Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Морфин” - доза натурализъм от Балабанов

„Морфин” - доза натурализъм от Балабанов
За мен лично, това е филм, който трябва да се види. Не го препоръчвам на хора, които не приемат натурализма в киното
Cinefish.bg

Рецензии
„Морфин” - доза натурализъм от Балабанов

16.12.2009, 15:37  |   Видяна: 5277  |   pozorcompany.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Здравко Григоров

Морфин
Morfiy
Русия, 2008, 110 мин.
Режисьор: Алексей Балабанов
В ролите: Леонид Бичевин, Ингеборга Дапкунайте, Сергей Гармаш, Катарина Радивоевич

Филмът е абсолютно забранен за всички с лабилна психика! Ако мислите, че не може да бъде по-брутално от „Товар 200”, излъгали сте се. Зверствата, които Балабанов ни показа там, достигаха своя апогей със сцената, в която красавицата Анджелика е заставена да дели едно легло с труп.

Но ако в „Товар 200” бяхме свидетели по-скоро на чисто морални  извращения, то в „Морфин” смущенията идват от прекалено нагледната показност на медицински интервенции, за които зрителите няма как да са подготвени, освен ако не са дипломирани лекари. Явно възможностите на Алексей Балабанов да предизвиква зрителите са неограничени.

Покойният Сергей Бодров – мл. адаптира цикъла с разкази на Булгаков „Записките на младия лекар”, въз основа на които е построен сюжетът в „Морфин”.

Годината е 1917-та, годината на Октомврийската революция, млад лекар е изпратен в дълбоката руската провинция. Местните са диви, необразовани, дори зловещи. Спокойните дни в живота на д-р Поляков остават в миналото. Първият пациент умира.

Следва нагледно  раждане с усложнение, ампутация на крак в едър план и трахеотомия. Не само главният персонаж се нуждае от доза морфин, за да издържи на това ежедневие, но и самият зрител, за да продължи да гледа филма. Началото е с половин доза, следва цяла, втора… През ден, всеки ден, по два пъти на ден…

Филмът е разделен на 13 части, като в заглавието на всяка част режисьорът подготвя зрителите какво да очакват.

И въпреки това, публиката в залата непрестанно бива изненадана. Много е интересно да гледаш такъв филм в препълнен киносалон. Реакциите на хората са крайни – или възхищение от смелостта на режисьора  да покаже такива натуралистични кадри, или погнуса и отвращение от тези кадри. Но със сигурност не може да останете безразлични към видяното на екрана.

За главната роля в „Морфин”, Балабанов  кани Леонид Бичевин, познат от „Товар 200”. Слаб, с изпито бледо лице и хлътнали очи, Бичевин блестящо се вписва в образа на младия доктор.

В ролята на помощник сестрата на д-р Поляков и негова вярна любима е Ингеборга Дапкунайте. Готова на всичко, за да бъде със своя възлюбен – половин доза, цяла, втора… Слаба, със светла, почти прозрачна кожа и неугледен вид, героинята на Дапкунайте е създадена, за да бъде половинка на младия доктор.

В пълен контраст с Дапкунайте е другата дама на сърцето на доктора – държанката на местния богаташ, винаги незадоволена и готова да се впусне в нови авантюри.

В ролята много добре се вписва Надежда Жарикова, за която това е едва пети филм.
За мен лично, това е филм, който трябва да се види. Не го препоръчвам на хора, които не приемат натурализма в киното, но като направим една бегла равносметка: обрязване в „Антихрист” на фон Триер, скалпиране в „Гадни копилета” на Тарантино, нагледно вадене на куршум в „Обществен враг №1” на Жан-Франсоа Рише, някои от най-добрите филми през тази година са доста натуралистични.

Още рецензии:
На гости на зелената 51 планета
Планета 51
Жестоката действителност – кръв, татуси и групировки
Отново за любовта по здрач
Анимационен кървав валс на кино
Здрач 2: Новолуние
Житейската философия на един британец в Ню Йорк
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 23.11.2010, 11:19
Оценка: 0
0 гласа

браво за статията

 
 
 
lus Положително
2 13.11.2010, 03:22
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg