Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Награди на 15-ия София Филм Фест

Награди на 15-ия София Филм Фест
Награди на 15-ия София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
Награди на 15-ия София Филм Фест

14.03.2011, 10:01  |   Видяна: 2862  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Основната програма на 15-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключи на 13 март с гала прожекцията на филма на Алексей Учител „Краят”.

На фестивала бяха представени 205 филма от 53 държави. Над 260 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 12 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ в състав:
Фридрик Тор Фридриксон (Исландия) – режисьор
Алваро Брехнер (Испания/Уругвай) – режисьор
Камен Калев (България) – режисьор
Габриеле Бруненмайер (Германия) – критик 
Огньен Свиличич (Хърватска) – режисьор

РЕШИ

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „ПОДСЛОН” (България) с режисьор ДРАГОМИР ШОЛЕВГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „ПОДСЛОН” (България) с режисьор ДРАГОМИР ШОЛЕВ и продуцент РОСИЦА ВЪЛКАНОВА.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и продуцента на филма и беше получена от режисьора на филма Драгомир Шолев и продуцента Росица Вълканова.


СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО се присъжда на филма „СНЕЖНОБЯЛО”СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО се присъжда на филма „СНЕЖНОБЯЛО” (Турция) на режисьора СЕЛИМ ГЮНЕШ. Статуетката беше получена от режисьора и продуцента на филма НУР ГЮНЕШ.
НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на ЖОАО НУНО ПИНТО за неговия филм „АМЕРИКА”НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА
се присъжда на ЖОАО НУНО ПИНТО за неговия филм „АМЕРИКА” (Испания-Бразилия-Португалия-Русия).

Наградата е диплом, статуетка и премия от 1000 евро.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „ВЛАКОВЕ”НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ
се присъжда на филма „ВЛАКОВЕ” (България) на режисьора Павел Веснаков. Наградата бе връчена от режисьора Камен Калев и Елена Илиева, бранд-мениджър на Jameson Irish Whiskey за България. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey и бе получена от режисьора.


НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „СТЪПКИ В ПЯСЪКА”НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ
се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „СТЪПКИ В ПЯСЪКА” (България) на режисьора Ивайло Христов. Наградата беше получена от продуцента на филма Асен Владимиров. Наградата е диплом, кашон вино ‘ARS LONGA’ и парична премия от  1000 евро за режисьора на филма, осигурени от „Домейн Бойар”.


НАГРАДАТА “КОДАК” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се присъди на филма „Подслон”. НАГРАДАТА “КОДАК” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ
се присъди на филма „Подслон”. Наградата е диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 2000 долара, осигурени от Кодак Синелабс – България, и бе получена от продуцента на филма Росица Вълканова.ПУБЛИКАТА определи победителя в Конкурса за документален филм през 2011 година и наградата на Българската национална телевизия се присъди на филма „ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ”ПУБЛИКАТА определи победителя в Конкурса за документален филм през 2011 година и наградата на Българската национална телевизия се присъди на филма „ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ” на режисьора ТОНИСЛАВ ХРИСТОВ, който лично получи наградата си. Наградата е диплом и премия на стойност 1000 евро, осигурени от Българска национална телевизия.


НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „СИМФОНИЯ НА ШУМА” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон.Журито на ФИПРЕССИ в състав
Габриеле Барера  (Италия)
Мустафа Горгюн (Турция)
Йордан Тодоров (България)
присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „СИМФОНИЯ НА ШУМА” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон. Наградата получиха двамата шведски режисьори.


НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 15-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит “ПОДСЛОН” на Драгомир Шолев. Наградата е диплом и парична премия от 1000 лева и се връчва на българския разпространител на филма.

За трета поредна година в партньорство със „Cinemafia” беше реализирано конкурса ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - Sofia Short Challengе. Режисьорско жури в състав Дамир Романов и Огньен Исайлович – Сърбия, и Виктор Чучков-син определиха за най-добър игрален филм в предизвикателството - “COLOURS” на екипа “Indigo”, а за най-добра анимация – филмът „ХРОМОНИ” на екипа “Yemeney”. Авторите на двата филма получиха и парична премия от 500 лева, осигурена от Фондация „Роберт Бош”. Наградените филми ще бъдат показани на международните филмови фестивали, в рамките на „Операция Кино” – Истанбул, Клуж, Сараево и София. Поощрителна награда на журито получава “Untitled” на екипа H2O/No Frame Media.

На 8-то издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха връчени следните НАГРАДИ:

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ в програмата „Проекти за втори филм”, осигурена от филмовото студио NU Boyana Film, беше връчена на проекта „INDIAN WIFE” на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент), Унгария. Наградата е диплом и чек за 3000 евро.

НАГРАДАТА за най-добър пичинг в програмата „Проекти плюс минус един”, осигурена от Synchro Film, Video & Audio – Vienna, получи проектът „YOUTH” на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент) (Израел). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги.

НАГРАДАТА на LVT ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата “Проекти за втори филм” получи проектът „INDIAN WIFE” на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент) (Унгария). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги, предоставени от DIGIMAGE - LVT Post Production.

НАГРАДАТА на LVT ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата “Проекти плюс минус един” на София Мийтингс получи проектът „YOUTH” на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент) (Израел). Наградата е диплом и чек за 2000 евро в постпродукционни слуги, предоставени от LVT Sofia Post Production.

На 15-то издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

РУСИ ЧАНЕВ, актьор (България)
ОТАР ЙОСЕЛИАНИ, режисьор (Грузия)
КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ, актриса
КЛОД ЛЬОЛУШ, режисьор (Франция)

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg