Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мега звяр

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Мега звяр / информация за филма

The Meg 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

06.8.2018  |   синефиш.бг
„Човек срещу мега звяр – това не е битка. Това е истинска касапница.“

Дълбините на океана. Неизследвани. Непознати. Незавладяни. 
„Мега звяр“ е едно вълнуващо приключение, за което режисьорът Джон Търтълтоуб казва, че „ще ви потопи в свят, който никога не сте си представяли, че ще видите. И точно това е забавното и вълнуващото на филмите“.

Голямата екшън звезда Джейсън Стейтъм, който оглавява международния актьорски състав на този фантастичен трилър, добавя: „Мисля, че това е типичният филм за забавление. Той ви предлага това, за което хората ходят на кино: развлечение, напрежение, екшън и дори няколко забавни момента – всичко, което зрителите очакват от едно истинско филмово преживяване“.

„Мега звяр“ е прякорът на мегалодон, огромна акула, за която се смята, че е изчезнала преди повече от два милиона години. „Обичаме праисторическия свят и неговите загадки“, отбелязва Търтълтоуб. „Но какво ще стане, ако този древен хищник е жив днес? Ако този гигантски звяр внезапно се появи и започва да броди из океаните, нищо във водата няма шанс да оцелее – нито китове, нито акули, нито хора.  До каква степен нашата екосистема ще бъде застрашена?“
  
„Винаги съм се чувствал омагьосан от подводния свят и се занимавам с гмуркане вече близо 20 години“, казва Стейтъм. „Океаните са толкова безкрайни и според мен повечето хора се страхуват от дълбините им и автоматично си мислят най-лошото, особено ако става въпрос за акули. Акулите никога не взимат пленници. Голямата бяла акула би изкарала акъла на всеки плувец, така че представете си какво ще изпитате, ако видите нещо три или четири пъти по-голямо. Не бихте искали за нищо на света то да ви преследва“.
   
Стейтъм е в ролята на Джонас Тейлър, подводен спасител, най-добрият в областта, преди ужасяващ сблъсък с едно огромно създание, достатъчно мощно, за да разбие корпуса на ядрена подводница. Травмиращата атака отнема живота на двама приятели на Джонас, който доброволно се оттегля на сушата: за пет години той заменя гмуркането с пиенето... докато съдбата не му предоставя втори шанс. Появата на мегалодон на дъното на Тихия океан заплашва живота на екипажа от Мана Едно – научна станция, изследваща океаните край бреговете на Китай. Джонас може би е тяхната последна и единствена надежда.

Търтълтоуб обяснява: „Джонас е единственият, който може да ги спаси, но той е загубил смисъла на живота. Те го изкарват от уединението му, почти насила, но разбират, че са изправени пред нещо, за което не са и предполагали“.

„Мега звяр“ е заснет по бестселъра МЕГА ЗВЯР на Стив Олтън, който първо предизвиква интереса на продуцента Бел Ейвъри.
Ейвъри си спомня: „Прочетох книгата и веднага оцених потенциала на това заредено с екшън приключение, което би се харесало на зрителите по целия свят, защото акулите се радват на такава огромна популярност. Историята е за едно невиждано създание, но пък от друга страна голяма част от океаните са все още неизследвани. Можем ли да сме абсолютно сигурно, че мегалодон не съществува? Не съм много сигурна“, смее се тя.

Глобалният мащаб на историята дава възможност на Ейвъри да разшири дейността си в сътрудничество с проспериращата киноиндустрия на Китай. „От години съм в контакт с Китай“, обяснява тя, „но за мен най-важното беше да се уверя, че в тяхно лице сме намерили подходящ партньор за този проект. Когато се запознах с Уей Джан от Gravity Pictures и му показах 12-сантиментовия зъб на акулата, той моментално се съгласи да участва. Той знаеше, че и двете страни сме заинтересувани да направим тази съвместна копродукция“.

„Да разположим изследователския център в Тихия океан и да добавим героите на доктор Занг и неговата дъщеря Суин, които да го оглавят, беше особено важна подробност“, продължава Ейвъри. „А един от най-големите центрове за гмуркане е в Тянджин, така че всичко се подреди перфектно“.

Продуцентът Лоренцо ди Бонавентура добавя: „Нашите партньори от Gravity Pictures бяха фантастични сътрудници. Това беше от огромно значение, защото не само работихме с тях по продукцията, но и снимахме част от филма в Китай. „Мега звяр“ е резултат на съвместните ни усилия“.

Една от най-популярните водещи актриси на Китай – Ли Бинбин, която е в ролята на Суин, отбелязва: „Филмът е един от най-добрите начини да се запълни празнината между две различни култури. Зрителите на Запад и на Изток все по-добре се разбират, така че подобна кооперация е от полза и за двете страни“.

Сценаристите Дийн Георгарис и братята Джон и Ерих Хоубър обединяват сили, за да адаптират книгата на Олтън за киното. Джон Хоубър обяснява: „Преди това подготвяхме самостоятелно свои версии на сценария, но Лоренцо предложи да работим заедно, съчетавайки най-добрите качества на всеки от нас, което и направихме“.
    Георгарис, който първи получава романа от Ейвъри, казва: „Всеки път, когато като сценарист се сблъскаш с първичен страх или с очарованието на акули и чудовища, или както в случая и с двете, имаш възможност да комбинираш две неща: да създадеш тръпки на ужас, но и да разведриш настроението с някои комични моменти. Едно от нещата, на които Джон, Ерих и аз много държахме, бе стряскащите моменти да са съвсем истински, но също героите, а надяваме се и публиката, да могат и да се позабавляват. Все пак това е над 22-метрова акула, ще искате да видите да разрушава колкото е възможно повече неща“.

    „Всички знаем, че гигантската акула ще изяде доста хора“, добавя Ерих Хоубър. „Всички очакваме това да се случи. И макар че залогът е на живот и смърт, опитваме се да подскажем на зрителите какво да очакват по време на това щуро приключение.“

     Продуцентът Колин Уилсън споделя: „Дийн, Джон и Ерих захванаха оригиналния текст, създаден от Стив Олтън и пълен с интересни идеи, и написаха сценарий, пресъздаващ точно баланса от съспенс, екшън, хумор и разнородни герои. А в ръцете на Джон Търтълтоуб всичко се получи перфектно. Той беше точният режисьор за този филм“.

    Когато Търтълтоуб получава сценария, той отбелязва, че притегателна сила за него е, че „това беше нещо ново за мен. Никога не съм правил филм с чудовища, особено с гигантска акула, така че си помислих: Добре, това се казва предизвикателство... да се захващаме!“

    Започвайки да подготвя проекта, Търтълтоуб отбелязва: „Бяхме наясно, че книгата на Стив Олтън, всъщност цяла поредица, има страшно много фенове. И докато при адаптацията на една книга във филм, в него винаги има доста промени, държахме да сме сигурни, че феновете на книгата, които ще гледат филма, ще получат това, което искат“.
    Ейвъри казва: „Джон успя да се съобрази с всички изисквания за снимки над и под водата, както и с всички сложни визуални ефекти, като същевременно отдели нужното внимание на актьорите. И той се справи блестящо. Беше невероятно да го наблюдаваш в процеса на работа с актьорите, въпреки че налице беше езикова бариера с някои от тях“.

    Бинбин допълва: „Това, с което Джон много ме впечатли: преди да снима всяка сцена, винаги ми казваше по нещо. Той не се притесняваше, че не говоря толкова добре английски. Казваше ми: ще се справиш Бинбин, не се притеснявай. Джон ми се довери и спечели моето доверие. Той постоянно измисля толкова неща в движение и е много мил, отнасяше се с уважение с всички на снимачната площадка. Той е невероятен режисьор, с когото бих работила отново“.

    Друг от актьорите Рейн Уилсън коментира: „Уменията на Джон да режисира екшън филм са безспорни, но той има и невероятно чувство за хумор, което разведрява атмосферата по време на снимки и така всеки дава най-доброто от себе си“.
В актьорския ансамбъл към Стейтъм, Ли и Уилсън се присъединяват още Клиф Къртис, Уинстън Чао, София Кей, Руби Роуз, Пейдж Кенеди, Робърт Тейлър, Олафур Дари Олафсон, Джесика МакНейми и Мейси Ока. 

    „Разполагахме с прекрасни актьори“, казва Търтълтоуб. „Те показаха колко различни са типажите им един от друг. А това беше важно, за да може героите да изпъкнат още повече. Ако не се интересувате от тях, няма да се интересувате и кой ще бъде изяден от мега звяря“, смее се той.

    Разбира се, един от главните герои въобще не се появява на снимачната площадка. Огромната акула и всички форми на живот от подводния свят, показани във филма, са съживени с помощта на ефекти, дело на екип, ръководен от специалиста по визуални ефекти Ейдриън Де Вет.

    Снимките на „Мега звяр“ са на места в Нова Зеландия и Китай, както и във водата край бреговете на двете страни.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg