Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Warcraft: Началото – глобализация на фолклора

Warcraft: Началото – глобализация на фолклора
Warcraft: Началото – глобализация на фолклора
Cinefish.bg

Рецензии
Warcraft: Началото – глобализация на фолклора

30.05.2016, 11:49  |   Видяна: 2152  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
"Ако искаш мир – готви се за война!“
Мнение на римски легионери-пацифисти


Тълпи от тичащи бежанци с мургав цвят на кожата напускат заедно със семействата си разрушената си родина, през портал, който им отваря път към мирна страна, населена с бледолики, която ще покорят с огън и меч. Това не е апокалиптичен сценарий написан от Доналд Тръмп, нито информация от крайно дясна европейска медия, а уводът към филмовата версия на видеоиграта Warcraft – едно от най-нашумелите, анализирани и коментирани явления в Интернет.

Warcraft: Началото – глобализация на фолклораПозната на геймърите от цял свят, играта достига до своя апотеоз преди десетина години, когато рекордно отбелязва едновременно участие на около 12 милиона души. Днес, когато интересът към нея е спаднал застрашително, и когато драматичните моменти от безсънните нощи пред компютъра започват да поизбледняват, компанията BLIZZARD ENTERTAINMENT предлага обновяване на старата тръпка на зрителската аудитория. Упражнението е с висока степен на риск, тъй като много опити за създаване на филми, вдъхновени от видеоигри се оказаха финансови и естетически катастрофи, главно поради неспазване на особеностите на кинематографичната комуникация.

Warcraft: Началото – глобализация на фолклора''Warcraft: Началото'' е блестящ резултат от сливането на две изключително доходоносни индустрии, насочен предимно към тийнейджърска аудитория (настояща и бивша, тъй като и геймърите остаряват, а трупането на години не означава непременно загуба на интерес към любимите играчки). Режисьорът и сценарист Дънкан Джоунс (син на починалия наскоро Дейвид Бауи) вдъхва нов живот на познатия сюжет без да прескача тънката линия на досадата, която лесно може да се достигне при видеоигрите. Поетичният му разказ съдържа класически митологични елементи и послания към съвременния свят, като остава верен на фентъзи-стила на първоизточника.

Warcraft: Началото – глобализация на фолклораКогато орките навлизат в Азерот през временно-пространствен портал, за кратко време те завладяват обширни територии и пленяват стотици жители на мирно кралство. Опасността принуждава местният владетел да се обърне за помощ към верния рицар Лотар (Травис Фимел) и към магьосникът-пазител Медив (Бен Фостър). По време на командо-набезите си, те отвличат Гарона (Пола Патън) – полу-робиня, полу-орк, полу-човек, чиито леко загатнати глигански бивни, се колебаят между екзотичен сексапил и свенлива еманципация. С готовност тя доставя част от нужната информация, необходима за неутрализирането на нашествениците. В противниковия лагер, младото семейство на Дуротан (Тоби Кебел) (не става дума за химичен продукт или смеска за домакинска употреба, а за смел орк-боец) и неговата вярна съпруга Драка (тук ще пропусна коментарите), станали наскоро родители, са привъженици на мирното съвместно съществуване, но това се оказва фатално за тях. Епичната битка между Ордата и армията на Азерот остава в центъра на повествованието, но историята отделя задълбочено внимание към психологическия аспект на персонажите. Сред класическите архетипове изобилстващи в разказа, с душевния си гнет и съдбоносни решения изпъква преводачката-амазонка Гарона, която е раздирана от въпроси без отговор и вътрешни конфликти достойни за шекспиров герой.

Warcraft: Началото – глобализация на фолклора''Warcraft: Началото'' е грандиозен спектакъл, който може да се разглежда като кинематографичен отзвук на Властелина на пръстените и историите около Билбо Бегинс и хобитите. С постоянно високо темпо на действието, филмът разказва няколко паралелни и взаимно преплетени истории, които откриват неизчерпаем сюжетен потенциал за този амбиционен франчайз. Открай време приказни истории, в който изобилстват екзотични имена, храбреци, мечове и магии са се ползвали с голям интерес, а като се добави оправданото любопитство на хората от земното кълбо, които вече са имали достъп до играта, може да се очаква сериозен касов успех за това ново филмово заглавие.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg