Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Някои от най-добрите каскади в киното

Някои от най-добрите каскади в киното
Ще ви припомним някои от най-добрите сцени с автомобилни каскади в киното
Cinefish.bg

Теми
Някои от най-добрите каскади в киното

19.08.2008, 18:55  |   Видяна: 6575  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Екатерина Лимончева

Говори се, че “Лудият Макс” се завръща на големия екран, така че подгответе се за свирене на гуми, ръмжене на мотори и... мачкане на брони. За загрявка в края на август ще се появи “Смъртоносна надпревара”, а дотогава ще ви припомним някои от най-добрите сцени с автомобилни каскади в киното.

Лудият Макс 2
Контекстът
В не много далечно бъдеще петролните залежи са изчерпани и бензинът се е превърнал в безценна стока. Бившият полицай Макс се присъединява към група оцелели, която брани една рафинерия от пиратите на пътищата...
Сцената
На волана на камион цистерна, превърнат в крепост на колела, Макс (Мел Гибсън) пътува по пустите пътища на Австралия, преследван от хищниците. Сблъсъците са свирепи а ефектът си остава много зрелищен и до ден-днешен.
Закачката
Режисьорът Джордж Милър “рециклира” някои архетипи от уестърна като едно постапокалиптично “нападение над дилижанса” например.

Блус Брадърс
Контекстът
Братята Джак и Елууд Блус трябва да съберат 5000 долара за спасяването на сиропиталище. За тази цел свикват отново групата си за един последен концерт, по време на който публиката (и полицията) направо полудява...
Сцената
По улиците на Чикаго братята Блус (Джон Белуши и Дан Акройд) се опитват да се измъкнат от шарена сбирщина преследвачи – полицаи, военни и... неонацистиr, в едно преследване като по учебник.
Закачката
Филмът държи световния рекорд по потрошени коли на снимачната площадка: говори се за 13 Блус-мобила и от 30 до 60 разрушени полицейски автомобила. Паметното падане на един форд Пинто е заснето без трикове и в реално време: колата е пусната от хеликоптер над Чикаго и се разбива на един от градските площади.

Матрицата: Презареждане
Контекстът
Войната между хората и машините е в разгара си. Докато врагът напредва към Зион, Нео, Морфей и Тринити се опитват да открият Ключаря – единствената надежда за оцеляването на човешката раса.....
Сцената
След като измъкват Ключаря от лапите на врага, Тринити и Морфей се включват в автомобилния трафик на една магистрала, а по следите им са полицаи, агенти и невидимите близнаци... Всички средства за измъкване са добри. Както и всички инциденти.
Закачката
За заснемането на този епизод екипът построява истинска магистрала с дължина 2 мили, което им отнема 7 седмици работа. Плащат 2,5 млн. долара за 45 дни снимки и 15 минути екранно време.
Скорост
Контекстът
ФБР агент се сблъсква с терорист, който е експерт по експлозивите. Последният е поставил бомба в един автобус в Лос Анжелис и ако скоростта на транспортното средство надхвърли или падне под 50 мили в час, бомбата ще се активира...
Сцената
След като се качва в автобуса, нашият герой (Кеану Рийвс) се опитва да задържи необходимата скорост, докато препускат по улиците на града, насочвайки се към летището. Но по пътя попадат на недовършен участък от магистралата и осъществяват незабравим скок.
Закачката
Епизодът е заснет на магистрала 105, която по това време все още е в стореж, но липсващата част от моста... всъщност не липсва и необходимият ефект е постигнат по компютърен път, по време на постродукцията.

 “Булит
Контекстът
Лейтенант от полицията е натоварен да охранява гангстер, който трябва да се яви като свидетел в съда. Въпреки предпазните мерки взети от Булит и хората му, ганстерът е сериозно ранен, но после се оказва, че това е друг човек.
Сцената
В преследване на измамника, Булит (Стийв Маккуин) кръстосва улиците на Сан Франциско, без да жали спирачките и амортисьорите на своя форд Мустанг...
Закачката
За този митичен епизод Маккуин се обръща към приятеля си Бил Хикман - бивш състезател по мотокрос,  за да кара колата, която актьорът преследва във филма. Самият Маккуин настоява да не бъде дублиран. Скоростомерът показва до 200 км в час...

Последен изход 2
Контекстът
Тук отново се оказва, че някои хора, чиито имена са записани в списъка на Смъртта, имат видения за начина, по който ще умрат и се опитват всячески да го избегнат.
Сцената
Докато се готви да замине за уикенда с приятелите си, Кимбърли (Андреа Джой Кук) “вижда” ужасяващ пътен инцидент. Магистралата е мокра, появява се камион, натоварен с трупи, чийто товар се разпилява по асфалта и започва един балет на автомобили и мотори...
Закачката
Режисьорът Дейвид Р. Елис е сред техническите лица, които присъстват на преследването на магистралата в “Матрицата: Презареждане”.

Френска връзка
Контекстът
Джими Дойл и Бъди Русо са най-добрият екип от наркоотдела на нюйоркската полиция. Двамата попадат на “френска връзка” в наркобизнеса...
Сцената
Дойл (Джийн Хекман) е “приклещил” ключова фигура в трафика на дрога между Франция и САЩ и се опитва да го преследва с колата си, докато престъпникът се вози в метрото.
Закачката
В името на реализма, режисьорът Уилям Фридкин позволява пълна свобода на действие по време на преследването, което довежда до истински инцидент, с участието на Хекман...

Бибрутално: Разходка Смърт
Контекстът
На волана на своя черен болид, каскадьорът с белязаното лице Стънтман Майк се впуска по петите на хубави млади жени за убиване...
Сцената
Апокалиптичният сблъсък между колата на Майк (Кърт Ръсел) и тази на Джангъл Джулия е само една от многото паметни сцени, заснети с мерак от Куентин Тарантино.
Закачката
Регистрационният номер на колата на Майк е “JJZ-109” и това е същата табела, която можете да видите на автомобила на някой си... Булит.

Невъзможна мисия 2
Контекстът
Кралят на невъзможните мисии Итън Хънт трябва да върне смъртоносен вирус, наречен Химера. Субстанцията е открадната заедно с противоотровата й от бившия му колега Шон Амброуз.
Сцената
След като унищожава запасите от Химера и убива дясната ръка на Амброуз, Итън Хънт тръгва на път, яхнал свръхмощен мотор, а врагът е по петите му. В последвалата впечатляваща хореография моторите се движат на една ръка разстояние, а скоростните кадри се редуват с други в забавен каданс Джон Ву...
Закачката
Повечето екшън сцени във филма са измислени от Джон Ву като самостоятелни откъси и едва след това са вплетени в сценария.

Терминатор 2: Страшният съд
Контекстът
През 2029 г., когато хората са на път да вземат надмощие във войната с машините, два супер робота са изпратени в миналото: единият, за да убие бъдещия водач на съпротивата Джон Конър, а другият – за да го защити.
Сцената
Пръв открива Джон Конър безмилостният T1000 (Робърт Патрик) и започва да го преследва с огромен камион из катакомбите на Лос Анжелис. Младежът се опитва всячески да избяга от металното чудовище. На помощ му се притичва  T800 (Арнолд Шварценегер) и се впускат в моторизирана игра на котка и мишка.
Закачката
Скокът на мотора на T800 е заснет почти на живо от каскадьора Питър Кент, като превозното средство висяло на два кабела, които след това са изчистени по компютърен път.

Превъзходството на Борн
Контекстът
Смятан за мъртъв, страдащ от амнезия, преследван от мистериозна организация, Джейсън Борн се опитва да осветли миналото си. Разследването го отвежда в Москва...
Сцената
Преследван от полицията и от мистериозен убиец, Борн (Мат Деймън) се опитва да се измъкне, шофирайки такси по улиците на Москва. Благодарение на почти документалния режисьорски стил, Пол Грийнграс потапя зрителя в зрелищна хореография от автомобили и смачкана ламарина, която завършва в един тунел.
Закачката
Реализмът на каскадите по време на тези сцени се дължи на употребата на движеща се платформа с променливи параметри, върху която могат да се симулират премествания на всякакви машини, а това позволява и пълна свобода на камерата.

Умирай трудно 4.0
Контекстът
Ново приключение за ветерана Джон Маклейн, който трябва да отведе младия хакер Мат Фарел жив и здрав в затвора. Този път врагът си служи с компютърен тероризъм.
Сцената
Ченгето и младокът се озовават в поредица от катастрофи в един тунел, където летят с... асансьор. Преди Маклейн да реши да метне една кола срещу хеликоптер!
Закачката
Идеята е да се направи ретро екшън, най-вече що се отнася до маниера на снимане: нито един декор не е дело на компютри и всички каскади са изпълнени на живо.

Ронин
Контекстът
Петима мъже и една жена, абсолютно непознати наемници, са събрани от млада ирландка, за да откраднат от дванайсет добре въоръжени мъже куфарче, чието съдържание им е неизвестно...
Сцената
За да вземат куфарчето Грегор, Дейрдре, Сиймъс, Сам и Венсан се впускат в преследване по улиците на Париж.
Закачката
Джон Франкенхаймър иска всичко да се заснеме на живо, без трикове, или кола с фарт и дори забранява да се “мами” със скоростта на снимане. Извикани се професионални пилоти, което позволява колите да се движат със 160 км/ч. В сцената с навлизането в насрещното платно на “околовръстното” са използвани повече от 300 автомобила.

Италианска афера”
Контекстът
Английски гангстери искат да откраднат златото на компанията “Фиат” в Торино и се противопоставят на мафията, която се опитва да защити честта на Италия.
Сцената
Шефът Чарли Крокър (Майкъл Кейн) измъква дръзко бандата си, заедно със златото, с помощта на три мини-купъра, които могат да се движат в тунелите на канализацията...
Закачката
Култовото преследване предизвиква истински задръствания по улиците на Торино по време на снимките, които текат в центъра на града посред бял ден. Някои изнервени италиански шофьори дори не разбрали, че става дума за филм
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 12:29
Оценка: 0
0 гласа

Страхотни спомени ми донесе тази статия!

 
 
 
gattaca
2 23.08.2008, 01:25
Оценка: 0
0 гласа

tazi statiq mai nqkak trqbva da se onagledi, inache ne vizhdam golqm smisul ot napisanoto.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg