Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми »рландци в ’оливуд

»рландци в ’оливуд
ƒаниел ƒей-Ћуис е роден в Ћондон, но от 1993г. е ирландски гражданин. Ќосител е на 2 награди ДќскарФ Ц за Дћо€т л€в кракФ и Дўе се лее кръвФ и още десетки награди.
Cinefish.bg

“еми
»рландци в ’оливуд

07.01.2009, 18:54  |   ¬ид€на: 8442  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
от «дравко √ригоров

јко се разровите из енциклопедиите ще видите, че н€кои от най-известните имена, които твор€т в сферата на изкуството са ирландци. »рланди€ е дала на литературата имена като ќскар ”айлд, ƒжеймс ƒжойс, —амюел Ѕекет и ƒжордж Ѕърнард Ўоу. ћузиката се е обогатила с такива титани като U2, ≈ни€, Ўиниъд O’ онър и ƒолорес O’–иърдън.

ѕо-долу следва списък с 10-те най-активни ирландски актьори на нашето време, чийто имена често виждаме в началните надписи на холивудските продукции. «а съжаление сред т€х н€ма нито една дама, но €вно в ’оливуд не могат да замен€т јнджелина ƒжоли и —карлет …охансон.

 олин ‘арел
ƒъблинчанинът е най-снимани€т ирландски актьор в ’оливуд. “ази година е номиниран за „«латен глобус” за участието си във “¬ Ѕрюж”, а по нашите екрани може да го видите в „√ордост и слава”.
Ћиъм Ќийсън
≈дин от колосите на ирландското кино, номиниран за „ќскар” за участието в „—писъкът на Ўиндлер”. ¬ъв филмографи€та му има хитове като „–об –ой”, „Ѕандите на Ќю …орк” и „Ќебесно царство”.
ѕиърс Ѕроснан
Ѕивши€т агент 007 показа, че може да пее, да танцува и да бъде забавен в  най-добрата комеди€ за 2008 „Mamma Mia”. Ќезабравими роли във „¬ърхът на ƒанте” ,„јферата “омас  раун” и „Ўивачът от ѕанама”.
√ейбриъл Ѕърн
ќще един дъблинчанин, оставил в истори€та роли във филми като „ќбичайните заподозрени”, „—тигмата” и „ѕанаир на суетата”.


—илиън ћърфи
Ќовото поколение ирландски таланти. —илиън е едно от лицата в Ѕатман поредицата. ѕрез 2009-та ще го видим редом с ≈лън ѕейдж, —юзън —арандън и Ѕил ѕулман в “Peacock”.

ѕитър O'Tул
 ласика! »стинска актьорска школа! 8 номинации за „ќскар”, първата през 1963г. за „Ћорънс јрабски”, последната през 2006-та за „Venus”. ѕочетна статуетка през 2003-та за ц€лостно творчество.
ƒжонатан –ис-ћейърс
ќще един от новите дъблинчани. √ледали сме го в „јлександър”, „ћач ѕойнт” и „Ќевъзможна миси€ ≤≤≤”


—тюърт “аунсенд
—тюърт се докосна до ѕенелопе  рус и „арлийз “ерън в „√лава в облаците” и партнира на Ўон  онъри в „Ћигата на необикновените”.

 енет Ѕрана
Ќай-добри€т разказвач на Ўекспировите творби е роден в Ѕелфаст. » въпреки, че е една от емблемите на британското кино, Ѕрана има незабравими роли в ’оливуд във филми като „‘ранкенщайн”, „’лебни€т човек” и „“ози див, див запад”. ѕредстои да го видим във „¬алкири€” рамо до рамо с “ом  руз.ƒаниел ƒей-Ћуис
ƒаниел ƒей-Ћуис е роден в Ћондон, но от 1993г. е ирландски гражданин. Ќосител е на 2 награди „ќскар” – за „ћо€т л€в крак” и „ўе се лее кръв” и още десетки награди. ѕрез 2009-та ще го гледаме в „ƒевет” на –об ћаршъл, където е заобиколен от красавици като Ќикол  идман, ѕенелопе  рус, ƒжуди ƒенч,  ейт ’ъдсън, —тейси ‘ъргюсън – ‘ърги, ћарион  отийар и италианската прима —офи€ Ћорен.


ќще горещи теми:
10 задължителни секси комедии
IN MEMORIAM
10-те най-запомн€щи се роли на Ќикол  идман
ƒецата-чудо на ’оливуд

10 коледни предложени€
 иану –ийвс – възход и падение
13 фатални целувки между момичета
–имейкът - за и против

2008-ма – √ол€мото завръщане
ќб€виха номинациите за “«латен глобус"

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

1  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 17.11.2010, 09:21
ќценка: 0
0 гласа

¬се готини!

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg