Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Мерил Стрийп - 30 години на върха

Мерил Стрийп - 30 години на върха
Безспорно Мерил Стрийп може да бъде наречена „Първата дама на големия екран”.
Cinefish.bg

Теми
Мерил Стрийп - 30 години на върха

03.02.2009, 18:07  |   Видяна: 8875  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

Както и да постъпи тази година Американската филмова академия при обявяването на наградата за най-добра главна женска роля, ще остави милиони разочаровани. Вече 26 години името на Мерил Стрийп не прозвучава след фразата-еталон „And the winner is…”. Въпреки своите 15 номинации, за последно актрисата е получила „Оскар” през далечната 1983г. за ролята си на Софи Завистовски в „Изборът на Софи”.  Другата фаворитка на зрителите Кейт Уинслет вече 5 пъти се размина с наградата и ще е голямо разочарование ако отново не спечели статуетката.

Мерил Стрийп за „Съмнения” или Кейт Уинслет за „Четецът”? Това е въпросът! Мерил Стрийп повече от 30 години сменя като хамелеон цветовете и настроенията си, невъзможно е да се изброят всички чувства и усещания, които зрителя изпитва докато гледа Първата дама на съвременното кино на големия екран.

Мери Луиз Стрийп е родена на 22 юни 1949г. в Съмит, Ню Джърси, САЩ.  Възпитаник на един от най-престижните университети в света – Йейл, Мерил Стрийп стартира кино кариерата си с филма на Фред Цинеман „Джулия” /1977/, редом до имена като Джейн Фонда, Ванеса Редгрейв и Джейсън Робардс. Само година по-късно вече е номинирана за „Оскар” за поддържащата роля в „Ловецът на елени”.

През 1980г. Мерил Стрийп печели първата си награда „Оскар” да ролята на Джоана Крамър в „Крамър срещу Крамър”. В новото десетилетие Стрийп навлиза като една от големите млади актриси, която едва преминала 30-те вече е носител на „Наградата на Академията”, притежава една статуетка „Еми” за ролята си в „Холокост” /1978/ и се е снимала в един от любимите филми от 70-те – „Манхатън” на Уди Алън.

През 80-те Мерил Стрийп получава втората си награда „Оскар” - за главната роля в „Изборът на Софи”. Това е десетилетието, в което актрисата окончателно се налага като едно от водещите имена в киноиндустрията. Ролите й в „Жената на френския лейтенант”, „Силкууд”, „Отвъд Африка” и „Диворасляк” носят поредните номинации за „Оскар” и десетки други призове от световни кино форуми. През 1989г. Стрийп получава наградата за най-добра актриса на кинофестивала в Кан за ролята си в „Evil Angels”.

През следващото десетилетие актрисата получава нови четири номинации за „Наградите на Академията”. Ролите й в „Поздрави от Холивуд”, „Мостовете на Медисън”, „Нещо истинско” и „Музиката на сърцето” я нареждат сред претендентите за „Оскар” през 90-те.

В настоящето десетилетие Мерил Стрийп продължава да е на върха. Единствената актриса, която вече 30 години властва както сред номинираните за световните кино награди, така и в сърцата на зрителите.

Отново номинация за „Оскар” през 2003-та за ролята в „Адаптация”. През същата година актрисата получава и „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин. Наградата е връчена за брилянтното тройно СтрийпКидман - Мур изпълнение на женските роли в „Часовете”.


Дяволът носи Прада” /2006/ носи 14-та номинация за „Оскар”.  За ролята на Миранда Пристли, Мерил Стрийп получава 6-та си награда „Златен глобус”. Цифрата на номинациите е достатъчно респектираща, за да преглътнем огорчението, което може да ни споходи, ако на 22 февруари наградата за главна женска роля отиде при Кейт Уинслет.

15 номинации за „Оскар” и 2 награди, 23 номинации за „Златен глобус” и 6 награди, 12 номинации за БАФТА и  1 награда… Безспорно Мерил Стрийп може да бъде наречена „Първата дама на големия екран”. В разгара на лятото очакваме поредното й превъплъщение в ролята на готвачката Джулия Чайлд в биографичната драма на Нора Ефрон „Джули и Джулия”.

А само след седмица ще разберем дали Мерил Стрийп ще се присъедини към групата на актьорите, носители на най-престижната музикална награда „Грами”. За изпълненията си в мюзикъла „Мamma Mia!” актрисата е сред номинираните в категорията за най-добър саундтрак.




Още горещи теми:
На DVD през февруари
13-ят София Филм Фест наближава

„Оскари” ’09 – Актрисите
Номинираните за „Оскар”
Номинираните за „Златна малинка”
Номинираните за “БАФТА”
Български триумф в Сънданс

13 фатални екшън мацки
10-те най-добри роли на Анджелина Джоли

Раздадоха наградите “Златен глобус”

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

5 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
Stifos Неутрално
1 17.12.2010, 08:53
Оценка: -1
1 гласа

Страшно талантлива актриса,а освен всичко друго,подбира много внимателно филмите,в които участва.Няма случайно заглавие с нейно участие-всичко е премислено до най-малката подробност..Талант,красота,ум-какво повече да си пожелае човек?

 
 
 
behwolf Неутрално
2 27.11.2010, 04:58
Оценка: 0
0 гласа

страхотна е

 
 
 
lus Неутрално
3 15.11.2010, 01:45
Оценка: 0
0 гласа

Чудесна е. Справя се великолепно с всяка роля!

 
 
 
Meryl Stre...
4 04.02.2009, 08:55
Оценка: 0
0 гласа

Г-н Григоров, много Ви благодаря за статията- нямаше по-добър начин да започне моят ден!
Много е тежко тази година... Мерил 26 години чака своя 3-ти "Оскар", Кейт 13 години своя 1-ви...Гледах ги в "Съмнения" и "Читателят"- прекрасни са, заслужават го и двете!Тайничко се на "tie" ))
Всъщност трябва да се запитаме- наистина ли "Оскар"-ът има такова значение?Не.Медиен шум, блясък по червения килим и стари ларви...в последните години някои спорни избори на Академията, поставиха под съмнение нейната безпристрастност.
Аз ще съм една от милионите, които ще бъдат разочаровани при загуба, но, както казва Мерил- "Номинацията е по-важна...номинират те колегите ти,а това е огромно признание.Щастлива съм, че на тези години получавам такива роли."
Малко е странно...допреди няколко години Мерил беше позната и уважавана главно от киноценителите,критиците- с "Дяволът носи Прада" и "Мамма миа" я опозна и обикна широката публика, младото поколение.Трябва да е страхотен момент в кариерата на една 60 годишна жена!
Мерил или Кейт- това е.Всичко останало ще е още един пирон в ковчега на "Оскар"-ите.

 
 
 
mobi
5 03.02.2009, 07:58
Оценка: 0
0 гласа

Великолепна актриса! Страхотно се превъплащава в ролите си. С невероятно екранно присъствие.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg