Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Планета 51

Планета 51
Прилично смешна като за фамилна, прилично изработена като за анимационна, и прилично пародийна като за фантастична, "Планета 51" се оказва нелоша - да не кажа отново прилична - комедия.
Cinefish.bg

Рецензии
Планета 51

10.12.2009, 17:50  |   Видяна: 3796  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Ангел Генчев

Онова специално време от годината, празниците, наближава с пълна сила, а с тях както обикновено се надига и вълна от семейни комедии, анимации и въобще лековати ленти, правещи компания на също толкова неизбежните специални издания на по-популярните заглавия, запълващи времето между пълненето на пуйката и традиционната вечеря. Така и, в пълно съответствие с ежегодното правило, "Планета 51" се промъква между тридесетминутките с героите на "Мадагаскар" и "Чудовища срещу извънземни", като - трябва да и се признае - макар че едва ли ще остави някаква дълбока следа зад себе си, при нужното настроение лентата може да бъде доста забавна.

Съвсем накратко, целият филм може да се обобщи като невинен анимационен бъзик с научнофантастичните филми от петдесетте години насам. За целта на заниманието, стандартният сюжет е обърнат с хастара навън, а забутаната Планета под номер 51 се явява мястото, на което се изтърсва американския астронавт Чък Бейкър - с мъничкото условие, че тя и без това вече е населена с леко загубени зеленикави аборигени, силно напомнящи щатската провинция от средата на миналото столетие. Която, както знаем, и без това е любимия плацдарм за извънземно нашествие.

Всъщност едва ли има нужда и да споменавам повече подробности - в общи линии, от шега на шега, в областта на леката пародия, под съпровода на класически рокендрол и със задължителната тема от "2001:Една одисея в космоса", отминават осемдесетина минути без някакво особено смислено съдържание, но пък направени като цяло с вкус и дори с отделни добри попадения от типа на уебкамерката на колелца и Зона 9, да речем - може би все пак по-добре оценими, ако сте почитател на екранната фантастика. И единственият като че ли сериозен проблем е, че през настоящата година всъщност вече гледахме абсолютно аналогичен като идея филм в лицето именно на споменатите "Чудовища срещу извънземни".

Колкото до анимацията - трябва да призная, че точно тя леко ме подразни. Не с качество - сама по себе си е напълно прилична, но още на пръв поглед не могат да се пренебрегнат известните прилики с Шрек. А самата идея да ползваш подобен външен "носител" за постигане поне на известна популярност никога не ми е допадала особено, още повече че рисуваните филми, за разлика от игралните, разполагат с колкото си искат поле за разгръщане на фантазия.

Но така или иначе, прилично смешна като за фамилна, прилично изработена като за анимационна, и прилично пародийна като за фантастична, "Планета 51" се оказва нелоша - да не кажа отново прилична - комедия, особено ако и се прикачи и определението непретенциозна. Или, ако ви се губи час време, нищо не ви пречи да и хвърлите едно око, но пък ако си имате по-важни занимания, то няма да пропуснете абсолютно нищо съществено.

Още рецензии:
Жестоката действителност – кръв, татуси и групировки
Отново за любовта по здрач
Анимационен кървав валс на кино
Здрач 2: Новолуние
Житейската философия на един британец в Ню Йорк
Сериозен европейски смях


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

5 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 23.11.2010, 11:42
Оценка: 0
0 гласа

анимацията е забавна, и да напомня на шрек

 
 
 
lus Неутрално
2 13.11.2010, 03:26
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
angel_of_r... Неутрално
3 11.12.2009, 12:21
Оценка: 0
0 гласа

аз се радвам, че не е 3D

 
 
 
mobi Неутрално
4 11.12.2009, 12:11
Оценка: 0
0 гласа

Аз от самото начало се изкефих на идеята на филма Малко е разочароващо, че няма да е 3D.

 
 
 
uomo_p Неутрално
5 11.12.2009, 11:20
Оценка: 0
0 гласа

Филмчето е доста е забавно, но нека да кажа на човека писал статията, няпомня му Шрек по причина, че сценриста е същият!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg