Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми „Широко затворени очи“ – 20 години по-късно

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късно
Cinefish.bg

Теми
„Широко затворени очи“ – 20 години по-късно

29.07.2019, 18:11  |   Видяна: 14407  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Всички филми на Стенли Кубрик са изпреварили времето си. И съответно повечето от шедьоврите му не се приемат еднозначно, дори от специалисти и критици. Такъв е и случаят с „Широко затворени очи“, неговият последен филм, който той така и не успява да види на екран.

Кубрик умира четири дни, след като показва завършения в суров вид филм пред шефовете на „Уорнър“, като единствените други зрители на прожекцията са звездите Том Круз и Никол Кидмън. Дори прожекционистът само пуска филма, но няма право да го гледа. Тази тайнственост е част от работата на великия режисьор и съпътства целия процес около подготовката и снимките на последния му шедьовър.

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късно

Навършиха се 20 години от премиерата на „Широко затворени очи“. Това безспорно е един от най-обсъжданите филми на всички времена, още повече че все пак е лебедовата песен на Кубрик. Интересът е огромен още преди началото на снимките, а и публиката е заредена да гледа еротичен филм, задминаващ всички образци в жанра, при това с две от най-горещите звезди на Холивуд. Според първоначалната информация те са в ролите на съпрузи психолози, които... спят със своите пациенти, като част от терапията с тях.

Очакванията обаче съвсем не са оправдани. Вместо горещи секс сцени, зрителите се оказват свидетели на една доста объркваща и предизвикваща размисъл история, в която се засягат теми за съпружеските отношения, доверието, ревността, границите на желанието и сънищата. Съответно интересът бързо спада, макар че филмът печели над 30 милиона долара и оглавява американския боксофис – нещо, с което не може да се похвали нито един предишен филм на Кубрик.

Критиците също не са очаровани от „Широко затворени очи“. Основните коментари са, че филмът е прекалено муден и дълъг, прекалено предизвикателен и старомоден на фона на всички актуални заглавия. Затова и първоначално е тотално пренебрегнат и не присъства в нито една класация за филмите на годината. Не получава и нито една номинация за „Оскар“. Впоследствие обаче отношението коренно се променя.

Малко история

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късно

Стенли Кубрик
е обсебен от книгата на австрийския белетрист и драматург Артур Шницлер „Просъници“, която прочита още през 50-те години на миналия век. Той решава да я екранизира в края на 60-те, след като приключва работа по шедьовъра „2001: Една одисея в космоса“. Впоследствие обаче се сдобива с правата върху романа „Портокал с часовников механизъм“ и се заема да направи филм по него.

Първоначално Кубрик има намерение да превърне романа на Шницлер в комедия. Затова и първият му избор за главната роля е Уди Алън, на чийто филми е голям почитател. След това има намерение да покани комика Стив Мартин да участва във филма, но впоследствие решава да се придържа към драматичната основа на романа.
 
Минават повече от 20 години, преди Кубрик да съобщи, че най-после ще екранизира „Просъници“. Той се обръща към Фредерик Рафаел, който подготвя първата версия на сценария. Двамата постоянно спорят по всяка дума, написана от Рафаел. Кубрик обсипва всеки лист с хиляди бележки, сред които се открояват често „НЕ!“ и „Придържай се към написаното от Шницлер“. В крайна сметка самият режисьор довършва сценария. И макар че съществуват няколко версии за заглавие, финалното предложение за „Широко затворени очи“ е на Кубрик.

Истински и предполагаеми звезди във филма

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късно

Още когато Кубрик съобщава на „Уорнър“, че ще снима нов филм, тогавашният шеф на студиото Тери Семел му казва: „Много бихме се радвали да избереш истинска звезда за главната роля. Не си го правил откакто избра Джак Никълсън за „Сиянието“. Така започва издирването на звездите в бъдещия шедьовър.

След като вече е ясно, че филмът далеч няма да е забавен, Кубрик предлага главната роля на Харисън Форд. Той отказва да участва, но има „принос“ за фамилията на главния герой. Халфорд е комбинация между неговите имена. Друга звезда, спрягана за ролята е Джони Деп.

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късноВпоследствие Кубрик има идеята да покани съпружеската двойка Алек Болдуин и Ким Бейсингър за главните роли на съпрузите Бил и Алис Халфорд. Друга съпружеска двойка обаче откликва на поканата му без да поставя никакви условия. Новината, че Том Круз и Никол Кидмън ще участват в новия филм на Кубрик се разнася мълниеносно и предизвиква небивал отзвук в Холивуд и по целия свят.

Двамата стоически издържат продължителния снимачен процес и всички щури изисквания на Кубрик. Не така обаче стоят нещата с Харви Кайтел и Дженифър Джейсън Лий, които са избрани за ролите на Виктор Зиглър и Марион Натансон. Кайтел напуска, след като проточилите се снимки застрашават участието му в друг филм и е заменен от режисьора Сидни Полак. Сцените с Лий пък трябва да бъдат преснимани наново, но тя вече е започнала работа по филма на Дейвид Кроненбърг „Екзистенц“. Така Мари Ричардсън получава ролята.

Моделът Ева Херцигова е избрана за ролята на Манди. Тя обаче се притеснява, че във филма има прекалено много голи сцени и моли Кубрик да направи промени. В резултат изпада от актьорския състав. Катарина Кубрик, дъщеря на режисьора, и неговия внук Алекс Хобс участват в ролите на пациенти на Бил Халфорд. Самият Кубрик пък се появява за кратко в сцената в кафе „Соната“, в която Бил разговаря със своя приятел пианиста Ник Найтингел.

Маниакът Кубрик

Маниакът Кубрик

Няма друг режисьор като него. Кубрик е известен с перфекционизма си по отношение на всичко – от подготовката по даден проект до всеки детайл по неговата реализация. В този смисъл „Широко затворени очи“ затвърждава това. Кубрик подбира внимателно абсолютно всичко – от мебелите до цветовете на стените и маските, използвани в култовата сцена с оргията в имението.

Още от самото начало е ясно, че снимките няма да завършат бързо. Кубрик има нужда от достатъчно време и за него сроковете не важат. Затова и съпрузите Круз и Кидмън го спечелват от начало с отдадеността си към проекта. Те приемат стоически всички условия, които им поставя. Особено при подготовката за ролите, които никак не са лесни.

Кубрик държи да работи самостоятелно с всеки, като не иска след това да си споделят нищо за случилото се. Когато снима сцената с еротичния сън на героинята на Кидмън с един офицер, той забранява на Круз да присъства на снимачната площадка. Снимките на сцената продължават цели шест дни, като Кубрик променя непрекъснато позите на Кидмън и модела с нея. В крайна сметка сцената продължава около една минута във филма.

Общо 95 дубъла прави Кубрик на една обикновена сцена, в която Круз влиза през вратата на апартамента. След като го кара да повтори сцената за пореден път, режисьорът му казва: „Том, вярвай ми, аз ще те направя звезда“. И още един пример за перфекционизма му. Винеса Шоу, която е в ролята на Домино, има само една сцена във филма. Тя трябва да бъде заснета за две седмици, които прерастват до два месеца.

„Широко затворени очи“ влиза в Книгата на Гинес за най-дълго сниман филм. Общо 400 дни продължават снимките в Лондон – от ноември 1996 до юни 1998 г. Заради дългия престой в английската столица децата на Том и Никол започват да говорят с английски акцент, а самите актьори отлагат снимките на предстоящите си проекти – „Невъзможна мисия 2“ и „Приложна магия“.

Теории на конспирациите

Теории на конспирациите

Много неща във филма предизвикват всевъзможни тълкувания. Така и не разбираме дали Алис също е участвала в оргиите, както и дали наистина това е финалната версия на филма на Кубрик. Известно е, че след смъртта му монтажът е довършен под контрола на Сидни Полак, а всички замесени се кълнят, че филмът изглежда точно, както е искал Кубрик.

„Широко затворени очи“ – 20 години по-късноСъществува и предположението, че той е бил убит, защото си е позволил да представи забавленията на американски елит (филмът е заснет в Лондон, но действието се развива в Ню Йорк). Според теориите на жълтата преса пък Круз и Кидмън били толкова некадърни в секс сцените, че изкарали от равновесие Кубрик и в резултат той получил инфаркт. Явно напрежението между героите им е довело до напрежение между двете звезди, което може би е причина за развода им две години след премиерата.

За нас пък и досега си остава неясно защо филмът е забранен за излъчване в България. След спорове с наследниците на Кубрик, „Широко затворени очи“ все пак излиза по кината у нас, година след премиерата му в САЩ.

Теории на конспирациите

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg