Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 9 филма номинирани за "Оскар" - предимства и недостатъци

9 филма номинирани за Оскар - предимства и недостатъци
9 филма номинирани за "Оскар" - предимства и недостатъци
Cinefish.bg

Теми
9 филма номинирани за "Оскар" - предимства и недостатъци

22.02.2013, 13:12  |   Видяна: 5990  |   синефиш.бг  |   Стефан Димов  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Остават само два дни Американската филмова академия за 85-ти път да раздаде своите награди. Филмът на Бен Афлек "Арго" е спряган за основен претендент за "Оскар", след като грабна престижните "Златен глобус", БАФТА и си тръгна с награда и от Гилдията на режисьорите. Въпрос на време е да разберем дали триумфът ще бъде пълен.

Предлагаме ви деветте филма номинирани в категорията "най-добър филм". Вижте кои са техните предимства и недостатъци да се доближат до най-престижните филмови награда в света.

Любов

ТРЕЙЛЪР »

Защо може да спечели:

Награда на "Любов" би издигнало мнението на европейските творци на арт кино за американската академия. А тя определено иска да изглежда добре в очите на публиката от Кан. Поне така мислим ние.

Филмът е едно дълбоко съзерцания върху любовта и старостта. А голяма част от журито на академията са възрастни, така че вероятността да бъдат "уцелени" от темата на филма е голяма.

* След "Артистът" стана ясно, че френските филми могат да взимат големи награди на „Оскарите”. "Любов" вече взе две награди БАФТА, така че напрежението нараства.

З
ащо няма да спечели:

*
Филмът е малък, замислен и тясно свързан с героите. Също така, е спечелил по-малко от 2 милиона долара в САЩ, а тези филми не печелят наградата за най-добър филм.

* Няма номинация за монтаж. Всеки носител в категорията „най-добър филм” през последните 30 години има и номинация за монтаж. Това е лош знак.

* Филмът е изцяло на език, който не е английски. До сега такъв филм не е печелил награда.

Арго

ТРЕЙЛЪР »

АргоЗащо може да спечели:

* Най-големият претендент до момента е филма на Бен Афлек "Арго" - напрегната политическа драма с класен актьорски състав - точно типа филми, които Академията обича. Филмът също така натрупа и допълнителна сила, поради пренебрегването на Бен Афлек от режисьорските номинации.

*
Има номинация за монтаж (добър знак), номинация за адаптиран сценарий и е спечелил повече от 100 милиона долара в САЩ. Също така спечели големите награди – „Златен глобус”, БАФТА, награда от Актьорската гилдия, награда от Режисьорската гилдия и награда от Гилдията на продуцентите, което е много добър знак.

* Показва Холивуд в героична светлина. Може ли Академията да устои на това?

Защо няма да спечели

* Липсата на режисьорска номинация е лош знак, предполагайки че Академията все пак може да не харесва филма колкото останалите гилдии.

*
Филмът може би е прекалено напрегнат трилър, за да спечели срещу по-обичайните „породисти” „оскарови” филми като "Линкълн" (биографичен), "Животът на Пи" (литературна адаптация) или "Наръчник на оптимиста" (душевна болест).

*
"Трудна свалка" с Бен Афлек. Може ли да има прошка за това нещо?

Зверовете от дивия Юг

ТРЕЙЛЪР »

Защо може да спечели

* Това е един зашеметяващо красив и уместен за времето си филм за природно бедствие, бедност, семейство и израстване.

* Изпълненията са необикновени, а актьорите заемат най-голям процент от гласуващите.

*
Ще изпрати голямо послание, че независимите кино творци също са хора и заслужават голямо внимание.

З
ащо няма да спечели

* Някак си се усеща ежегодното чувство от типа номинация - "бъдете благодарни, че сте номинирани", които малките филми с нищожен шанс за спечелване получават.

* Това е вторият филм, спечелил най-малко приходи в САЩ и освен ако филма не е "Войната е опиат", малка печалба означава и малък шанс за награда.

* Филмът има непокорен и не толкова указателен сюжет, а не слабо-обособеният край намаля шансовете за „Оскар”. Академията е известна с това, че предпочита остротата и изтънчеността на филмите да е пресилена.

Джанго без окови

ТРЕЙЛЪР »

Защо може да спечели

Джанго без окови* Перфектно направен и препълнен с невероятни изпълнения. Също така се заема с по-сериозна тема от повечето филми на Тарантино.

* Номиниран е още за сценарий, операторско майсторство и поддържащ актьор, което не е зле. Освен това е втория по приходи филм в САЩ от номинираните.

* Академията не иска да се обърне назад във времето след 20 години и да осъзнае, че не е дала голямата награда на един от режисьорите, формирал киното на своето поколение.

З
ащо няма да спечели

*
Филмът е прекалено кървав, а подобни рядко печелят „най-добър филм”. Дори "Спасяването на редник Райън" изгуби пред чистия "Влюбеният Шекспир". Множеството противоречия относно темата на филма, езика в него и насилието може да блокира пътя към върха.

* Липсват номинации за режисура и монтаж, което е лош знак.

* Тарантино все още има репутацията на лошо момче, а Академията обикновено клони към по консервативния край на спектъра, когато става въпрос за „най-добър филм”.

Клетниците

ТРЕЙЛЪР »

Защо може да спечели

* Направен е от носител на „Оскар”. Базиран е на изключително популярен, но уважаван литературен източник. В него участват големи имена, които оставят настрана добрия си външен вид, докато пеят.

* Филм за голям исторически момент, а Академията обича такива.

*
Справя се много добре в бокс офиса, което никога не намаля шансовете за успех (освен при "Аватар", който се справи прекалено добре в бокс офиса).

Защо няма да спечели

* Като оставим Хатауей настрана, филма сякаш няма достатъчен импулс, енергия, движеща сила.

*
Няма номинации за монтаж и режисура, което винаги е лош знак.

* След политическите търкания и съпротивата на Франция относно инвазията на Ирак от САЩ, възможно ли е наистина филм за Франция да спечели?

Животът на Пи

ТРЕЙЛЪР »

Животът на ПиЗащо може да спечели

* Изключително успешна адаптация на книга, която уж бе невъзможно за филмиране. "Животът на Пи" отлично съчетава приключение със задоволително комплексна второстепенна сюжетна линия.

* Има всички нужни номинации - режисура, монтаж и сценарий, както и повече от 100 милиона приходи в САЩ, което почти се е превърнало в изискване за победителите.

*
Филмът е ужасно красив и може да задоволи едновременно техническия отдел на Академията, както и по-традиционно мислещите гласуващи.

З
ащо няма да спечели

*
Може би е прекалено философски и източен за закоравелите американци.

*
Няма нито една актьорска номинация, което е лош знак.

* Ще го накаже ли Академията за това, че е в 3D?

Линкълн

ТРЕЙЛЪР »

Защо може да спечели

* Има повече номинации от всеки друг филм тази година - включително за режисура, сценарий, монтаж и три актьорски номинации. Освен това има най-много приходи в САЩ от всички номинирани.

*
Предлага един завладяващ и достоверен поглед върху светския светец - Ейбрахам Линкълн и е направен от един широко уважаван режисьор, който е приятел с по-голямата част от Холивуд.

*
Това може да прозвучи странно, но взимаме факта, че президент от Илинойс е преизбран, след което прави изключителна встъпителна реч, която оставя Америка оптимистично настроена. Паралелите са поразителни. Това само може да увеличи шансовете.

Защо няма да спечели

* Спилбърг печели най-добър филм само тогава, когато академията няма друга адекватна алтернатива. Той е печелил най-добър филм веднъж, за "Списъкът на Шиндлер". "Спасяването на редник Райън" му спечели режисура и нека не забравяме - адаптацията му по "Пурпурен цвят" получи 13 номинации и нито една награда.

* Възможно е актьорската част от академията да предпочете "Наръчник на оптимиста", които получи най-много актьорски номинации при много по-малък мащаб. Докато продуцентите и режисьорите сякаш симпатизират повече на "Арго".

* Гореспоменатите политически паралели могат да намалят шансовете му, ако прекалено силно се изтъкват.

Наръчник на оптимиста

ТРЕЙЛЪР »

Отзиви за „Наръчник на оптимиста”Защо може да спечели

* Актьорите го обожават и това е първия филм от десетилетия, който получава всичките актьорски номинации.

* Има номинации за режисура и монтаж.

* Филмът е привлекателен, лековат, но без да бъде безтегловен и засяга душевната болест, и спорта - две теми, на които Холивуд се наслаждава.

З
ащо няма да спечели

* Някак си не се усеща като достатъчно мащабен филм, за да грабне голямата награда. Особено в присъствието на политически насочените "Линкълн", "Враг номер едно" и "Арго".

* Не взе наградата от Гилдията на актьорите, така че е възможно актьорите все пак да не го обичат толкова много.

* Ако Куентин Тарантино има репутация на лошо момче, това важи с двойна сила за режисьора на "Да напляскаш маймунката".

Враг номер едно

ТРЕЙЛЪР »

Враг номер едноЗащо може да спечели

* Филмът разказва за най-мащабното човешко издирване по един напрегнат, драматичен и на моменти изненадващо неполитически начин.

* Режисурата е на Катрин Бигалоу, която е носител на наградата "Оскар" за филм и режисура и е със страхотен актьорски състав.

* Спечели наградите на Американския филмов институт и Националния съвет на кинокритиците.

Защо няма да спечели

* Има неспирни противоречия относно сцените с измъчване и самите източници за сценария. До степента на разследване от Американския конгрес.

* Все още не е достигнал 100 милиона долара в САЩ (но отново, "Войната е опиат" също не ги достигна), а Бигълоу не получи номинация за режисура.

* Филмът получи множество номинации, но не успя да грабне награда преди "Оскарите".


източник: Empire
превод: Стефан Димов

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
Да_има Отрицателно
1 24.02.2013, 10:37
Оценка: -4
4 гласа

takia kato life of pi
nema gi puskat v nikoe kino we
toq film
curkvata li go e praila we?
apff\
overrated otvsqkude bate
i toq indiec bate
neam dumi
ne moga da go precenq dori
sm
tova na koeto sa raz4itali
u tupiq film
e nekvi peizaji
da sa hubavi
jivotni
gluposti
s tva dokazatelstvo za bog
pulnata idiotshtina
i taq hienata tam kvo ti4a
nalqq i nadqsno
idiotshtina
v lodkata
i razpravq nekvi gluposti
i muzikata beshe ujasna
po vreme na filma
ama tva s dokazvaneto na bog
izbi ribata
poput se namesil
toq pisatel
sig e nekav
ot oniq hipita det si misli , 4e gospod she oprai vsi4ko
a celiq film beshe kato nekva detska prikazka
znaeh si 4e nema da e qk toq film
oshte v momenta kogato vidqh mazniq trailer
kvo go pita
koq istoriika
pove4e ti haresa?
i toq vika
taq s tigura
i vika
ee
mama beshe prava
bla bla

kvo nakaraha deteto da gleda kak toq tigur qde ofcъъъ
tam kvoto beshe
parenting at it's finest
:x
neam dumi

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg