Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми 16-и —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - 09 - 29 март, ’ю ’ъдсън Ц специален гост на фестивала

16-и —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - 09 - 29 март, ’ю ’ъдсън Ц специален гост на фестивала
Ќосител€т на 4 награди ДќскарФ ’ю ’ъдсън Ц специален гост на фестивала ћеждународни€т конкурс.
Cinefish.bg

“еми
16-и —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - 09 - 29 март, ’ю ’ъдсън Ц специален гост на фестивала

31.01.2012, 17:06  |   ¬ид€на: 1908  |   Press Release  |   √ќ–≈ўј “≈ћј

Ќосител€т на 4 награди „ќскар” ’ю ’ъдсън – специален гост на фестивала ћеждународни€т конкурс.

—ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ (Sofia International Film Festival), без съмнение най-мащабното международно филмово събитие в Ѕългари€, ще има удоволствието да събере своите зрители за 16-и път през месец март. ≈дин от значимите кинофоруми в ёгоизточна ≈вропа, включен в класаци€та на 50-те топ фестивала (според сп. „¬арайъти”), се превърна в традиционно и очаквано с нетърпение филмово изжив€ване, което следи актуалните тенденции в световното и българското кино и неизменно се стреми да запознае публиката с нашумели имена от многолики€ св€т на филмовото изкуство.

‘естивалът се организира от јрт ‘ест под патронажа на —толичната община, в партньорство с ћинистерството на културата, Ќационални€ филмов център и Ќационални€ дворец на културата, с подкрепата на програмите ћ≈ƒ»ј и ћ≈ƒ»ј Mundus на ≈вропейската комиси€, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

16-и€т —офи€ ‘илм ‘ест ще се състои от 9 до 29 март 2012 в —офи€ с предварителни прожекции от 1 до 8 март в ƒома на киното и специална програма в Ѕургас, ѕловдив и ¬арна.

ѕрограмата ще съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални филма и над 60 късометражни филма, обединени в ежегодните фестивални рубрики ћеждународен конкурс за първи и втори игрални филми, √ол€мата петорка,  иното днес - майсторите,  иното утре - открити€та, Ќово българско кино, Ѕалкански конкурс, ƒокументален конкурс, Ќаграда Jameson за късометражен филм и други.

ѕредстав€ме на вашето внимание н€кои от акцентите в програмата:

«а десети път международно жури ще определи фаворита за √ол€мата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от ц€л св€т), избран сред традиционните 12 участника в  онкурсната програма. —ред потвърдените филми са творби от Ѕразили€, Ѕългари€, ¬еликобритани€, √ермани€,  ипър, ѕолша, –умъни€, –уси€, —јў и “урци€. Ќаградата е статуетка и парична преми€ от 5 000 евро.

"јвеФ на режисьора  онстантин Ѕожанов—лед 2012 г. отново ƒ¬ј български филма ще участват в ћеждународни€ конкурс - „јве” на режисьора  онстантин Ѕожанов, отличен със —пециалната награда на журито на ћ ‘ —араево 2011 след участие в —едмицата на критиката в  ан, и „¬€ра, любов и уиски” на  ристина Ќиколова – българо-американска копродукци€, получила награда за операторско майсторство (јлександър —танишев) на фестивала „—ламданс”. » двата филма са премиерни за Ѕългари€.

—ред останалите заглави€ са:

Ѕъдещето н€ма край” (Future Lasts Forever) – “урци€, режисьор …озкан јлпер

¬ълшебната долина” (Magic Valley) – —јў, режисьор яфе «ин

»сториите са живи, когато се помн€т” (Historias que so existem quando lembradas) – Ѕразили€-‘ранци€-јржентина, режисьор ƒжули€ ћурат.

 уклата, Ўишко и аз” (Doll, the Fatso & Me) – √ермани€, режисьор ‘еликс —тийнц

ѕоколение ѕ” (Generation P) – –уси€, режисьор ¬иктор √инзбург

—вещената крава” (Father, Son and The Holly Cow) – ѕолша, режисьор –адек ¬егрзин

—вещени€т лет€щ цирк” (Holly Flying Circus) – ¬еликобритани€, реж. ќуен ’арис

—ън€т на јдалберт” (Adalbert’s Dream) – –умъни€, реж. √абриел јхим

‘иш енд чипс” (Fish’n’Chips) –  ипър, реж. ≈лиас ƒеметриу

ѕодслонЅългарски€т член на журито е режисьорът ƒрагомир Ўолев. “ой спечели 3 награди от миналогодишни€ фест за филма си „ѕодслон“ – √ол€мата награда за най-добър филм, Ќаградата на публиката и Ќаградата на  одак за най-добър български филм, а през 2005 спечели Ќаградата JAMESON за късометражни€ си филм „ѕреди живота, след смъртта”.

«а десети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и преми€ от 6 000 ≈вро. “ази награда се връчва като съвместна инициатива на —офи€ ‘илм ‘ест и Jameson Irish Whiskey. —елекционната комиси€  в състав:  амен ƒонев – актьор и режисьор, √еновева ƒимитрова – кинокритик,  рум –одригес – оператор, ћариан ¬ълев – актьор и ѕавел ¬еснаков – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2011, ще определ€т 12-те финалисти в конкурса, след като изгледат постъпилите 81 заглави€. Ќосител€т на гол€мата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информаци€ и прес-прожекци€та на 12-те избрани филма, ко€то ще се състои в началото на февруари в ƒома на киното).

Happy, Happy“радиционната рубрика „√ол€мата петорка” включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света –  ан, Ѕерлин, ¬енеци€, “оронто и —ънданс. —ред филмите са „‘ауст” („«латен лъв” от ¬енеци€’11) на јлександър —окуров, „»мало едно време в јнадола” (√ол€мата награда на журито -  ан ’11) на Ќури Ѕилге ƒжейлан, който ще гостува в —офи€, „ћомчето с колелото” (√ол€мата награда на журито -  ан ’11) на брат€ ƒарден, „“орински€т кон” (Ќаграда на журито от Ѕерлинале’11) на унгареца Ѕела “ар, „Happy, Happy” - пълнометражни€ дебют на јнне —евицки (√ол€мата награда на журито и Ќаградата за режисура от —ънданс’11), „“върда зем€ / Terraferma (—пециалната награда на журито - ¬енеци€’11) на ≈мануеле  риалезе.

Ћюбовникът¬ тазгодишното издание на фестивала ще има специален ‘окус върху киното на –умъни€, посветен на десетте години шеметен възход на киното в северната ни съседка, който удиви световните фестивали и върна зрителите към авторски€ филмов език. ¬ партньорство с Romanian Film Promotion и Transilvania International Film Festival през март в —офи€ ще бъдат представени близо 10 румънски кинозаглави€ от началото на ’’I век, ще гостуват утвърдени творци като продуцента, режисьор и фестивален директор “удор ƒжурджу, сценариста и режисьор  аталин ћитулеску, продуцента ƒаниел ћитулеску и други. 

’ю ’ъдсън—пециален гост на фестивала ще бъде британски€т режисьор ’ю ’ъдсън, чийто дебютен филм „ќгнените колесници” (1981, с участието на Ѕен  рос, Ќайджъл ’авърс и музика на ¬ангелис) е носител на четири награди „ќскар” ’82 – за най-добър филм, музика, сценарий и костюми, както и на „«латен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. “рийсет години след премиерата си, кинотворбата ще бъде представена на специална гала прожекци€ в рамките на —‘‘, посветена и на предсто€щите ќлимпийски игри в Ћондон.

—ред специалните събити€ на —‘‘ 2012 ще бъде панорамата на италиански€ класик ≈торе —кола, режисирал 40 филма за 40 години, носител на Ќаградата за режисура в  ан („√розни, мръсни зли” 1974), на „—ребърна мечка” от Ѕерлинале и „—езар” („Ѕалът” 1982), и на „ƒавид на ƒонатело” за най-добър режисьор („≈дин особен ден” 1977, „Ѕалът” 1982, „—емейството” 1987). –етроспективата на —кола е в партньорство с »талиански€ културен институт.

ћирис на дъжд над Ѕалканите –егионална премиера на фестивала ще има сръбски€ филм “ћирис на дъжд над Ѕалканите / Miris kise na Balkanu” на режисьора Ћюбиша —амарджич. ‘илмът е екранизаци€ по едноименни€ бестселър и разказва за семейство сефарадски евреи в периода между двете световни войни. Ћюбимецът на българската публика —амарджич и екипът му ще пристигнат в —офи€, за представ€нето на творбата.

Д„удовищеУ на  ристофър Ѕое¬ програмата „ иното днес – големите майстори” по традици€ ще бъдат представени най-новите филми на утвърдените имена от световното кино, н€кои от т€х отличени с престижни международни награди. „ иното днес” съдържа близо 20 заглави€, сред които „јриранг / Arirang” на  им  и-дук, „ришна / Trishna” на ћайкъл ”интърботъм, „ќгн€рът / Stoker” на јлексей Ѕалабанов, „∆ената от номер пет/ The Woman in the Fifth” на ѕавел ѕавликовски, „Ѕрулени хълмове / Wuthering Heights“ на јндреа јрнолд, „„удовище“ на  ристофър Ѕое и други.

Ѕъдещетоƒруга традиционна секци€ от програмата на фестивала е „ иното утре – големите надежди”, където се включват творби на едни от най-горещите открити€ в световното кино през последните година-две, сред които „јкациите / Las Acasias” на ѕабло ƒжорджели (наградата „«латна камера” от  ан ’11), „Ѕъдещето /The Future” на ћиранда ƒжулай (от конкурсната програма на Ѕерлинале’11), „ учката / The Slut“ на ’агар Ѕен-јшер (от —едмица на критиката в  ан’11), „√роможека“ на ¬ладимир  от (от конкурсната програма в –отердам’11) и други.

—пециалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала ще бъдат представени допълнително. ѕостепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.

ћомчето, което беше царФ на јндрей ѕаунов¬ рубриката Ќово българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2011. ѕрограмата ще включи и над 10 премиерни документални филма. «а първи път пред българска публика ще бъде показан „ћомчето, което беше цар” на јндрей ѕаунов, който прослед€ва път€ на —имеон —акскобургготски от заточението му като момче-цар, през славното му завръщане като републикански политик до превръщането му в един от неуспешните експерименти на съвременната демокраци€. —ветовна премиера ще има и филма на —ветослав ќвчаров „„овека и народа“ за комунистически€ лидер, управл€вал повече от 30 години Ѕългари€, “одор ∆ивков. ѕълната българска програма ще бъде известна през февруари.

—пециално събитие, организирано със съдействието на Ѕритански€ съвет, ще бъде панорамата „ƒикенс на кино”, в ко€то са включени филми по най-известните произведени€ на британски€ класик като „√олемите надежди”, „ќливър “уист”, „ƒейвид  опърфилд”.

Ќа 16-и€ —офи€ ‘илм ‘ест се очакват над 300 чуждестранни гости. „аст от т€х ще дойдат специално за 9-то издание на програмата —офи€ ћийтингс, което по традици€ ще събере европейски€ елит във филмовата индустри€. ѕроектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитори€ от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. –одните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

 акто винаги в рамките на —офи€ ‘илм ‘ест и —офи€ ћийтингс ще ви очакват различни изнанади.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg