Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

‘илми »ндийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб

»ндийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб
»ндийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб с над хил€да нови заглави€, които пуска на пазара вс€ка година.
Cinefish.bg

‘илми
»ндийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб

11.10.2010, 18:17  |   ¬ид€на: 6011  |   stand.bg  |   ‘»Ћћ

ћеждународни€т филмов фестивал (7-15 октомври) в южнокорейски€ град Ѕусан повдигна н€кои интересни въпроси около попул€ризирането на индийското в частност и азиатското кино като ц€ло.

‘актите говор€т, че индийската филмова индустри€ е най-продуктивната в световен мащаб с над хил€да нови заглави€, които пуска на пазара вс€ка година.

«вездата на Ѕоливуд јйшвари€ –ай бе една от най-търсените за интервюта личности на събитието. “€ промотира на феста двете последни продукции с нейно участие - екшън блокбастърите „Raavan" и "Raavanan" на режисьора ћани –атнам.

–атнам, който по време на 27-годишната си кариера е създал 22 филма - н€кои от които най-големите хитове на местно ниво, сподели, че според него е назр€л моментът т€хното кино да придобие интернационална попул€рност."»ндийското кино не е напълно ’оливуд-изирано. Ќалице е една прекрасна възможност да се запази абстрактното в изкуството, да се наблегне на емоционалната страна на нещата и всичко това да не пречи на логическата постройка на творбата. »маш възможност да експериментираш, вместо да се ограничаваш в една много статична драматична форма", каза режисьорът.

ѕоследната негова лента, в ко€то главната героин€ се влюбва в похитител€ си, ще бъде разпространена в световен мащаб.

¬ Ѕюсан бе и ƒжон  упър - директор на фестивала в —ънданс - в рол€та на селекционер на  азиатски филми, които да бъдат показани в ўатите.

“ой оглав€ва журито, връчващо наградата „Flash Forward", ко€то се присъжда на режисьори, които не са от най-многолюдни€ континент.  упър в€рва, че глобални€т успех на вс€ка филмова индустри€ идва тогава, когато нейните продукти спрат да бъдат кичени с етикета „екзотичен".

"ћисл€, че когато става въпрос за привличане на по-гол€м брой зрители, всичко се свежда до общочовешки теми. ѕример за това е индийски€т филмов фестивал в —ан ‘ранциско, чи€то посещаемост скочи двойно след излизането на „Ѕедн€кът милионер". ’ората просто се запалиха по »нди€ и искат на научат нещо повече за страната и народа, а най-лесно това може да стане чрез киното", см€та американецът.

»нтересно е да се отбележи, и че на тазгодишното издание на феста бе представена и първата индийско-бразилска копродукци€ - "Bollywood Dreams", дело на режисьорката Ѕеатриз «айгнер. “ова може би ще е началото на едно дълготрайно сътрудничество между двете държави, чиито филмови индустрии подписаха договор за съвместна работа.

«айгнер определи като уникален опита, който е натрупала по време на работата по филма (който разказва за трудностите на три бразилки, стараещи се да проби€т в Ѕоливуд). “€ сподели, че в родината й все повече хора искат да гледат индийски филми и да научат нещо повече за кино индустри€та там.

"¬ Ѕразили€ е трудно да спечелиш пари с правене на филми. Ќо см€там, че наши€т проект е нещо коренно различно и той също спомага за повишени€ интерес към техните ленти", откровеничи Ѕеатриз.

Ќ€кои обаче постав€т под съмнение нуждата филмите, произвеждани във втората по многолюдност страна в света, да бъдат разпростран€вани особено напористо извън нейните предели.

" ато се замислиш, че всеки шести човек на планетата е индиец, ти става €сно, че сме достатъчно глобализирани. Ќо не считам, че главни€т въпрос е в световната доминаци€. ќсновната иде€ е по-скоро да покажеш труда си на колкото се може повече хора, които да го намер€т за нещо, заслужаващо си гледането", изрази мнението си индийски€ актьор јбишек Ѕачан.

ќще новини:
"—оциалната мрежа" остава на върха в американски€ бокс офис
““рансформърс 3”: ƒжон ћалкович, ѕатрик ƒемпси, ƒжош ƒюамел и Ўа€ Ћебьоф за филма
‘илмът "TILT" на ¬иктор „учков-син - с три награди от 29-ти филмов фестивал "«латна роза"
»нтервю с –упърт √ринт за филма “’ари ѕотър и даровете на смъртта”
"»зточни пиеси" получи гол€мата награда "«латна роза"
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

2  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 16.11.2010, 01:50
ќценка: 0
0 гласа

 
 
 
behwolf Ќеутрално
2 13.11.2010, 04:31
ќценка: 0
0 гласа

колко ли филма прав€т на година хорицата от инди€

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg