Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми —офи€ ‘илм ‘ест отново гостува на —≈¬Ћ»≈¬ќ за 11-а поредна година

—офи€ ‘илм ‘ест отново гостува на —≈¬Ћ»≈¬ќ за 11-а поредна година
—офи€ ‘илм ‘ест отново гостува на —≈¬Ћ»≈¬ќ за 11-а поредна година
Cinefish.bg

“еми
—офи€ ‘илм ‘ест отново гостува на —≈¬Ћ»≈¬ќ за 11-а поредна година

29.06.2023, 17:01  |   ¬ид€на: 300  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
ќбщина —евлиево и —‘‘ ¬и кан€т на  »Ќќ 12-15 юли 2023

«а јрт ‘ест/—офи€ ‘илм ‘ест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с ќбщина —≈¬Ћ»≈¬ќ, 11-ото издание на „—офи€ ‘илм ‘ест в —евлиево“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Ќационален фонд „ ултура“.

ѕлощад „—¬ќЅќƒј” кани жителите и гостите на града на # »Ќќ в четири поредни юлски вечери, начални€т час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!‘естивалът стартира на 12 юли (ср€да) с документални€ филм на Ќиколай ¬асилев „¬ј Ћ”Ў“, един от най-успешните и очаквани филми на изминали€ 27-и —офи€ ‘илм ‘ест. “ой е заснет в период от почти три десетилети€ – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известни€ духовен водач и учител ¬аклуш “олев. ‘илмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представл€ва разказ за житейски€ път и идеите на една от най-енигматичните личности на Ѕългари€. ѕреминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивни€ апарат на ƒържавна сигурност като „враг на народа“, след промените в Ѕългари€ богословът ¬аклуш “олев е поканен да преподава в ѕловдивски€ и —офийски университет. “ой формулира свое учение, което нарича „ѕът на ћъдростта“, в което очертава какъв тр€бва да бъде човекът на “ретото хил€долетие.

Ќиколай ¬асилев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. «а филма му „ѕриказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на —офи€ ‘илм ‘ест за най-добър български късометражен филм. ¬ъв филмографи€та му има още десетки наградени филми като „ƒобри€т самар€нин“, „ѕът€т към “ива“, „ƒа бъдеш ћайстора“, „‘ормулата на “ео“, „√ладиатор“ и др. “ой лично ще се срещне с публиката в —евлиево и ще представи сво€ филм!¬тори€т фестивален ден е 13 юли (четвъртък) – предвидили сме да гледаме заедно „ƒ¬≈“≈ —“–јЌ» Ќј ќ—“–»≈“ќ“ на легендарната френска режисьорка  лер ƒени. ‘илмът, носител на Ќаградата за режисура „—ребърна мечка“ на Ѕерлински€ кинофестивал през 2022, е създаден по романа на  ристин јнго „ѕовратна точка в живота“, като  лер ƒени е съсценарист заедно с јнго. √лавните роли изпълн€ват от звездите ∆улиет Ѕинош и ¬енсан Ћиндон, които са попул€рни сред публиката в ц€л св€т и провокират интереса на любителите на европейското кино. ƒвамата влизат в ролите на влюбена двойка, ко€то постепенно навлиза в сериозна криза на отношени€та, след неочакваната намеса на бивш най-добър при€тел и любовник от миналото…“рети€т фестивален ден е 14 юли (петък) – жителите и гостите на —евлиево ги очаква среща с „–≈…Ќ— ќ «Ћј“ќ“ - най-нови€т филм на световноизвестни€ режисьор ‘атих јкин. —ъдбата на ’атар, един от най-прочутите рапъри в цели€ немскоговор€щ св€т, издал шест студийни албума, продадени в многохил€ден тираж, е в основата на най-новата филмова истори€, разказана от ‘атих јкин, по мотиви на автобиографични€ роман на рапъра „¬сичко или нищо: —ветът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). ≈мигрантски€т живот в √ермани€ предлага много възможности, но и преп€тстви€ – ∆ивар ’аджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. —лед изчезването на една пратка, прочути€т обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

*
¬ събота – 15 юли, програмата ни в —евлиево за 2023 година завършва с „ќЋќ¬Ќ»я“ ¬ќ…Ќ» “ – най-нови€т документален филм на  остадин Ѕонев, посветен на поета јлександър ѕетров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „“ангра“, „—игнал“, „‘актор“, ƒ2,  ирил ћаричков, —тенли и много други. „ќловни€т войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. »ма поети, чиито пера черп€т вдъхновение от гласовете на ц€ло поколение. «а свидетелите на български€ преход – това е викът за свобода на хил€ди „оловни войници“. ѕослани€та на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пе€т и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… ‘илмът е реализиран с подкрепата на »ј „Ќационален филмов център“.

 остадин Ѕонев е кинорежисьор, носител на множество национални и международни награди. „лен е на ћеждународната документална асоциаци€. «авършва ¬»» в —офи€ и театрознание във ¬»“»« през 1980 г. —пециализира филмова и “¬ режисура във ¬»“»« (1990) в класа на √еорги ƒюлгеров. „ѕисма до долната зе숓 печели две награди във ¬арна и награда за най-добър филм в —анкт ѕетербург през 1995 г. „“ърпението на камъка“ е отличен със „—ребърен ¬ит€з” в  иев. ¬ъв филмографи€та му са още изключителни игрални и документални творби като „ѕодгр€ване на вчерашни€ обед“, „¬оенен кореспондент“, „≈врополис – градът на делтата“, „¬апцаров. ѕет разказа за един разстрел“, „ѕотъването на —озопол“, „ƒалеч от брега“, всеки от т€х с десетки награди от национални и международни филмови форуми.

 остадин Ѕонев и јлександър ѕетров ще бъдат скъпи гости на публиката в —евлиево и ще представ€т сво€ филм!

*
ќчакваме ¬и на  ино площад „— ¬ ќ Ѕ ќ ƒ ј”
(пред ќбщина —≈¬Ћ»≈¬ќ)! „—офи€ ‘илм ‘ест в —евлиево“


јко случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани
в б€лото фоайе на ќбщина —евлиево!—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg