеждународни€т фестивал за късометражно кино ‘»Ћћ»Ќ» започва утре, 13-ти октомври

12.10.2010, 13:22  |   ¬ид€на: 3466  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј

”тре, 13-ти октомври, ср€да, започва тазгодишното издание на международни€ фестивал за късометражно кино ‘»Ћћ»Ќ». ‘»Ћћ»Ќ» се провежда за четвърти път, тази година в датите 13-ти – 18-ти октомври в софийските кино зали ќдеон, ƒом на киното и „ервената къща.

ѕо време на фестивала можете да гледате над 70 късометражни филма от ц€л св€т – от ÷ентрална и източна ≈вропа, Ѕалканите, —кандинавските страни, ¬еликобритани€, ‘ранци€, »ран, »зраел и от други различни кътчета на света в разообразни жанрове и стилистика – игрални, анимационни, експериментални, свежи, бунтарски и зареждащи!

ќфициалното откриване на фестивала, утре, 13-ти октомври, ще започне с филмите от  онкурсна програма част I. —ред т€х в състезание влизат мюзикъл-разговор, сурова анимаци€, семейни конфликти,  предсвадбена афера, трилър по изгрев и истори€ за токчета, а заглави€та в не€ са английските „ћузикална пиеса” и „«акуска”, израелски€т „ѕърва помощ”, българските „“опъл ноември”, „5 метра коридор”, „„ужди стъпки”.  ъсометражни€т филм в пълни€ му бл€сък от форма и съдържание е само началото на четириактовата  онкурсна програма.„ћузикална пиеса”

 онкурс и награди:

 онкурсни€т характер на фестивала е развит в 4 състезателни програми и награди по категории:

√ол€мата награда на ‘»Ћћ»Ќ» - парична преми€ от 1 200 € за режисьора на най-добри€ филм на фестивала;
Ќаграда за най-добра анимаци€ - статуетка, грамота и преми€ от 500 € за режисьора на филма;
Ќаграда за балкански филм - наградата за най-добър балкански филм се състои от грамота, статуетка и преми€ от 1000 € за режисьора.„Ћюбовна кройка”

Ѕългарски€т конкурс е представен от 6 филма на автори от страната, които се състезават, както помежду си така и с всички филми за √ол€мата награда на ‘»Ћћ»Ќ». «а най-добри€ български игрален късометражен филм се присъжда наградата на  odak —inelabs Ѕългари€. “€ се състои в предостав€не на камера, филмова лента и лабораторни услуги, които да бъдат използвани за създаването на късометражен филм от наградени€ режисьор. Ќаградата тр€бва бъде усвоена в рамките на една година, а филмът — представен като премиера на ‘»Ћћ»Ќ» 2011.

«а да не остава незачетено и мнението на публиката ‘»Ћћ»Ќ» й дава право на глас, учред€вайки награда на публиката – т€ може да гласува за всеки филм, показан по време на фестивала.

ѕаралелни програми:

«а да покаже на зрителите най-добрите произведени€ в късометражни€ жанр ‘»Ћћ»Ќ» създава и паралелни програми – такава е специалната програма „»збрано от световен екран”. “€ показва знакови филми в определени тенденции в късометражното кино или филми от отличили се и превърнали се в ключови фигури режисьори, както и ленти, награждавани на международни филмови форуми.

—ред т€х е френски€т късометражен „ќстровът на кучетата”, носител на гол€мата награда на фестивал в  ан за 2010 – „«латна палма”; „Ќанадолнище” – филм от »зраел със „—ребърна мечка” от фестивала Ѕерлинале и два филма в селекци€ от филмови€ форум във ¬енеци€ – „ћомиче като мен” и „ќблаци, ръце”.„ќстровът на кучетата”

‘окус програми:

ƒруг акцент по време на 4-тото издание на фестивала ‘»Ћћ»Ќ» са фокус програмите.  ъсометражни филми от ѕолша, повли€ни от творчеството на  ешловски, филми от —кандинавски страни в характерната изобразителна стилистика и емоционалност, програма Labó - неконвенционални, експериментаторски и новаторски филми видео арт, мултимеди€, визуален пърформанс, фото роман, както и една много специална програма „ћеждународното жури представ€” – филми, създадени от представителите на журито на ‘»Ћћ»Ќ» 2010.

ѕроектът ‘»Ћћ»Ќ» е одобрен, финансиран и подпомогнат от —толична програма " ултура" и се провежда с подкрепата на »ј „Ќационален филмов център”, Ѕългарска национална филмотека, програма ћобилност на Ќационален фонд „ ултура”, ѕолски културен институт, ‘ренски културен иститут, »нститут “Nordic culture fund”, ѕрограма „ћладежта в действие” на ≈— и NISI MASA.

ќще новини:
"ѕлачът на мравките" в Dada Cultural Bar
ƒейвид –ъсел ще адаптира видеоиграта “Uncharted: Drake's Fortune”
»ндийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб
"—оциалната мрежа" остава на върха в американски€ бокс офис
““рансформърс 3”: ƒжон ћалкович, ѕатрик ƒемпси, ƒжош ƒюамел и Ўа€ Ћебьоф за филма

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

2  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 16.11.2010, 01:42
ќценка: 0
0 гласа

 
 
 
behwolf Ќеутрално
2 13.11.2010, 04:28
ќценка: 0
0 гласа

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: франсиа райса  |  диаболично  |  филм на андрей смирнов  |  “ой не си пада по теб филма  |  мол софи€ 4д кино  |  запознай се с предците си  |  хил€ди пъти любов филм  |  младши€т лейтенант филм  |  даскалов  |  филми с бергюзар корел  |  филми с зак галифанакис  |  услугата филм с козак  |  световна примиера на карибски пирати 4  |  тийнейд филми  |  предложението  |  алесандра торесани  |  10 божи заповеди  |  ману бенет артист  |  късмети за свети валентин  |  кевин коснар актьор