Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Шменти Капели: Легендата

Герои - Шменти Капели: Легендата / информация за филма

ShmentiKapeli: Legendata 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Герои

26.11.2013  |   синефиш.бг
Трифун (Емил Емилов)
Командир на партизански отряд "Хайлази", 35 г.


Наследил криминалния характер от баща си Колю – известен конекрадец и бандит, Трифун е командир на партизански отряд от няколко "хайлази" (или по-скоро главатар на шайка). Брат на Вальо, който се включва по-късно в групата заедно с Ильо. Изключително силен като характер, подъл и завистлив. Манипулира всички около себе си. Заедно с Хараламбри и Стамат са прогонени от отряда на Вихър, след като са заловени, че крадат от общата храна, не се подчиняват на реда и задирят "другарките". Набезите им по селата са свързани с кражби на храна, дрехи и животни. Благодарение на своята хитрост и късмет, след 9-и септември шеметно се издига по стълбицата на властта.

Ильо (Пламен Великов)
От отряда на Трифун (хайлазите), 24 г.


Селянин от село Койсийка (селото, където се развива действието преди 9 септември 44 г.). Живее при родителите си, които го издържат. Баща му винаги го хока, а майка му го защитава. Лентяй и мързеливец. Една сутрин се събужда в непозната обстановка – далеч от дома, сред сламеници и клони, заобиколен от брадясали въоръжени мъже.. Облечен е в жандармерийска униформа (която не е негова) и не си спомня как е попаднал тук. Отговорът се крие в дегустацията на новата реколта ракия в селския казан предвата вечер. По принцип наивен и безхарактерен, след няколко ракии става най-смелия и безстрашен войн.

Хараламби (Петьо Цеков)
От отряда на Трифун (хайлазите), 45 г.


Хараламбри е добродушният член на групичката "партизани" водени от Трифун, но не намира нищо лошо в това да заколи някого, ако се наложи. Гладен и тъп, изпълнява всяка заповед на Главатаря, защото той винаги осигурява храна.

Стамат (Георги Тодоров)
От отряда на Трифун (хайлазите), 40 г.


Участник от групата на Трифун, която е прокудена от отряда на Вихър. Следващ единствено инстинктите си, се оказва винаги във функцията на удобно оръжие за изпълнение плановете на Трифун. "Безгръбначен" и зъл, Стамат е готов да убие човек само за две глави лук. Нямащ визия за последващи събития и тяхната логика, той се придържа към "силния".

Вальо (Пламен Спиров)
От отряда на Трифун (хайлазите), 24 г.


Брат на Трифун. След пиянска свада с кмета и стражаря на селото е принуден да избяга в Балкана при брат си, заедно с приятеля си Ильо. Израстнал в семейство на баща, закоравял рецидивист в миналото (Колю), и по-голям брат – настоящ рецидивист (Трифун), той е успял да запази „човешкото“ в себе си, но доминиращият Трифун го манипулира на най-тънката струна – братството. Безинициативен и ленив в живота, но с добро сърце.

Орлин (Добрин Досев)
Политкомисар, 35 г.


Харизматичен политкомисар в партизанския отряд "СТАЛИН". Дясна ръка на командира Вихър, втори в йерархията на отряда. Убеден марксист, предава с плам и енергия идеите на останалите партизани. Всички му вярват безрезервно. Природно интелигентен и с добра обща култура, той умее да говори на всякакви теми – за Бог, за любов, равенство и др. Чертае светлото бъдеще в беседите и е пръв в сраженията с жандармеристите, рамо до рамо с командира Вихър.

Вихър (Георги Иванов)
Командир на отряд "СТАЛИН", 40 г.

Качил се в Балкана по поръчение на ЦК, заедно с Орлин и още няколко човека, да сформира съпротивителен партизански отряд, който трябва да подготви очакваното въстание. Мъж на честа и морала, изключително справедлив и смел. Със своята лична история се оказва типичен пример за това, че най-важно е не кой си и какво правиш, а "послушанието" и безпринципността като основен фактор за оцеляване.

Мила (Ася Йовчева)
Партизанка от отряда на Вихър, 18 г.


Чисто и непорочно момиче, попаднала в Балкана, водена от политическата пропаганда за по-справедлив свят. Израстнала в семейство на свещенник, за първи път се сблъсква с вътрешения си конфликт след беседа на политкомисаря Орлин, че "Бог не съществува" и всичко е в ръцете на Човека. Силно религиозна, тя не знае вече на кого и как да служи. Винаги е смятала, че, включвайки се в "борбата", изпълнява Божията повеля и така "по-доброто" ще възтържествува. Светът ще стане по-справедлив и Богу угоден. А сега разбира, че хората, с които ще го постигне, не вярват в Бог?!

Лазар (Ивайло Аспарухов)
Партизанка от отряда на Вихър, 22 г.


Убеден марксист, както всички от отряд "СТАЛИН". Изпълнителен боец и добър другар. Смел в сраженията и нежен в чуствата си към Мила, в която е влюбен. Усеща взаимност от нейна страна, но дали ще преминат границата на приятелството? Вглъбен в себе си, любознателно изучава света и надеждите на хората.

Янчо Овчаров (Йордан Данчев)
Янчо Овчаров, като млад, 16 г.


Овчарче в село Койсийка и бъдещ ръководител на Държавата. За него всичко, което се случва, е неосъзнато точно толкова, колкото и думите на старата циганка, която му гледа на ръка и му казва "Ти цял живот овце ше пасеш...". Той не осъзнава предначертанието на врачката. Така попада в града – търсейки илач за подсечения си задник, намира кутия от халва пълна с пари....

Янчо Овчаров (Страшимир Николов)
Янчо Овчаров, като стар


Стигнал високо след 9-и септември, чак сега си спомня пророческите думи на старата циганка. Минава през много битки за оцеляване и реализация, негов коректив винаги си остават примерите му от детството, когато е бил овчарче. Янчо Овчаров е човек, попаднал не там, където му е мястото, който обаче се справя блестящо с предизвикателствата (или по-точно – напълно случайно.)

Мадам Фана (Даниела Савова)
Собственик на хотел "Централ", 45 г.


Заможна вдовица на генерал Стоянчо, загинал геройски през Първата световна война. С наследството построява хотел Централ, който е в непрекъсната конкуренция с хотел Балкан. Нейната предприемчивост й дава предимство с хитри ходове, като например да предлага в хотела компанията на "нетрудни модмоазели" и да има нужник на етажа. И най-важното - Мадам Фана е открила безмерната сила на рекламата...

Мирон Зюмбюлев (Валентин Гошев)
Собственик на хотел "Балкан”, 50 г.


Мъж на жена си, което не му пречи да се утешава в обятията на камеиерката Елионора. Безхаракерен, добър и амбициозен за "някой лев". Без да иска, попада в капана на измамници, представящи се за богати италианци (Фабрицио и Клаудио), които се настаняват в неговия хотел. Те са в града с идеята да създадат модна кооперация с екзотичното име "Шменти Капели", в която за членове са поканени най-богатите хора от хайлайфа на София, естествено срещу доста добри вноски.

Ангелина Зюмбюлева (Людмила Даскалова)
Собственик на хотел "Балкан”, 40 г.


Жена на Мирон, като може да се каже, че тя е главата на семейството. Алчна и проста, помага, без да иска, на спекулантите, представящи се за италианци. Тя не очаква, че съпругът й има нещо с камериерката Елионора, тъй като отдавна не е проявявал признаци на мъжественост. Чуството й за господарство и силното й либидо я карат да редува "услугите" на двамата слуги в хотела (Рашо и Спиро), които от страх, че ще останат без работа, изпълняват мераческите прищевки на господарката. Те са особено щастливи, когато настъпва 9-ти септември 44, което слага край на мъките им. Чустват се особено експлоатирани и с жертвоготовност се присъединяват в "редовете на борбата".

Джепчията (Иван Матев)
Човекът с многото имена


Никой не знае точното му име. Приятел с всички герои на филма, във всяка серия извършва по някоя кражба, обир или взлом.

Госпожица Хортензия (Латинка Петрова)
Ясновидка, на неустановена възраст


Нейното име е Госпожица Хортензия. Ясновидка с действителни пророчески данни, но от алчност и нетърпеливост да вземе повече пари забърква страшни каши, когато решава, че ще направи магия, така че Оберщурмфюрер Клаус да се влюби безрезервно в Мадам Фана, която трябва да го омае танцувайки вълшебен танц. В бързината Хортензия вместо "пръст от гроба на Наполеон" е взела "пръст от гроба на Сюлейман Великолепни"..., и вълшебният танц преминава в здрав кючек, който завършва с шпагат на Мадам Фана, след който едва я спасяват...

Гошев (Стефан Попов)
Началник на отдел Политическа Полиция


Гошев определено е груб по конструкция, не висок, но масивен. Забелязва се отдалече и веднъж видян, запомня се. Той плаши, стряска, но не внушава доверие. Той е обратното на Спахийски (началник Криминална полиция), който прилича на интелектуалец и успокоява с вида си. Гошев е синоним на инквизиции. Той изготвя планове за преследване на партизаните, за блокада на къщите, изработва планове за залавяне на хора, ръководи дознанията, вдъхновява и инспектира инквизициите. Гошев е недиалогичен.

Спахийски (Филип Трифонов)
Началник на Криминална Полиция, 50 г.


Изключително енергичен и всеотдаен в работата. Като началник на отдел Криминална полиция непрекъснато е сред крадци, джепчии и убийици, които го уважават като авторитет. Разполага с няколко сътрудника, които също питаят уважение поради професионални и лични черти. Разплитайки поредното престъпление – отвлечен е племенника на известен фабрикант, той се натъква на следите на нелегална организация, която разполага с огромен финансов ресурс...

Елионора (Цветана Благоева)
Камериерка в хотел "Балкан"


С това е казано всичко! Шавлива и забавна, тя не отказва нито на господаря Мирон, нито на Рашо и Спиро, нито на който и да е друг. Когато идват италианците и й предлагат тя да стане "рекламен сурат" на кооперацията , тоест – "рекламно лице", Елионора разбира, че е нещо много повече...




 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg