Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 14-ят СФФ - с най-амбициозната програма от всички издания досега!

14-ят СФФ - с най-амбициозната програма от всички издания досега!
Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа
Cinefish.bg

Теми
14-ят СФФ - с най-амбициозната програма от всички издания досега!

26.01.2010, 13:20  |   Видяна: 2668  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

За 14-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 13-те си издания, София Филм Фест е безспорно Киномаратонът на годината – събитие със сериозни заявки за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и  Националния филмов център, Националния дворец на културата и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия,  национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

14-ят София Филм Фест ще се състои от 5 до 14 март 2010 в София  с допълнителна програма от 15 до 21 март в София.
За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив, фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово, Хасково, Кърджали, Ловеч и други.

Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 50 късометражни филма. Те ще бъдат представени в обновената тематична структура на фестивала:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Голямата петорка
Киното днес – големите майстори
Киното утре – големите надежди
Специални прожекции
Балкански конкурс
Фокус “България”
Ново българско игрално кино
Ново българско документално кино
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Десетилетие на българското кино
Ретроспектива на Сергей Соловьов
Документална програма
Късометражна програма

Представяме ви някои от акцентите на програмата:

За осми път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

12 филма ще се състезават за Голямата награда на 14-ия София Филм Фест. За момента потвърждение има за филми от Аржентина, България, Великобритания, Испания/Уругвай, Канада, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Франция.

По азбучен ред това са:
“Една война” (One War) – Русия, реж. Вера Глаголева
Източни пиеси” – България-Швеция, реж. Камен Калев
“Истински живот” (A Real Life) – Франция, реж. Сара Леонор
“Лош ден за риболов” (Bad Day To Go Fishing) – Испания-Уругвай, реж. Алваро Брехнер
Младият Джон Ленън” (Nowhere Boy) – Великобритания, реж. Сам Тейлър Ууд
“Момичетата от мола” (Mall Girls) – Полша, реж. Катажина Росланйец
“Пътуващо кино” (Kino Caravan) – Румъния, реж. Титус Мунтеан
“Последното лято на детството” (The Last Summer Of La Boyita) – Аржентина-Испания-Франция, реж. Хулия Соломоноф
“Самият Троцки” (The Trotsky) – Канада, реж. Джейкъб Тиърни
 “Чакай ме, няма да дойда” (Wait For Me And I Will Not Come) – Сърбия, реж. Мирослав Момчилович

Международно жури на 13-ия София Филм Фест ще определи основните награди на фестивала.

За осми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия  в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Росица Вълканова – продуцент, Антония Ковачева – кинокритик (БНФ), Захари Бахаров – актьор и Андрей Паунов – режисьор, носител (заедно с Борис Десподов) на наградата JAMESON за 2009 ще определят 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информация и специалната прожекция на 12-те избрани филма, която ще се състои на 10 февруари в Дома на киното).

За първи път на фестивала има Фокус върху българското кино. Това е съвсем естествено, имайки предвид, че 2010 е определена за Година на българското кино и след включването на български филм сред деветте претендента за чуждоезичен „Оскар”, което поставя киното ни в съвсем нова светлина по света и у нас. Съвместно с Националния филмов център ще представим две големи програми: Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от близо 30 филма, които ще бъдат показани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”. Обсъждат се и няколко програми с документални и късометражни филми. Зрителите ще имат възможност за видят най-новия филм на Светослав Овчаров „Зад кадър”, „Ако някой те обича” на Киран Коларов, „Светото семейство” на Красимир Крумов, както твърде вероятно и дългоочаквания „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София Филм Фест се очаква да бъдат „Кметът” на Адела Пеева, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Жените баданте” на Стефан Командарев, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Класификация на спомени” на Костадин Бонев и други. Българската програма на фестивала ще бъде представена в специална пресинформация през февруари.

През 2010 се навършват 10 години от съществуването на София Филм Фест като международен филмов фестивал без тематичната музикална насоченост на първите четири години. Енергичният екип на феста реши да ознаменува събитието с няколко видими нововъведения, част от които е визията, уебсайта и новата програмна схема на фестивала. Подарък за всички киномани е рубриката „Голямата петорка”, която включва филмите, спечелили големите награди на най-престижните кинофестивали в света през 2009 – Кан, Венеция, Берлин, Торонто и Сънданс.

Сред тях са „Бялата лента” на Михаел Ханеке („Златната палма” в Кан), „Млякото на скръбта” на Клаудия Льоса („Златна мечка” в Берлин) и „Пророк” на Жак Одиар (Голямата награда на журито в Кан), които са и сред основните претенденти за номинации за чуждоезичен „Оскар”. Зрителите ще могат да видят „Ливан” на Самуел Маоз („Златен лъв” от Венеция), както и най-новия филм на Фатих Акин „Храна за душата” (Голямата награда на журито на същия фестивал). Не бива да се пропуска „Прешъс” – фаворит от Торонто и Сънданс. За всеки киноман подобна програма представлява сбъдната мечта!

Специален гост на фестивала ще бъде известният руски режисьор Сергей Соловьов, чийто филм „Анна Каренина” ще бъде представен на закриването на официалната програма на 14 март. Режисьорът посвещава на работа по филма 10 години от живота си, в главните роли зрителите ще видят Татяна Друбич и Олег Янковский, който си отиде от този свят седмици преди премиерата на филма. Сергей Соловьов ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството. Ретроспектива на режисьора ще бъде представена в залата на Руския културен център.

Сред гостите на фестивала са Карен Шахназаров (със специална премиера на филма си „Палата №6”), сръбския актьор Лазар Ристовски, режисьорът Сърджан Драгоевич (със специална прожекция на копродукцията с България „Свети Георги убива змея”), арменският майстор Харутюн Хачатрян („Граница”), англичанинът Пол Морисън („Шепа прах: Дали, Лорка, Бунюел”), грузинското откритие Георгий Овашвили (“На другия бряг”) и много други, които постепенно ще ви представим.

Програмата „Киното днес – големите майстори” включва последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа над 20 филма, сред които „Прекършени прегръдки” (Broken Embraces) на Педро Алмодовар, „Тръгнахме си” (Away We Go) на Сам Мендес, „Аквариум” (Fish Tank) на британската режисьорка Андреа Арнолд, немският „Уиски с водка” (Whiskey and Vodka) на Андреас Дресен, „Сън” (Dream) на Ким Ки Дук, „Шепа пепел”. Младите Дали, Лорка и Бунюел” (Little Ashes) на Пол Морисън, „Убежище” (Le refuge) на Франсоа Озон, „Надуваема кукла” (Air Doll) на Хирокадзу Корееда, „Прахът на времето” (The Dust Of Time) на легендарния Тео Ангелопулос и други.

Програмата „Киното утре – големите надежди” се състои от филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година. Повечето са носители на награди за дебют на най-утвърдените международни кинофестивали. Програмата включва около 15 филма, сред които „Покани ме да вляза” (Let the Right One In) на Томас Алфредсон, „Аджами” (Adjami) на Скандар Копти и Ярон Шани, „Другият бряг” (The Other Bank) на Георгий Овашвили, „Аз убих майка си” (I Killed My Mother) на Ксавие Долан, „Въпрос на размер” (A Matter of Size) на Шарон Маймон, Ерез Тадмор и други.

Специалните прожекции, Балканският конкурс, документалната и късометражната програми на фестивала ще бъдат представени допълнително.

На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

От 1997 г. досега на София Филм Фест са показани над 1500 игрални и документални филма. Сред над 1000-та гости на фестивала са утвърдени имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Катя Рийман и Карл Баумгартнер (Германия), Алън Паркър, Питър Грийнауей, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Тони Палмър и Дейвид Макензи (Великобритания), Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров и Бахтиар Худойназаров (Русия), Иржи Менцел, Ян Сверак, Ян Хржебейк и Петр Зеленка (Чехия), Емир Кустурица (Югославия), Кшищоф Зануси (Полша), Отар Йоселиани (Грузия), Жан Клод Кариер, Аньес Варда, Зигфрид и Жак Дорфман (Франция), Асумпта Серна (Испания), Бент Хамер и Уни Страуме (Норвегия), Джафар Панахи и Бабак Паями (Иран), Джери Шацбърг, Майкъл Уодли и Лех Ковалски (САЩ), Йос Стелинг (Холандия), Мика Каурисмаки (Финландия), Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Лоне Шерфиг (Дания), Корнел Мундруцо (Унгария), Горан Маркович, Горан Паскалевич, Радивое Андрич, Душан Милич, Сърджан Каранович и Сърджан Драгоевич (Сърбия) и много други.

Още новини:
Робърт де Ниро - в новия проект на режисьора Лий Даниълс
Лайза Минели влиза в сериала "Грозната Бети"
Fox спечели битката за "Machete" на Робърт Родригес
"Аватар" е за шеста поредна седмица на първо място в американския бокс офис
Сергей Соловьов ще бъде специален гост на 14-ия София Филм Фест
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg