Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Хрониките на Нарния: Плаването на Разсъмване

Главният герой - Хрониките на Нарния: Плаването на Разсъмване / информация за филма

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Главният герой

03.12.2010  |   синефиш.бг

„Разсъмване” не е просто сцена, а герой”, твърди продуцентът Марк Джонсън. „До известна степен е като Аслан.”
Дизайнера на продукцията Бари Робинсън започва работа по филма през пролетта на 2008 – проектът отнема две години. Робинсън черпи вдъхновение от копието на кораба на капитан Кук – Индевър, закотвен в пристанището на Сидни, Австралия. „Използвахме Индевър като образец за мащаба на кораба.”

Изграждането на кораба започва със скиците на Робинсън, последвани от направата на глинени модели. Изграждането на самия кораб започва през март 2009  и отнема 21 седмици до завършването му. Преди да започне построяването му, което струва 2.7 милиона долара, се дискутира въпроса, дали корабът да може да плава или не. По различни причини, тази идея е отхвърлена още преди строителният екип (който наброява 400 души) да започне работа.
Материалите, използвани за направата на кораба са основно стомана, дърво, полистирол и фибростъкло. Също така има и месингови елементи и въжета. „Всичко е 100 % специална изработка, защото няма магазин  „Нарния”, шегува се Робинсън.  
Използваните материали са:

Дървен материал
2000 линейни метра дъски
3 км дъски 90х45 за скелета
320 листа с дебелина 18 мм за шпангоут
500 листа 9мм
300 литра структурно лепило
40 квадратни метра лак

Покритие
3 тона фибростъкло и смола
1500 кг силиконови отливки
10 рула тапицерия
150 кг отливки
200 кг латекс

Украса (Бои)
250 литра лак
25 000 листа златни листа
500 туби черна фугираща смес
400 литра боя
35 кг пчелен восък

Скулптури
100 кубически метра полистирол
2500 кг твърдо анодно покритие
1500 кг глина
30 кубични метра уретанова пяна
30 тона стомана
35 ролки заваръчна тел
30 литра охладител

Такелаж
4 км въжета
13.7 метра главна мачта, 10 метра горна мачта
120 сплитки

Декорът е построен в 8-ма сценична площадка в Уорнър Роудшоу Студио, на шестдесет отделни части с различен размер и тегло. „След като пъзелът беше завършен, трябваше да се разглоби и премести в полуострова Кливланд Пойнт, на около 50 км от студиото, което направихме с 35 полуремаркета. Когато свършихме със снимките там, трябваше да повторим упражнението.”, разказва Грейси. 
 
За разлика от други филмови кораби, „Разсъмване” никога не е пускан на вода. Движението му, наподобяващо плаване в открито море се извършва с помощта на карданов механизъм, разработен от екипа по специалните ефекти.

ДЕСТИНАЦИИТЕ

„Нарния е магичен свят.”, заявява Робинсън. „Декорите, които построихме за този филм, са най-добрите, които сме правили някога.”, добавя Дъглас Грешам.
 
За „Магическата градина”, дом на маниакалните градинари дъфълпъди, Робинсън използва опита си от театъра. „В нова Зеландия  открихме красив хълмист плаж, който напомняше на закръглените черти на дъфълпъдите.”
 
Създаването на неповторимия външен вид на еднокраките джуджета се пада на Хауърд Бергер. „При положение, че дъфълпъдите ходят на един крак, актьорите, изпълняващи техните роли, бяха костюми за син екран от кръста надолу за да могат художниците, заети с компютърно генерираните образи да добавят единствения крак в завършения филм.”, обяснява Бергер.
 
След като Кориакин обяснява истинската цел на пътешествието, „Разсъмване” отплава към острова Златна вода, където Каспиян намира останките на двама от изгубените господари – единия във вира на пещерата, в която всичко докоснато от водата се превръща в злато; другият - в каменната долина, обсипана със скъпоценности. „Малко променихме острова Златна вода.”, споделя Робинсън. „В книгата те стигат до езеро на повърхността. Идеята бе на продуцента Филип Стюър, да го разположим в подземна пещера.”
 
Следващата спирка на „Разсъмване” е островът на Раманду, колосален декор, издигнат в студиото. Действието, което протича на островите изисква много снимки под и над вода. За сцената с картината, която наводнява спалнята на Юстъс, екипът по специалните ефекти прави копие на „сухия” декор върху подвижна платформа, която след това е потопена в по-малкия от двата външни водни резервоара на студиото. Джорджи, Скандар и Уил изплуват от спалнята на повърхността, което добавено към заснетия материал в по-големия резервоар, го прави да изглежда сякаш изплуват в океана. Декорът на сухата сцена е направен от дърво, пластмаса и материали, които бихте открили във всяка спалня. За декора на „мократа” сцена са използвани фибростъкло и други композитни материали.
 
Водата играе важна роля и в две сцени, пресъздаващи силната буря, която подмята кораба в открито море и нападението му от морската змия-чудовище. Действието и в двете се развива на борда на „Разсъмване” и е заснето на син екран в студиото, в което първоначално е сглобен кораба, преди да бъде транспортиран в Кливлънд Пойнт.
 
Само върху образа на Рийпичийп, Юстъс в драконовския си вид и сцената с водната змия работят 380 художници. Големият брой компютърно генерирани снимки и герои (включително и Рийпичийп) са създадени в 3D формат още от самото начало и прехвърлени директно в двойките ляво/дясно око на филма. В работата върху „Разсъмване” и останалата среда във филма са направени над 10 000 уникални фотографии и компютърно генерирани образи.  


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Димитър Дринов
[+] в-к Новинар
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Димитър Николов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
Среден резултат: 68/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg