Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми —–≈ўЌ»  »Ќќ“ќ!

—–≈ўЌ»  »Ќќ“ќ!
Cinefish.bg

“еми
—–≈ўЌ»  »Ќќ“ќ!

08.09.2021, 14:58  |   ¬ид€на: 294  |   Press Release  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
25-и международен филмов фестивал
—ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ #≈—≈Ќ

—–≈ўЌ»  »Ќќ“ќ!

14-30 септември 2021ёбилейни€т 25-и международен филмов фестивал —офи€ ‘илм ‘ест продължава и през златни€ месец —≈ѕ“≈ћ¬–»! 2021 година ни постави нови предизвикателства, а стремежът на фестивални€ екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат Ћ»„Ќќ в —офи€, за да представ€т своите филмови творби и да се срещнат с българската публика. »менно затова мотото на ≈—≈Ќното фестивално издание е —–≈ўЌ»  »Ќќ“ќ! 25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижени€, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустри€, след авторитетни признани€, сред които акредитаци€ от FIAPF и включване в списъка на сп. „¬арайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала за филмовата индустри€ в света, —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ очаква своите зрители!

ƒойде време за специалното издание на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест – до кра€ на месец септември ще покажем компактна програма от световни филми, гол€ма част от които ще бъдат представени лично от техните автори. јдаптаци€та спр€мо развитието на пандемичната ситуаци€ включва стриктно спазване на противоепидемичните мерки – в кинозалите и на ќ“ –»“ќ, при при€телите ни от Sofia Summer Fest, като екипът ни се грижи непрестанно за сигурността на публиката при достъпа до фестивалните събити€.

‘естивалът се организира от јрт ‘ест под патронажа на —толична община, с подкрепата ћинистерство на културата, »ј „Ќационален филмов център“ и програма „“ворческа ≈вропа“ MEDIA на ≈вропейски€ съюз, съвместно с Ќационални€ дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и при€тели.

ќфициалното откриване на специалното издание на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест е на 14 септември на територи€та на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Ѕрайтън 4“ – най-нови€т филм на грузински€ режисьор Ћеван  огуашвили, който лично ще дойде в —офи€, за да представ€т творбата. Ѕългарски копродуценти на филма са —тефан  итанов и ћира —талева (јрт ‘ест). ѕремиерата на „Ѕрайтън 4“ беше тази година в “райбека, където бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм.

—ъщата вечер ще бъдат връчени две специални награди на —‘‘ – на унгарски€ режисьор  орнел ћундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първи€ международен конкурс на —офи€ ‘илм ‘ест през 2003 година, който пристига в —офи€, за да представи най-нови€ си филм „‘рагменти от живота на една жена“, и на уважавани€ и обичан филмов критик янко “ерзиев, дългогодишен при€тел на фестивала.

ѕо време на есенното издание на 25-и€ —‘‘ специална награда ще бъде връчена и на първи€ гост в истори€та на фестивала, американски€т режисьор Ћех  овалски, който също ще дойде лично в —офи€, за да представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

* * *
—ред най-важните гости на есенното издание на —‘‘ е финландски€т майстор ћика  аурисмаки, който ще получи Ќаградата на —офи€ на —толичната община за сво€ принос към изкуството на киното. –етроспектива с негови филми ще започне в ƒома на киното от 10 септември, а по време на „финландски€ уикенд“ на фестивала (18-19 септември) публиката ще има възможност да се срещне с легендарни€ режисьор, с най-нови€ му филм „≈дна спокойна нощ“, както и с ≈ва ѕутро, сценаристката на филма „“уве“, посветен на великолепната “уве янсон. ѕрисъствието на финландските гости и ретроспективата на ћика  аурисмаки се реализират в партньорство с ‘инландската филмова фондаци€ и ѕосолството на ‘инланди€ в Ѕългари€.

* * *
Ѕългарската публика ще се срещне лично с още един носител на Ќаградата ‘»ѕ–≈——» 96 ѕлатиниум –  прочути€т румънски режисьор  ристи ѕую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в ƒома на киното. Ќеговото гостуване, както и възможността да връчим лично наградата за най-добър документален филм на режисьора –аду „орничук, се осъществ€ва в партньорство с ѕосолството на –умъни€ в –епублика Ѕългари€ и –умънски€ културен институт.

ќще един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи лично сво€ приз в —офи€ – бразилската режисьорка ёли ∆ербасе пристига специално, за да представи сво€ филм „–озови€т облак“ пред публиката у нас и да получи √ол€мата награда „—офи€ – √рад на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми.

* * *
—ред специалните гости на фестивала, благодарение на партньорството ни с √ьоте институт, е световноизвестни€т германски документалист - јндрес ‘айел. ѕредстав€нето на негови филми в залата на √ьоте институт вече започна, а срещите с публиката, на които јндрес ‘айел ще представи филмите си „Ѕойс“ и „≈коцид“, са предвидени за 15 и 16 септември, във филмотечно кино „ќдеон“.

* * *
ѕрез 2021 година имаме удоволствието именно в есенната програма на —‘‘ да бъде включена българската премиера на най-нови€ филм на режисьорското дуо ћина ћилева и ¬есела  азакова – „∆ените наистина плачат“, чи€то световна премиера беше в програмата „ќсобен поглед“ в  ан, а след това бе представен с успех на фестивалите в —араево и  арлови ¬ари. ѕрожекци€та на филма като българска гала на фестивала ще бъде на 15 септември на територи€та на Sofia Summer Fest.

¬ есенната програма предвиждаме специални премиери и на български документални филми. —ред т€х са най-нови€т филм на —ветослав ќвчаров „¬торото освобождение“ (17 септември, кино Ћюмиер) и „—ъдбата на скитника“ на јна  итанова (23 септември, ƒом на киното).

* * *
ѕрезидентът на ћеждународното жури на 25-и€ —‘‘ “еодор ”шев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като лично ще представи селекци€ от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „—л€пата ¬айша“ (номиниран за ќскар) и „‘изика на тъгата“. ѕредвидили сме негова среща с публиката в традиционното публично интервю „—офи€ – √рад на киното“ в ƒома на киното - ден€т е събота, 18 септември.

* * *
25-и€т —‘‘ #≈—≈Ќ посреща още членове на различните журита на фестивала – руски€т режисьор »л€ ’ржановски ще представи лично на 16 септември сво€ провокативен проект „ƒј”“ и филма си „ƒј”. Ќаташа“; британски€т режисьор ƒжон-ѕол ƒейвидсън (Ѕалканско жури) лично ще представи филма си „„овекът с шапката“, а прочути€т документалист ¬италий ћански, който председателстваше документални€ конкурс на 24-ти€ —‘‘ през 2020 година, ще дойде в —офи€, за да представи лично най-нови€ си филм „√орбачов. –ай“. јктрисата Ќаташа ѕетрович, който също участваше в журито на ћеждународни€ конкурс, ще представи заедно с режисьора »гор »ванов – »зи филма „ѕросто хора“ в премиерна за Ѕългари€ прожекци€, заедно с българските копродуценти от „√ала ‘илм“. ќще два филма с участието на български копродуценти ще имат премиери през септември във фестивалната програма в кино „Ћюмиер“ – това са „∆ив човек“ на ќлег Ќовкович и „ѕари“ на —иамак ≈теманти, копродукци€ на „„учков Ѕрадърс“. ¬тори€т филм ще бъде представен лично и от негови€ режисьор.

* * *
—ред специалните гости на фестивала, които ще представ€т последните си филми, са унгарската актриса и продуцент ќршо€ “ьорок-»йеш („√радът на съкровищата“ на —аболч ’айду), словашките режисьори ћартин Ўулик („ћъжът със заешките уши“), –удолф Ѕирман и ћариана „енгел–—олчанска („Ѕоклуци“), арменски€т режисьор √арин ’ованис€н („Ќе съм сам“).

* * *
‘илмовата палитра на есенното издание на фестивала допълват класически творби от специалните рубрики „25“ и „10“, сред които са филми на световноизвестни режисьори, носители на наградата на —офи€, както и автори, представени за първи път в Ѕългари€ в програмите на фестивала. ѕовечето от филмите ще бъдат съпроводени от специални видеообръщени€ от авторите им по случай юбиле€ на —‘‘. —ред т€х са и трите серии на дигитално възстановени€ „ћера споредь мера“, който ще бъде представен за първи път в —офи€ като един филм от негови€ автор √еорги ƒюлгеров.

* * *
‘естивалът включва и премиерите на н€колко книги: „—олунски€т кинофестивал: »стори€, предизвикателства и метаморфози“ на √ергана ƒончева, специалното издание на „ќт камбанари€та на вечността. ћайстори на световното кино“ на ќлга ћаркова и сборникът „јктьорски откровен舓, посветен на 75-годишнината на сп. „ ино“.

* * *

Ѕ»Ћ≈“

» през есента на 2021 филмите ще са достъпни чрез една от най-известните консерви в света на киното – Ѕ»Ћ≈“ ¬  ≈Ќ на —офи€ ‘илм ‘ест. ÷енителите ще имат възможност да попълн€т сво€та колекци€ от кенове, а повече информаци€ ще откриете на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 0800 18 110.

* * *
—ледете подробностите за акценти на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Ѕлагодарим на компаниите Ѕългари€ ≈р - основен превозвач на фестивала, Grand Hotel Sofia, Domaine Boyar, Moto Pfohe Rent a Car, hobo, Nescafe Dolce Gusto.

 реативни€т и комуникационен партньор на —офи€ ‘илм ‘ест е DDB!

* * *
—офи€ ‘илм ‘ест се осъществ€ва с подкрепата на —толична община и е част от  алендара на културните събити€ на —офи€.

ќсновни съорганизатори и партньори са ћинистерството на културата, »ј „Ќационален филмов център“ и ѕрограма „“ворческа ≈вропа ћ≈ƒ»ј“ на ≈вропейски€ съюз.

ќчакваме ¬и на # »Ќќ * #25SofiaIFF


—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: разходка с лодка  |  елизабет†тейлър  |  саймън кинбърг  |  как да разбера филм  |  патрик хюз  |  космос филм  |  ребека гейхарт  |  приказка за ела  |  перо  |  учасниците в филма маската на зоро  |  «атворът на миналото  |  игор жижикин  |  бари нюман  |  галери€ взвод  |  миси€ лондон  |  филми на неверо€тни€ спайдърмен  |  убийци  |  €н кунен режисьор  |  микаела джонсън  |  филм за трима скейтъри