Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 24-тия София Филм Фест на 24 септември 2020

24-тия София Филм Фест на 24 септември 2020
Cinefish.bg

Теми
24-тия София Филм Фест на 24 септември 2020

06.04.2020, 18:01  |   Видяна: 493  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Здравейте,

Ден 10 на София Филм Фест обикновено е най-натовареният. Това е вторият ден на София Мийтингс, в който се правят много срещи между над 250 кинопрофесионалисти от цяла Европа, гледат се филми в незавършен вид, има панели, уъркшопи, дискусии. На този ден, събота, повечето от филмите в основните кина се представят от техните автори. Вечерта обикновено е церемонията по награждаване, която за тазгодишния месец март е по изключение в петък. А за капак късно вечерта е Големият купон за закриването на София Мийтингс и основните фестивални дати с 2-3-часово рок-изпълнение на Фестивалния бенд. Това трябваше да се случи в City Stage на 21.03.2020. Ще го бъде – друга събота на тази 2020 година.

И тъй като споменаваме дати и периоди, ще отбележа, че преместихме отново датата на откриване на 24-тия София Филм Фест - за 24 септември 2020. Да се надяваме, че ще можем да открием на тази дата и да гледаме световно кино заедно с неговите автори, в киносалони и без страх. Защото това е смисълът на кинофестивалите. Хората да се срещат и вълнуват от магията на изкуство №7 – КИНОТО!

Но да се върнем към Ден 10 на 24-тия СФФ. Сред филмите на деня са „Шарлатан“ на Агнешка Холанд. Представя го с видео копродуцентът му Майк Дауни, който е и председател на Борда на Европейската филмова академия - позиция, на която бе самата Холанд в продължение на 6 години. Агнешка Холанд ще получи специалната награда ФИПРЕССИ 95 Платиниум за своя славен и безкомпромисен път в киното. Досега тази награда е връчвана в София на Бела Тар, Илдико Енеди, Горан Паскалевич, Биле Аугуст. С видеа се представят филмите „Ина де Ярд“ от режисьора Питър Уебър и „Свирукащите“ – от продуцента Джим Старк. Ще представим и филма на друг член на журито – Луис Миняро - „Не ме обичай“, в който една от главните роли има нашия приятел – актрисата Лола Дуеняс.

Това, което отличава СФФ от другите фестивали по света, е, че си има рок-група, с която поздравява гостите на този особен Ден 10. "Невероятната история на Фестивалния бенд на София Филм Фест" е разказана малко по-нататък в този повече музикален, отколкото филмов брой на нашия онлайн дневник. Ще видите и чуете малко познати неща, които са част от пътя, по който минаха СФФ и Домът на киното от началото на 90-те години. В основата на Фестивалния бенд са Кита (Стефан Китанов) и Пешето (Петър Георгиев). В периода 1990-1992 свирихме по улиците и подлезите на София. После, след като се издигнах в обществото като директор на Дома на киното, в началото на май 1992, почнахме да свирим в първия софийски рок-клуб – „Red Lion“ на ул. „Света София“. Фестивалният бенд е бил в различни формации през годините. Ще разберете кои са били членове от текста.

В света на киното Фестивалният бенд е известен като групата на тримата стефановци, фестивални директори – Китанов (София), Лаудин (Варшава) и Ухрик (Прага). Дори „Варайъти“ отрази един от нашите гигове със статия, а групата се споменава и в знаменитата статия на „Варайъти“ от 2007, за 50-те топ фестивала в света за филмовата индустрия, сред които е и София. С Лаудин и Ухрик свирим от 2004 година. Ще бъдем и на Ден 10-ти заедно с „Делта Рустърс“ и много приятели, участници с филми на СФФ и български музиканти. Специални видеопослания, в които има и музика, отправят в този брой Кита, Пешето, Стефан Лаудин, Стефан Ухрик, Ангел Каспарянов, Димитър Василев – Нуфри, Антон Серкеджиев.

Enjoy!

На 10-тия ден на 24-тия СФФ са програмирани 21 филма. Ще ги видим!

Ваш, Стефан Китанов – Кита Директор и продуцент на СФФ

На 10-тия ден на СФФ, събота, се връчва Наградата ФИПРЕССИ 95 Платиниум на именитата полска режисьорка Агнешка Холанд, след което ще се прожектира най-новият й филм „Шарлатан“.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ИНА ДЕ ЯРД

ФИЛМ НА ДЕНЯ: СВИРУКАЩИТЕ

ФИЛМ НА ДЕНЯ: НЕ МЕ ОБИЧАЙ

Режисьор на „Не ме обичай“ е известният испански продуцент Луис Миняро, член на Международното жури за първи и втори филми на 24-тия СФФ. В една от главните роли е испанската актриса Лола Дуеняс, позната от филма на Педро Алмодовар „Завръщане“ (Volver). Очакваме ги на 24-тия СФФ.
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Един от най-специалните гости на СФФ в Ден 10, събота, 19 март 2016, бе режисьорът и 1/6 от Монти Пайтън – Тери Гилиъм. Представяме първа част от интервюто му, състояло се в Дома на киното на този ден.
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД НА СФФКита и Пешето през май 1992, дни преди Стефан Китанов да стане директор на Дома на киното. На барабанче е датският клоун Луна.


МУЗИКАЛНИЯТ ПОЗДРАВ НА ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД И СФФ

Това е най-качественият съществуващ видеозапис на концерт на Фестивалния бенд. Предлагаме ви 3 песни от концерта по случай 25-годишния юбилей на Варшавския кинофестивал, състоял се на 16 октомври 2009 в зала Паладиум, Варшава. Режисьор на концерта е известният полски рок-музикант Томек Липински, основател на една от първите полски пънк-рок групи "Тилт" и съосновател на "Brygada Kryzys". Режисьор и монтажист е Гжегош Липйец - Липа. Продуцент - Варшавската филмова фондация.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg