Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Програма 14-ти СФФ - 7 март 2010 г.

Програма 14-ти СФФ - 7 март 2010 г.
„Аз убих майка си” на многообещаващия режисьор, роден през 1989 г., Ксавие Долан. До момента лентата е получила признание на 18 фестивала.
Cinefish.bg

Филми
Програма 14-ти СФФ - 7 март 2010 г.

05.03.2010, 16:01  |   Видяна: 3170  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ

Кино Люмиер

Днес от 13.30 часа можете да видите руското заглавие „Тъпан, барабан”. Действието се развива в средата на 90-те години на 20 век, когато хората са изправени пред трудностите на прехода. Една библиотекарка решава да продава на гарата нелегално книги от библиотеката, за да свърже двата края. Тогава тя среща любовта, но за съжаление щастието й е краткотрайно и самотното й и обидено сърце започва да таи желание за отмъщение.Следва ”Палата №6” от 15.30 часа, който е адаптация по едноименното произведение на Чехов, пренесено в днешно време от режисьора Карен Шахназаров и сценариста Александър Бородянски. В основата на сюжета са реални събития от живота на главния лекар на психиатрична болница, който се оказва и неин пациент.

В 17.30 часа е филмът „Аз убих майка си” на многообещаващия режисьор, роден през 1989 г., Ксавие Долан. До момента лентата е получила признание на 18 фестивала. Провокативното заглавие ще ви въвлече в разразяващия се конфликт между хомосексуален син и неговата майка, чиито сложни взаимоотношения водят до непоносими крясъци и  неконтролируема ярост.

От 19.30 часа гледайте „Тайната на Шопен”. Режисьорът Тони Палмър е сред гостите на фестивала тази година, а филмът се излъчва по повод 200 години от рождението на гениалния композитор. Филмът разказва историята на скандална писмена кореспонденция между Шопен и графиня Делфина Потоцка и премеждията на нейната внучка с полското Министерство на културата.

В 22.00 часа можете да се раздвижите в пънк рок ритми заедно с документалния филм „Oil City Confidential: Доктор Фийлгуд”. Режисьорът Джулиън Темпъл използва музиката като призма, през която изследва социалните и културни обстоятелства в периода на зараждането на пънка. А групата „Доктор Фийлгуд” играе жизненоважна роля в създаването на условията, необходими за културната експлозия на пънка.

Дом на киното

Програмата на Домът на киното започва в 14.30 с „Каталин Варга”. Дебютният филм на Питър Стрикланд е част от Балканския конкурс. Сюжетът разказва за жена, която пътува със сина си през красивите Карпати, за да накаже мъжете, които са я оскърбили преди години.От 16.30 гледайте ирландско-белгийската копродукция „Незараснали рани”. Режисьорът на „Ничия Земя” Данис Танович отново е съсценарист в драмата, която започва от момента на завръщането на военен фотограф, в ролята Колин Фарел, от Кюрдистан у дома. Той не може да се пребори със спомените от командировката си и разбира, че белезите в душата му са на път да преобърнат целия му живот.

Откриването на Международния конкурс е от 18.30 часа с прожекцията на „Срещу течението”. Режисьорът Питър Калахан избира за главната роля актьорът Джоузеф Файнс. Персонажът му е на млад човек с трагично минало, който решава да направи нещо значимо в живота си, а именно да преплува 150-те мили на река Хъдсън.

На тази прожекция ще можете да видите късометражния „Фарът” на режисьорката Велислава Господинова.

В 20.30 часа е израелският филм „Аджами”. Авторите ни пренасят в квартал на Джафра и ни въвличат в няколко сюжетни линии – на момче и неговият чичо, който има неприятности с мафията; на палестински тийнейджър, който опитва да събере пари за операция на майка му; полицай, чиито брат е изчезнал и палестинец с приятелка еврейка, който мечтае да напусне Аджами.

В 22.45 гледайте японския филм „Надуваема кукла”. Това е модерна приказка за любовта на един мъж на средна възраст към неговата надуваема кукла. Той я облича, говори й на вечеря, тя е най-близкият му другар. Но той не знае, че тя има сърце и през деня, докато го няма, опознава свободно живота навън.Кино „Одеон”

От 15.45 часа започва филмът „Граница” на арменския режисьор Харутюн Хачатрян. Той ни връща в 1990 г. на границата между Армения и Азербейджан по време на военния конфликт между двете страни. Уникалният подход на режисьора се оказва в решението му да ни разкаже за живота в малко село през очите на един бик.

В 17.30 часа гледайте ексцентричната творба „Лице” на режисьора Цай Мин-Лян. Чрез забележителна визия и внимателно построени кадри наблюдаваме как основният персонаж – режисьорът Канг, опитва да снима своя версия на мита за Саломе в Париж.От 20.15 гледайте „Объркана броеница”, който е още едно предложение от Балканския конкурс. Филмът ни представя историята на трима души, които живеят в Истанбул. Това са мюезин, който току що пристига в града, момиче, което иска да стане монахиня и букинист от Истанбул.

От 22.00 часа вижте „Тя, китайката”. Сюжетът проследява пътя на младата Ли Мей от китайската провинция до големия град и накрая в Лондон, където тя без успех търси своята нова идентичност и смисъл на живота. Филмът е дебютен за младия режисьор Шиаолу Го и е носител на Златен леопард от Локарно ’09.

Euro Cinema

В Euro Cinema програмата започва със „Словенка” от 15.30 часа, който се състезава в балканската конкурса програма. Сюжетът ни представя 23-годишната Александра, която е студентка през деня и момиче на повикване през нощта. Но изолираното ù съществуване се превръща в хаос, когато един от клиентите ù – чуждестранен политик, умира от инфаркт по време на „сеанса”.От 17.15 гледайте филма на италианския режисьор Джулиано Монталдо „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Той се оказва човекът, който може би ще предотврати покушение срещу член на царското семейство.

В 21.15 започва скандинавският филм „Забраненият плод”. Той ни разказва за две млади момичета, които напускат своята силно религиозна общност и се отправят към големия град. Едната от тях няма търпение да се впусне в удоволствията на свободата, а другата я следва, не за да ги сподели, а за да се увери, че ще се върне колкото може по-целомъдрена.

Френски институт

От 15.45 е филмът на Иван Черкелов „Раци”, чиято световна премиера беше в конкурсната програма на Московския кинофестивал. Със своя нестандартен кинематографичен език режисьорът ни представя поглед към двама приятели, които са въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове и в един момент се оказват един срещу друг. В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. А оператор е Рали Ралчев.

От 18.00 часа можете да видите „Чисто сърце” на режисьорката Марион Лен, която е част от журито на тазгодишния фестивал. Филмът ни разкрива провинциалното френско общество през XIX век и по-точно една скромна и мила прислужница, която не може да забрави първата си любов. Но въпреки огорчението, сърцето й е пълно с обич и тя с готовност я раздава на всички.В 20.30 е прожекцията на българския филм “Moon Lake”. Режисьорът Иван Станев е положил основната идея на филма около митологичната двойка Орфей и Евридика и тяхното лутане из един отиващ си свят.

Още новини:
Програма 14-ти СФФ - 6 март 2010 г.
Мики Рурк кацна в София, започват снимките на "Конан"
Продуцентът на "Аватар" създава нов фантастичен свят
Оливър Стоун: "Уолстрийт" ще ни погуби
Програма 14-ти СФФ - 5 март 2010 г.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg