Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Джон Уик 3” - танцуващият с куршуми или веселата касапница

“Джон Уик 3” -  танцуващият с куршуми или веселата касапница
Cinefish.bg

Рецензии
“Джон Уик 3” - танцуващият с куршуми или веселата касапница

17.05.2019, 09:50  |   Видяна: 2543  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Ако искаш мир - готви се за война!”
Мнение на пацифисти от Римската империя
...и оригинално подзаглавие на филма


Според разпространеното мнение, обществената библиотека е последното място, където може да се срещне гангстер, но още първите десетина минути на “Джон Уик 3” разбиват това клише. Брутално, смешно и абсурдно.

Той отново се завръща триумфално на екрана. След като уреди последователно сметките си с руските и италианските гангстери, сега Той е в немилост и всеки уважаващ себе си професионален убиец е задължен да го елиминира. Още повече, че за главата му има привлекателна награда. Ловният сезон е открит, но става дума за Джонатан Уик - най-великият професионален убиец живял на планетата.

“Джон Уик - 3” -  танцуващият с куршуми или веселата касапница

Историята се развива в познатия паралелен свят, в който полицията, оперативните служители и службите за обществена безопасност не съществуват. Тук приятелствата не са много, а съперничествата - смъртоносни. Всичко се урежда вътрешно ведомствено, според правилата, стриктно съблюдавани от всички под зоркото око на Високата маса, което може да се преведе и като Върховен съвет. А този, който ги пренебрегва е сурово наказан.

“Джон Уик - 3” -  танцуващият с куршуми или веселата касапницаСилно стилизиран спектакъл, “Джон Уик 3” остава верен на гротескно-комиксовия дух, изграден от предишните две издания на франчайза. 54-годишният Киану Рийвс  поддържа култовия си статут на самотен, блестящ и виртуозен килър, танцуващ между куршумите с пистолети, саби, пушки и ножове. Неговото ежедневие е изпъстрено от кратки и интензивни срещи с досадни епизодици, които подлагат на постоянно изпитание изобретателността му в областта, в която той е ненадминат експерт. Жертва на обстоятелствата, той носи кармата си на трагичен герой, неспособен да избегне конфликтите с околната среда. В неговите ръце всеки предмет се превръща в смъртоносно оръжие и в първия епизод Джон Уик остави след себе си 84 трупа. Във втория, режисьорът Чад Стахелски (каскадьор и бивш дубльор на Киану Рийвс в “Матрицата”), повдигна цифрата до 128,  а по неофициални данни, третото издание на приключенията на килъра от руско-украински произход се върти около 150 трупа, леко надминавайки рекорда (141) на “Стреляй смело”  (Shoot 'Em Up - 2007). Сред жертвите зрителят ще отличи групите на анонимни мотоциклетисти, психопати, азиатски кунг-фу експерти и подходящо количество талибани.

“Джон Уик - 3” -  танцуващият с куршуми или веселата касапница

Отнемането на човешки живот и бруталната агресия са изведени на почти абсурдното ниво на веселие и безгрижно забавление, до такава степен, че зрителят може да не си задава въпроса “В какъв свят живеем?”

“Джон Уик - 3” -  танцуващият с куршуми или веселата касапница“Джон Уик 3”  нахвърля ефикасно щриховите портрети на персонажи от подземния свят, които са индивидуализирани и маниерно издържани. Филмът предлага лаконични диалози и кратки срещи с колоритните персонажи на хотелския управител Йън Макшейн, килърката Хали Бери (с две й немски овчарки, също килъри), руската мамаша и балетен педагог Анджелика Хюстън, краля на скитниците Лорънс Фишбърн и консиержът-оръжеен експерт Ланс Редик, предназначени да предизвикат възторг у зрителите с абсурдността на ситуациите и елегантността на постановката. Препратки към спагети уестърните и намигвания към поредицата “Умирай трудно” се вписват логично в повествованието.

Филмът е вълнуващо, ободряващо, стимулиращо и развеселяващо зрелище, което се закача със социалните конвенции и толерантността на общественото мнение. Положителни оценки на зрители и кинокритика възнаградиха досегашните два филма за битието на Джон Уик. Не ще и съмнение, че със стилната си хомогенност подобно единодушие ще последва третия епос от сагата за  килъра-вдовец, силно привързан към кучето си и своя “Форд Мустанг 1969”.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg