Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Том Круз - Артист

Артист - Том Круз, Tom Cruise
Понякога го наричат най-голямата кинозвезда, появила се през 80-те години сред мъжете

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
23
Гласувай:
Среден резултат: 72/100

Том Круз - Артист

Tom Cruise
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
07.04.2021  |   синефиш.бгПонякога го наричат "най-голямата кинозвезда, появила се през 80-те години сред мъжете”. Той е един от актьорите, способен да привлече зрителите със самия факт, че участва в даден филм. Юношеското му очарование, ослепително бялата усмивка са му спечелили почитатели по цял свят. Чрез ролите си Круз старателно гради собствения си имидж – той обикновено играе целеустремени младежи, зад чието твърдо поведение се крие нежна, лесно ранима душа.

Томас Круз Мапотер се ражда на 3 юли 1962 година в Сиракуза (Ню Йорк). Той е третото от четири деца, но е единственото момче в семейството. Майката е актриса, бащата е инженер, но заради проблеми с работата му, семейството е принудено често да сменя местожителството си. От дете Том Круз развива комплекс по повод ниския си ръст. В училище се стреми да общува с по-малки деца, за да изглежда по-висок, а за да порасне с още някой сантиметър, спортува активно. Учението не му върви много, защото както и майка си, страда от дислексия. Рядко срещаното заболяване, пораждащо проблеми при възприемането на букви и текстове, се развива при левичаря Том, когато започват да го карат да се учи да пише с дясната ръка. Дори се налага да бъде преместен в специален клас за изоставащи ученици, но Том все пак побеждава болестта си и се връща в нормален клас.

Когато Том е на 12 години, баща му изоставя семейството. Тогава започва периодът на финансови затруднения и на Том и трите му сестри често им се налага след училище да ходят да поработват. В продължение на една година Том посещава духовна семинария, но в крайна сметка се отказва от идеята да става свещеник и продължава учението си в обикновен колеж. Там участва в театрални представления и накрая осъзнава, че това е неговото призвание. През 1980 се мести в Ню Йорк и като начало сменя дългото си име с по-лесно запомнящото се Том Круз. Скоро получава и първата си роля  - във филма „Endless Love”.

Първият по-сериозен успех на младия актьор става ролята му в „Risky Business”. С излизането през 1985 на „Top Gun” успехът е затвърден. Великолепните си актьорски способности Круз демонстрира и в "Рейнман". Макар че според доста критици основната причина за успеха на филма е играта на Дъстин Хофман, Том Круз също се справя много добре и напълно съумява да разкрие сложния вътрешен свят на своя герой, както и трансформацията на характера му.

Може би още по-впечатляваща работа Том показва в "Роден на 4 юли" (1989). За ролята на ветерана от виетнамската война, морално и физически осакатен, Круз е номиниран за „Оскар” като най-добър актьор, но няма късмета да спечели наградата.

През 1990, по време на снимките на "Дни на грохот", Том се запознава с бъдещата си съпруга Никол Кидман. Предишната му жена Мими Роджърс го изоставя, след като разбира, че не може да име дете от него. Последното не спира Никол (както и слуховете за хомосексуалната ориентация на актьора) и същата година влюбените се женят. Не им се раждат деца, но си осиновяват две – Изабел Джейн и Конър Антъни.

Детската си мечта да изиграе герой, подобен на Джеймс Бонд, Том успява да осъществи през 1996 год. с филма "Невъзможна мисия". Малцина вярвали, че филмът ще съумее да възвърне огромните вложени средства (над 120 млн. долара.), но резултатът надхвърля всички очаквания и филмът става истински хит, породил две продължения.

За мнозина фенове на Том Круз обаче любимият им филм с него си остава "Джери Макгуайър", в който актьорът отново ни демонстрира отличните си актьорски способности. Филмът печели сърцата на зрителите по цял свят и събира в САЩ над 150 млн. долара, като получава и няколко номинации за „Оскар” (сред тях и за най-добър филм). Том отново не взима статуетката за най-добър актьор, но се „утешава” със „Златен глобус” за най-добра мъжка роля.

След "Джери Магуайър", заедно със съпругата си Никол Кидман, Том започва снимките на филма на Стенли Кубрик "Широко затворени очи". Снимките продължават повече от две години, което пречи на Том да осъществи отдавна замисленото продължение на „Невъзможна мисия”. Когато накрая заснетият в обстановка на пълна секретност филм излиза на екраните, Том веднага започва работа над „Невъзможна мисия 2” на режисьора Джон Ву. Премиерата е през 2000 година.

През 2001 Том се снима във "Ванила скай" с Камерън Диас и Пенелопе Крус. Вече се е развел с Никол Кидман и започва връзката Круз-Крус, която продължава до 2004 година. Тогава се появяват слухове, че Круз е решил да се върне при Никол Кидман, а Пенелопе започва да излиза с Матю Макконахи.

Сред по-новите филма на Круз трябва да споменем още трилъра на Стивън Спилбърг "Специален доклад" (2002), „Последният самурай” (2003), „Съучастникът” (2004). През 2005 излиза новият съвместен проект на актьора със Стивън Спилбърг „Война на световете”, в който Круз си партнира с 12-годишната Дакота Фанинг. По това време става известна и връзката му с 26-годишната актриса Кейти Холмс, която води до сватба. Междувременно им се роди и дъщеря.

Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Април
1. Монти Пайтън
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
2. Том Круз
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
72/100
3. Деймиън Луис
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
4. Златка Керемедчиева
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
55/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg