Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма 13-ти СФФ - 15 март 2009

Програма 13-ти СФФ - 15 март 2009
Програма 13-ти СФФ - 15 март 2009
Cinefish.bg

Теми
Програма 13-ти СФФ - 15 март 2009

15.03.2009, 11:57  |   Видяна: 1755  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Зала 1 на НДК

20.00 е началният час на събитията в Зала 1 – тогава ще бъдат обявени резултатите от двата конкурса – за фотографии „София днес” и кино-предизвикателството „Sofia Short Challenge”. Наградите ще бъдат връчени лично от Вим Вендерс и групата „Баба Зула”. След кратък концерт на музикантите от „Баба Зула” ще започне заключителната гала-прожекция на 13-ия София Филм Фест – на най-новия филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”. Фин (в ролята – музикантът Кампино) е световноизвестен фотограф, чиито снимки се появяват в музеи и списания по цял свят. Той води бурен живот, но усеща, че нещо в живота му липсва. По време на фотографска сесия в Палермо Фин преживява сюрреалистично пътуване из ада. Тогава на пътя му се явява ангел – загадъчната красавица Флавия, която му помага да се изправи срещу извечния враг на артиста… смъртта.


Кино Люмиер

В 12.00 часа започва прожекцията на късометражните 5-минутни филми, селектирани за участие в 168-часовото кинопредизвикателство „Sofia Short Challenge”, организирано от София Филм Фест и Синемафия. Авторитетното международно жури в състав Зигфрид, режисьорът Александър Хан и Мая Новоселска ще определи победителите, които ще станат известни на закриването на фестивала 8 часа по-късно.

В 16.00 часа ще можете да видите руската творба „Хартиеният войник”. Специален гост на филма ще бъде актрисата Чулпан Хаматова. Новият филм на Алексей Герман син разказва историята на Даниил Покровски. Жененият лекар, грижещ се за подготовката на първите съветски космонавти в далечния Казахстан, се оказва въвлечен в любовен триъгълник, когато се влюбва в младата Вера. Същевременно той е разкъсван от морални терзания, подхранвани от съзнаването на огромния риск, на който е изложен животът на поверените му кадети. Неспособен да издържи на напрежението, Даниил решава да избяга от базата в деня преди да бъде изстрелян първият космонавт.

От 18.30 часа е предвидена прожекция на филма „Изчезналата империя”, подписан от прочутия руски режисьор Карен Шахназаров. Москва в началото на 70-те години. Сергей продава книгите на дядо си, за да си купи джинси и забранените плочи на Rolling Stones. След като се разделя с приятелката си, той заминава за морето и се пропива. Заети с живота и любовта си, нито той, нито приятелите му усещат, че родната съветска империя, в която са живели до този момент, скоро ще изчезне от картата.

От 21:00 часа можете да гледате мексиканската творба на режисьора Рене Виляреал „Кумбия Кайера”. Филмът беше един от 12-те претендента за голямата награда на 13-ия София Филм Фест. Докато зяпа по витрините на Монтерей, Нето случайно среща Кори и е обсебен от красотата ú. Тя обаче има приятел и трябва да избира. Но може би не е задължително винаги любовният триъгълник да е нещастен.


Дом на киното

В 10.00 часа
започва прожекцията на най-новия филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”. Фин (в ролята – музикантът Кампино) е световноизвестен фотограф, чиито снимки се появяват в музеи и списания по цял свят. По време на фотографска сесия в Палермо Фин преживява сюрреалистично пътуване из ада. Тогава на пътя му се явява ангел – загадъчната красавица Флавия, която му помага да се изправи срещу извечния враг на артиста… смъртта.

13.30 е началният час на поредното „Кино с автограф”. Отново на вниманието на зрителите ще бъде представен един от хитовите филми на 2008 г. – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, по романа на Илия Троянов.  Това е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.
България, 1980. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му Бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад. 25 години по късно Алекс е в немска болница след тежка катастрофа, в която са загинали родителите му. Остарелият Бай Дан заминава за Германия. Алекс не разпознава дядо си, от катастрофата е получил амнезия. Бай Дан започва да учи внука си на табла. Древната игра връща Алекс към живота. Бай Дан измъква Алекс от болницата и тръгват на път. По време на това пътуване обратно към България – но и обратно към миналото – паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот.

От 16.00 часа е прожекцията на „Братята Витман”, с режисьорския подпис на председателя на журито на 13-ия Международен София Филм Фест – Янош Сас. След смъртта на баща си Янош и Ерно остават на грижите на млада прислужница и на майка си, която слабо се интересува от тях. Останали сами, те се затварят в свой свят на насилие и ярост. Когато Янош се запознава с очарователна и мила проститутка, която му дава нежността, любовта и вниманието, от които той отчаяно се нуждае, братята решават да я зарадват, като ú подарят медальона на майка си.

От 18.00 часа „Домът на киното представя” поредното „Кино с автограф”
– прожекция на късометражния „Първи филм, втори филм” на Мария Джидрова. Това е филм за създаването на „А днес накъде”, за режисьора преди и сега и за неговите актьори. За времето, мечтите и надеждите, събрали същия екип 20 години след създаването на легендарния „А сега накъде”, за да се включат в поредното предизвикателство, отправено от Рангел Вълчанов.

В 19.00 часа започва „Цветовете на страстта” на индийския режисьор Кетан Мехта. Едновременно поразително красив и смел, филмът описва живота на художника Раджа Рави Варма – основоположник на модерното индийско изкуство, участник в движението за независимост и в раждането на индийското кино. Филмът е заснет от българския оператор Рали Ралчев.

21.30 е началният час на втората възможност за всички почитатели на Джими Хендрикс да видят уникалната творба на Питър Нийл „Стаята на огледалата”.
Филмът е конструиран с много страст и внимателен подбор на материала, в музикалната мозайка умело са включени думи на самия Хендрикс, чрез които се създава цялостен образ на него самия, на времето, на идеите, въжделенията и мечтите на няколко поколения бунтари. И за пореден път, както каза режисьорът на филма след първата прожекция на „Стаята на огледалата” на София Филм Фест – „Тъжната констатация е, че ние, хората, още не сме се научили да си взимаме поука от миналото”. Не пропускайте едно от музикалните събития на 13-ия София Филм Фест – „Стаята на огледалата”. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!


Одеон


От 17.00 часа гледайте филма на Чипур Хагигат „На сушата”, който участваше наравно с още 11 претендента за Голямата награда в Международния конкурс на 13-ия София Филм Фест. Това е кротко въздействаща, просто разказана притча за противопоставянето на безсърдечието на държавата, за това как минава времето, за надеждите на хората, преследвани от самотата и смъртта.

От 19.00 часа за всички, които неволно са пропуснали някои от филмите, включени в специалната панорама на Джим Джармуш, е прожекцията на „Постоянна ваканция”. Докато се скита из улиците на Ню Йорк, младеж случайно среща крадец на коли, саксофонист, прошарен ветеран от войната и други чешити. Слушайки историите им, той започва да се чувства все по-изолиран. Дори връзката с приятелката му става напрегната.

Още едно Джармуш-преложение е с начален час 20.30 - филмът е „По-странно от Рая”. Уили е постоянно депресиран и вечно безпаричен комарджия. Изневиделица на гости от Унгария пристига братовчедка му Ева. Присъствието ú раздвижва у него смътния спомен за семейна топлина и за кратко след заминаването ú той се чувства още по-самотен. Когато след година Уили спечелва чрез измама голяма сума на покер, той се отправя на запад, за да потърси при Ева място, където да се скрие, докато всичко отшуми.


Euro Cinema

От 17.00 часа гледайте „Сватба в провинцията” на исландската монтажистка и режисьорка Валдис Оскарсдотир. Големият ден неизбежно се превръща в истинско бедствие и в този смисъл  филмът  е реалистично представяне на типичната сватба, защото разказва за една катастрофа. И, разбира се, е комедия.

В 19.00 часа започва прожекцията на филма „Завържи жълта панделка” на режисьора Джой Дитрих. Джени Мейсън е корейка, осиновена от американци, която се стреми да изгради кариера като фотограф. Заради случка в детството със своя бял брат Джо, тя е изгубила връзка със семейството си и се опитва да изгради живота си наново. Когато един ден Джо се появява на вратата ú, той събужда у Джени старите чувства, карайки я да се изправи пред неразрешените проблеми от миналото.

„О'Хортен” на норвежеца Бент Хамер е с начален час 21.00.
Филмът е носител на наградата за режисура на Фландърския фестивал миналата година. С незабравимата си атмосфера и остроумие, той спечели публиката в Кан миналата година, където уверено зае мястото си сред най-забележителните филми в програма „Особен поглед”. Сюжетът - животът на 67-годишния Од Хортен е неразривно свързан с влаковете. Четиридесет дълги години той е главният инженер по линията Осло-Берген и сега е дошло време за пенсиониране. В мига, когато влакът потегля без него и Хортен остава сам на перона, той изведнъж осъзнава, че му предстои нов живот без разписанията и близките на сърцето му гари – живот, изпълнен с препятствия и клопки.

Чешки център

С начален час 17.00 и  19.00 са прожекциите на програмата “British Shorts”
– първо ще бъдат показани 7-те игрални и документални късометражни филми, представяни на София Филм Фест със съдействието на Британски Съвет; след тях е ред и на анимационните творби, чиито брой е идентичен с поредното издание на фестивала – 13.

В 21.00 часа Schweppes представя най-доброто балканско късометражно кино. Сред 9-те заглавия са носителят на тазгодишната награда Jameson „Три сестри и Андрей” на Борис Десподов и Андрей Паунов, „Омлет” на Надежда Косева, „Свобода от страха” на Милена Кънева.


Френски културен институт


От 19.00 часа гледайте Изгубен Рай” – филм на Себастиан Хайнзел, включен в извън конкурсната документална програма на 13-ия София Филм Фест. След трагедията в Чернобил 8-годишната Олга и семейството ú са изселени от родния ú град Припят. 22 години по късно тя отново посещава родните си места, за да съживи спомените.

В 20.30 часа започва прожекцията на „Вятърът Шувга” - 30-минутен документален филм за българските работници в Коми на режисьора Алексей Федорченко.
След него е предвидена прожекция и на българската музикална фиеста „Куба е музика”. В документалния си филм с помощта на голямата българска певица Йорданка Христова, режисьорът Илиян Джевелеков надниква в тайната стая на кубинската музика, в забравените файлове, където се пази историята на сон и болеро.
Още новини:
Фокус Турция на 13-ия СФФ
Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест
Новото европейско кино на 13-ия СФФ
Пазар за филмови проекти в рамките на СФФ
6-то издание на София Мийтингс
Документална програма на 13-ия СФФ
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 03:20
Оценка: -1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg