Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Програма 14-ти СФФ - 6 март 2010 г.

Програма 14-ти СФФ - 6 март 2010 г.
„Война за опиум” разказва за двамата оцелели военни от катастрофирал насред пустинята американски хеликоптер
Cinefish.bg

Филми
Програма 14-ти СФФ - 6 март 2010 г.

05.03.2010, 13:26  |   Видяна: 3678  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ

Кино Люмиер

Днес от 14.00 часа можете да видите „Война за опиум” - четвъртия филм на афганския режисьор Сидик Бармак. Филмът разказва за двамата оцелели военни от катастрофирал насред пустинята американски хеликоптер, които сред маковите полета откриват афганско семейство, живеещо в руски танк. През тази особена призма е описана войната срещу талибаните и срещата с афганския опиум.От 16.00 часа започва „Аквариум”. Британската режисьорка Андреа Арнолд има Оскар за късометражния „Пчела”. Филмът, който сега представя на зрителите, получи признание в Кан, а сюжетът му е за буйна тийнейджърка в постоянен конфликт с майка си и по-малката си сестра. А когато се появява симпатичният приятел на майка й, нещата още повече се нажежават.

В 18.30 часа започва друг филм от Великобритания - „Съзряване”. Тази университетска история е едновременно забавна и нежна. Въвлича ни в емоционалния свят на 16-годишната Джени, която няма търпение да започне живота си на възрастен, но трябва да избере пътя си. Намесени са амбициите на родителите й за Оксфорд, както и изискан непознат, който я изкушава да опита от всичко вълнуващо в Лондон.

В 20.30 часа ще видите шведския „Покани ме да вляза”, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегвания от всички 12 годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между двамата се появява и без близки планове на кървясали зъби.

Дом на киното

От 14.30 часа е началото на „Прислужницата”, който спечели Специалната награда на журито на фестивала Сънданс 2009. Младият чилийски режисьор Себастиано Силва ни увлича в историята на затворена в себе си прислужница с дългогодишен стаж, която с острото си държание не допуска никой да премине стената, която е издигнала около себе си. За тази роля Каталина Сааведра получава 10 фестивални награди.

В 16.30 вижте документалния филм на Джулиано Монталдо „Златото на Куба”. В него се разглеждат задълбочено най-драматичните епизоди от историята на Острова на свободата. Филмът прави анализ на настоящето и се опитва да надникне в бъдещето с помощта на надеждите, очакванията и мислите на младите хора.От 18.00 часа започва друг филм на италианския режисьор Монталдо „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Той се оказва човекът, който може би ще предотврати покушение срещу член на царското семейство.

Скандинавският филм „Забраненият плод” е от 20.30 часа. Той ни разказва за две млади момичета, които напускат своята силно религиозна общност и се отправят към големия град. Едната от тях няма търпение да се впусне в удоволствията на свободата, а другата я следва не за да ги сподели, а за да се увери, че ще се върне колкото може по-целомъдрена.

Късната прожекция от 22.30 е на руския филм на Иван Вирипиев „Кислород”. Режисьорът разказва за живота в Русия в десет глави, с които илюстрира Десетте Божи заповеди. Филмът е като колаж от видеоклипове, които предават мъдростта на Стария завет.

Кино „Одеон”

Програмата в „Одеон” започва с „Метропия” от 16.00 часа. Това е първият недокументален филм на шведския документалист Тарик Салех. Историята ни отвежда в недалечното бъдеще, когато петролните ресусри са изчерпани и под земята има мрежа от гигантско метро. Когато Роджър от Стокхолм и мистериозната Нина влизат в него, те са въвлечени в тайна конспирация. Стилът на филма е толкова новаторски, че със сигурност бележи ново начало в анимационното кино и заслужава голямо внимание.

От 18.00 часа е началото на „Град паника”, който е поредното доказателство за възхода на анимационното кино. Пластмасовите играчки Каубоя и Индианеца имат най-добри намерения, но вместо това без да искат разрушават къщата на Коня. Тогава тримата тръгват на сюрреалистично пътешествие към центъра на Земята и преминавайки през замръзнала тундра откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни!) същества.В 20.00 часа е прожекцията на „Словенка”, който се състезава в балканската конкурса програма. Сюжетът ни представя 23-годишната Александра, която е студентка през деня и момиче на повикване през нощта. Но изолираното ù съществуване се превръща в хаос, когато един от клиентите ù – чуждестранен политик, умира от инфаркт по време на „сеанса”.

В 22.00 часа гледайте японския филм „Надуваема кукла”. Това е модерна приказка за любовта на един мъж на средна възраст към неговата надуваема кукла. Той я облича, говори й на вечеря, тя е най-близкият му другар. Но той не знае, че тя има сърце и през деня, докато го няма, опознава свободно живота навън..

Euro Cinema

От 15.30 часа можете да видите руското заглавие „Тъпан, барабан”. Действието се развива в средата на 90-те години на 20век, когато хората са изправени пред трудностите на прехода. Една библиотекарка решава да продава на гарата нелегално книги от библиотеката, за да свърже двата края. Тогава тя среща любовта, но за съжаление щастието й е краткотрайно и самотното й и обидено сърце започва да таи желание за отмъщение.

От 17.30 часа е филмът на Иван Черкелов „Раци”, чиято световна премиера беше в конкурсната програма на Московския кинофестивал. Със своя нестандартен кинематографичен език режисьорът ни представя поглед към двама приятели, които са въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове и в един момент се оказват един срещу друг. В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. А оператор е Рали Ралчев.В 19.45 започва филмът ”Палата №6”,  който е адаптация по едноименното произведение на Чехов, пренесена в днешно време от режисьора Карен Шахназаров и сценариста Александър Бородянски. В основата на сюжета са реални събития от живота на главния лекар на психиатрична болница, който се оказва и неин пациент.

В 21.30 е израелският филм „Аджами”. Авторите ни пренасят в квартал на Джафра и ни въвличат в няколко сюжетни линии – на момче и неговият чичо, който има неприятности с мафията; на палестински тийнейджър, който опитва да събере пари за операция на майка му; полицай, чиито брат е изчезнал и палестинец с приятелка еврейка, който мечтае да напусне Аджами.

Френски институт

От 16.00 часа започва пълнометражният игрален дебют на Любомир Младенов „Ловен парк”. Сюжетът ни представя момче и момиче, които се срещат някъде в големия град и го прекосяват заедно надлъж и нашир и в синхрона на крачките си те преоткриват себе си и нежността.

В 18.00 часа започва още един български филм –  „Прогноза” на Зорница София. Сюжетът на тази балканска любовна история разказва за група приятели от България, Македония и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Но когато стигат там, ги заварва безветрие и в очакване на вълните приключенията и емоциите се разгорещяват.От 20.30 часа вижте „Добре дошли” – увлекателната история на кюрдски бежанец, който с месеци обикаля Европа в опит да достигне до приятелката си, която е заминала за Англия. Когато отива до най-северните части на Франция, той решава да преплува Ламанша, за да стигне до нея. По време на подготовката си за това изпитание той намира неочаквана подкрепа в инструктора си по плуване Симон.

Още новини:
Продуцентът на "Аватар" създава нов фантастичен свят
Оливър Стоун: "Уолстрийт" ще ни погуби
Програма 14-ти СФФ - 5 март 2010 г.
Ексклузивно: първи снимки от „Трон: Заветът”
„Оскари” – актьорите в поддържащите роли

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg