Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Монахинята“ – поетиката на нечистата сила

„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила
„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила
Cinefish.bg

Рецензии
„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила

07.09.2018, 10:48  |   Видяна: 1593  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
„..Туй Страхът е, о, ловецо, туй е все Страхът!“
Ръдиърд Киплинг „Книга за джунглата“


Църквата (която и да е тя) открай време е превъзходна почва за хорър-жанра. Загадъчните ритуали обгръщащи с абстрактна секретност някои страни от делата на тружениците на Вярата (която и да е тя) привличат открай време кинотворците с невероятните възможности за вариации на тема демони, нечисти сили, духове и митични създания, катакомби, митове и реликви.

„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила

„Монахинята“
не представя нищо, което зрителят не е виждал, но това което го прави висококачествен хорър е новият естетически прочит на клишетата на жанра, успешно постигащ подскачане в креслото в киносалона, впиване в облегалките, забавено дишане и известно повишаване на сърдечния пулс. Познавачите ще открият всички елементи, които са органично свързани с класиците и ще откроят почтителен реверанс към христоматийния „Заклинателят“ (реж. Уилям Фридкин 1973), а също така порядъчно количество елементи от зомби поджанра.

„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила

Монахинята плакатМонахинята“ се вписва като трето заглавие в поредицата на продуцента и режисьора Джеймс Уан, извадил на големия екран първите два филма от франчайза „Заклинанието“ (The Conjuring 2013, 2016), в които представи паранормалните детективи Ед и Лорейн Уорън. Семейството демонолози се появява твърде епизодично тук, и ако зрителят иска да ги види, то ще е по-добре да не мига, за да не пропусне присъствието им на екрана. През 1952, в един забравен от света католически манастир в Румъния, скрит вдън гори тилилейски, млада монахиня извършва самоубийство. Този акт противоречащ на основните религиозни закони всява тревога сред лидерите на Ватикана, които поверяват на отец Бърк (Демиън Бичир) секретната мисия да изясни обстоятелствата на трагичната смърт на младата калугерка. Сестра Айрин (Таиса Фармига) британска послушница с параспособности е придадена към разследването като негова помощница. След това начало в стила на конвенционалните шпионски екшъни, по пътя си за Сен Карта, те срещат канадския фермер Морис Перо (Жонас Блоке), решил да опита късмета си в аграрния бизнес на Балканите. В религиозната обител триото открива врата с кратката информация „Бог приключва тук“. Не след дълго, следователите на Ватикана се убеждават, че информацията е вярна, и се озовават пред сериозни предизвикателства пред физическата и психическата им устойчивост.

Монахинята плакатФилмите на ужаса, популярно известни като „хоръри“ имат една единствена задача – да шокират публиката. „Монахинята“ се справя блестящо с тази задача, като впряга всички възможни технически средства – монтаж, осветление, изображение, грим и звук. Свръхестественият трилър предлага превъзходно изпипани визуални детайли с изобилие на хемоглобин и зловещи видения, които лесно ще останат в паметта на зрителя за известен период време. Режисьорът Корин Харди, специалист в хорър жанра, се ориентира откровено към дигиталния псевдореализъм, изтриващ понятието „фикция“. Той сервира екранния ужас бавно, в малки порции, методично и хладно, като майсторски изгражда злокобната атмосфера на повествованието, лишена от всякакъв хумор (който може да бъде открит в първите две издания на франчайза).

„Монахинята“ е блестящо упражнение по стил в един жанр, който въпреки своята относителна маргиналност, демонстрира изключителна способност да се самообновява, стъпил върху собствените си канони и клишета.

„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила

А що се отнася до виталността и популярността на специфичната хорър-естетика и форма на авторско послание, в световен мащаб жанрът придобива нарастваща популярност, въпреки националните културни особености, където той почти не съществува. Първите два филма боксофисът на франчайза гарантираха тръпка на публиката с боксофис над 450 милиона долара, а зрелостта на третия обещава да добави нови крупни цифри към този успех.


„Монахинята“ – поетиката на нечистата сила
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg