Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Започна "Берлинале" 2009

Започна Берлинале 2009
Започна "Берлинале" 2009
Cinefish.bg

Теми
Започна "Берлинале" 2009

05.02.2009, 18:05  |   Видяна: 3666  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Днес - 5 февруари, Берлин посреща над 20 000 професионалисти от 120 страни, които пристигат за 59-то издание на "Берлинале". Международният филмов фестивал ще продължи до 15 февруари.

За наградата "Златна мечка" ще се състезават 18 филма. Извън основния конкурс зрителите ще могат да видят още 8 филма. Сред тях е и номинираният за "Оскар" "Четецът" с участието на Кейт Уинслет.

Директорът на фестивала Дитер Козлик изтъкна, че много филми тази година отразяват въздействието на глобализацията върху живота на хората. Той каза, че световната икономическа криза е дала ново значение на филми като "Интернешънъл" с участието на Клайв Оуен и Наоми Уотс. Фестивалът ще бъде открит именно с този филм - посветен на финансови сделки, които предизвикват тероризъм и войни.
Заглавията тази година пристигат от много точки на света. Програмата включва  "About Elly" на иранския режисьор Асгар Фархади, "Forever Enthralled" на китаеца Чън Къй Гъ "The Milk of Sorrow" на перунката Клаудия Льоса, "Cheri" на Стивън Фриърс, който е с Мишел Пфайфър и Кати Бейтс.

Полският режисьор Анджей Вайда ще представи новия си филм "Tatarak".  Франция ще бъде представена от Бертран Таверние с филма "In the Electric Mist" и Франсоа Озон с "Ricky". Французинът с гръцки произход Коста-Гаврас, който беше председател на журито през 2008, ще участва в конкурсната програма тази година с "Eden Is West".

Американските филми в конкурсната програма са "The Messenger" на Орън Мувърман с Уди Харелсън и "Happy Tears" на Мичъл Лихтенщайн с участието на Деми Мур. Джуди Денч, Джуд Лоу и Стив Бушеми са звездите в "Rage". Рене Зелуегър е разведена жена, търсеща богат съпруг в "My One and Only".


Още горещи теми:
12 български късометражни филма ще се състезават за наградата JAMESON
Българското кино в Берлин 2009
Мерил Стрийп - 30 години на върха
На DVD през февруари
13-ят София Филм Фест наближава

„Оскари” ’09 – Актрисите
Номинираните за „Оскар”
Номинираните за „Златна малинка”
Номинираните за “БАФТА”

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 10:16
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg