Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми „Позор” представя „Късо съединение 2009”

„Позор” представя „Късо съединение 2009”
Специален акцент ще бъде поставен върху късометражните филми на френската режисьорка Аниес Варда
Cinefish.bg

Теми
„Позор” представя „Късо съединение 2009”

27.04.2009, 20:30  |   Видяна: 3213  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

„Късо съединение 2009” ще стартира през юни в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща. В рамките на три месеца – юни, юли и август, любителите на късометражното кино ще видят селекция от най-добрите филми номинирани за „Оскар”, в категориите „Най-добър игрален късометражен филм” и „Най-добър анимационен късометражен филм” за периода 2000 – 2008-ма година.

Специален акцент ще бъде поставен върху късометражните филми на френската режисьорка Аниес Варда. Варда е една от живите легенди на френското кино, носителка на десетки призове от престижни кинофоруми, включително на „Златен лъв” от фестивала във Венеция и „Сребърна мечка” от „Берлинале”.

Едно от събитията на фестивала ще бъде премиерата на филма „Човешки истории”. Сред режисьорите са носителят на „Златна мечка” Валтер Салес /”Централна гара „Бразилия”, „Мотоциклетни дневници”/, носителят на наградата за режисура от фестивала в Кан - Апичатпонг Верасетакул, руският класик Сергей Бодров /”Кавказки пленник”, „Монгол”/, носителката на „Златна мечка” Ясмила Збанич /”Грбавица”/, арт иконите Марина Абрамович и Саркис. Сценариите на отделните новели са написани от Габриел Гарсия Маркес, от автора на „Хиляди сияйни слънца” и „Ловецът на хвърчила” Халед Хосейни, от автора на „Гомор” Роберто Савиано, както и от носителката на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек, автор на скандалния роман „Пианистката” и Тони Морисън – носител на „Пулицър” за романа „Възлюбена”.

В специалната рубрика „Класика” ще бъде показан един от шедьоврите на 60-те „Ро.Го.Па.Г.” на режисьорите Роберто Роселини, Жан-Люк Годар, Пиер Паоло Пазолини и Уго Грегорети. Сред актьорите са британската легенда Орсън Уелс и италианските звезди Уго Тоняци и Рики Тоняци.

Ексклузивно ще бъде прожектиран индийският филм „Миграция”, който включва четири новели на утвърдените индийски режисьори Мира Наир, Вишал Бхардвадж, Фархан Актар и Сантош Сиван. Сред актьорите са звездата на Боливуд Шабана Азми и Ирфан Кхан, познат от ”Беднякът милионер” и “The Darjeling Limited”.

Авангардният проект „Пътуване” представлява мултимедиен пърформанс, визуализиращ музиката. Идеята за проекта се появява през 2001г., когато Франк Ото и Бернт Кьолер-Адамс решават една песен да стане водещият елемент на необичаен синтез от изкуства. Двамата споделят своите виждания с други артисти от немския ъндърграунд  и заедно се заемат с изграждането на аудио-визуален проект. Водещият елемент на всеки един от бъдещите филми трябва да бъде музиката, независимо дали се показват подводни експедиции, хора, запилели се из дебрите на берлинското метро или танцови пърформанси, обединяващи изкуството със света на приказките. Всеки един от филмите е заснет на различни точки от планетата, едно безкрайно пътешествие във времето и пространството.

Програмата „Британско късо съединение” ще включва режисьорския дебют на Джуд Лоу „С птица в ръка”.


Сред останалите заглавия на фестивала са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин “Gratte Papier”, трилогията на носителя на „Оскар” Адам Елиът – „Вуйчо”, „Братовчед”, „Брат” и режисираният от Боб Хокинс „Баща ми, лъжецът”.



Още новини:
Евън Рейчъл Ууд се превърна във вампир
Наемници погнаха Леонардо ди Каприо
Премиерният трилър "Obsessed" с R'N'B звездата Бийонсе Ноулс на върха на американския боксофис
Фрида Пинто и Дев Пател разкрити
Телевизионен обзор: Хитови сериали '09
Децата на Гибсън са разочаровани от татко

Третият филм от поредицата "Здрач" няма търпение да излезе

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 26.11.2010, 06:32
Оценка: 0
0 гласа

има добри кадри в списъка

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg