Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Откриването на Арди

Откриването на Арди
Cinefish.bg

Филми
Откриването на Арди

03.10.2009, 14:06  |   Видяна: 2437  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
DISCOVERY CHANNEL ПРЕДСТАВЯ ЕКСКЛУЗИВНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА И УЕБСАЙТ, КОИТО ДОКУМЕНТИРАТ НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЧОВЕКА2 октомври 2009 г. (Мериленд, САЩ) – След публикация в американското списание „Наука”, посветена на намирането и изследването на останки от женски скелет на 4,4 милиона годишна възраст, наречен Арди, Discovery Channel представя световната премиера на филма – „Откриването на Арди”. Премиерното заглавие с впечатляващи разкрития ще се излъчи в България през декември тази година. Двучасовият филм разказва за цялостното изследване, което води до намирането на вкаменелости от вида ардипитекус рамидус. Днес Discovery стартира уебсайта www.discovery.com/ardi  с подробна информация, за всички които искат да научат повече за Арди. Освен това ще се излъчи и специален епизод наречен „Разбирането на Арди” – едночасов филм, заснет със съдействието на CBS News с водещ Паула Зан, която в момента работи за  CBS и CNN. Специалният епизод включва коментари от членовете на изследователския екип д-р Тим Уайт, д-р Йоханес Хейли-Селасие, д-р Джидей Уолд Гейбриел, д-р Оуен Ловджой, Бруукс Хансън, главен издател на списанията „Физиката като наука” и „Наука” и журналиста Ан Гибонс.

Научното изследване, което започва в етиопската пустиня преди 17 години, отваря нова глава от еволюцията на човека, разкривайки първите еволюционни стъпки на предците ни. Скелетът на Арди, останалите хоминиди, с които е живяла, скалите, почвите, растенията и животните от нейната околна среда били анализирани в лаборатории по целия свят. Учените вече публикуваха информация по темата в престижното американско списание „Наука”.

Арди вече е най-древният хоминид от вида на приматите. Тези етипоски открития разкриват ранните стадии на човешката еволюция в Африка, предшестваща известния австралопитек Луси. Ардипитекът е същество, обитаващо горите, с малък мозък, дълги ръце и къси крака. Тазът и стъпалата показват примитивна форма на ходене на два крака, но освен това ардипитекът е можел да се катери по дървета, бил е с дълги пръсти на ръцете и големи пръсти на краката, което позволявало стъпалата му да се хващат като тези на маймуната. Откритията отговарят и на въпросите, свързани с това как хоминидите се изправят и започват да ходят на два крака.DISCOVERY CHANNEL / „ОТКРИВАНЕТО НА АРДИ”
Интернационалният изследователски екип оценява процеса на работа по този проект и постигнатите резултати:

"Това са резултати от научната мисия, проникваща дълбоко в нашето Африканско минало”, каза ко-директорът на проекта – геологът д-р Джидей Уолд Гейбриел от Националната лаборатория, Лос Аламос, Ню Мексико.

"Нововъведената анатомия, която описваме в детайли в тези страници променя нашето разбиране за произхода на човека и за ранната еволюция”, споделя еволюционният биолог и анатом на проекта, проф. Оуен Ловджой, Кент Стейт Юнивърсити.

Ко-директорът на проекта, палеонтологът проф. Тим Уайт от Центъра за изследване еволюцията на човека в Калифорнийския университет Бъркли, добавя: „ Ардипитекът не е шимпанзе. Не е човек. А е това, което ние сме били преди.”

“Discovery Channel с вълнение разказва историята за ардипитека рамидус.  Във филма „Откриването на Арди” ние разкриваме на зрителите научните анализи, проведени от международен екип от 47 учени, които съединяват костите на хоминида и обвързват доказателствата със стотици други вкаменелости на животни и растения. Получаването на нови знания чрез филма „Откриването на Арди” е целта на нашата мисия и ние сме се постарали да разкажем историята на едно велико научно откритие“, коментира Джон Форд, президент и генерален мениджър на Discovery Channel.

“Откриването на Арди” е резултат от десетгодишно сътрудничество между изследователския проект Среден Ауаш и Праймъри Пикчърс Атланта. Режисьорът Род Пол и неговият екип, работили заедно с учените, за да развият безпрецедентно ниво на детайлност, точност и покритие на откритието на ардипитекус рамидус. По-голямата част от изследванията са проведени в Етиопия. След получаване на разрешение от правителството на Етиопия през 1991 г. стартират началните снимки на филма. След това снимките продължават в изследователската област в пустинята и в Националния музей в Адис Абеба. Допълнителни снимки са направени в лабораторията на университета в Токио от проф. Джен Сува и в САЩ.

Историята на световната премиера води началото си от 1974 г. с откритието на австралопитека афаренсис в Хадар, североизточна Етиопия. Наречен Луси, този скелет на 3,2 милиона години, е за времето си най-древния хоминид намиран някога. Както разказват специалните епизоди на филма по Discovery Channel, 20 години по-късно Луси е настигната с откритието на Арди през 1994 г. в района Афар, Етиопия в изследователския район на Среден Ауаш. Изчислено е, че на елитен международен екип от експерти ще им отнеме следващите 15 години да съединят деликатно и методично Арди и нейния загубен свят, за да могат да разкрият значимостта й.

Филмът използва както поредица от локации, така и компютърно-генерирана анимация, за да разкрие в детайл оригиналното изследване. Драматични въздушни кадри са заснети през 2007 г., обхващащи застиналата красота и драма на депресията в Среден Ауаш.

През 2007 г. Discovery Channel постига споразумение с Праймъри Пикчърс да притежава ексклузивни права за излъчване на филма „Откриването на Арди” и едночасовия специален епизод, който ще се излъчва догодина. И двете продукции имат за цел да разкрият на широката публика много открития, направени от екипа в Среден Ауаш. Водещият на предаването „Мръсна работа” – Майк Роу разказва историята.


- Повече информация –


DISCOVERY CHANNEL / „ОТКРИВАНЕТО НА АРДИ”

• Discovery предлага подробна информация за онлайн потребителите на сайта
www.discovery.com/ardi

Филмът „Откриването на Арди” е режисиран от Праймъри Пикчърс. Изпълнителен продуцент е Род Пол. Пол Гасек е изпълнителен продуцент от страна на Discovery Channel.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg