Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Раздадоха кино наградите във Венеция

Раздадоха кино наградите във Венеция
Приключи 65-то издание на най-стария филмов фестивал в Европа
Cinefish.bg

Теми
Раздадоха кино наградите във Венеция

08.09.2008, 15:23  |   Видяна: 1731  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Приключи 65-то издание на най-стария филмов фестивал в Европа. Журито председателствано от Вим Вендерс реши да даде “Златния лъв” на "Борецът" на режисьора Дарън Аронофски. Лентата се счита за голямото завръщане на актьора Мики Рурк след неговото 15-годишно отсъствие.

Актьорът определи филма (в който изпълнява ролята на самотен бивш борец) като голямо емоционално и физическо предизвикателство и каза, че Аронофски е най-строгият режисьор, с който е работил от години. Дарън посвети наградата на всички състезатели по борба, които се качват на ринга за 200 долара на вечер, само за да доставят удоволствие на публиката. Той е познат на публиката с филмите “Кодът Пи” (1998), “Реквием за една мечта” (2000), “Фонтанът” (2006) и др.

Специалната награда на журито спечели етиопският режисьор Хайле Герима за филма си "Теза", който засяга политическите проблеми на Етиопия през 80-те години на миналия век. Страната е видяна през погледа на етиопски студент, който се завръща в родината си, след като е следвал в Германия. “Сребърен лъв” за най-добра режисура получи руснакът Алексей Герман за филма си "Книжният войник", който разказва за началото на руското завладяване на космоса.

”Специален лъв” за цялостно творчество бе връчен на германския режисьор Вернер Шрьотер. Френската актриса Доминик Блан спечели наградата “Купа Волпи”, присъждана за най-добра женска главна роля на кинофестивала във Венеция.  Блан получи отличието за ролята си на ревнива да лудост жена в лентата "Другата" на Патрик Марио Бернар и Пиер Тривидич. Италианецът Силвио Орландо взе статуетката “Купа Волпи” за най-добра главна мъжка роля за участието си в лентата "Таткото на Джована" на Пупи Авати. Там 51-годишният Орландо изпълнява ролята на раздиран от мъка баща, който се опитва да се сближи с дъщеря си Джована, убила свой съученик и  намираща се на прага на лудостта..
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 01:05
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg