Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Нов български филм с премиера в седем града на 17 декември

Нов български филм с премиера в седем града на 17 декември
Нов български филм с премиера в седем града на 17 декември
Cinefish.bg

Филми
Нов български филм с премиера в седем града на 17 декември

10.12.2012, 19:12  |   Видяна: 2318  |   Press Release  |   ФИЛМ

Пълнометражният  документален филм на режисьора Стилиян Иванов “ДЕРВИШИТЕ – мистиците на изтока

Според древна притча разказвана в Изтока, на Господ му омръзнало да прави всичко, за да угоди на хората, а все да не намира благодарност. Решил да се скрие. Дълго мислил къде. Да потъне вдън земя не ставало - хората били упорити и щели да го открият. Да се скрие в океанските дълбини също - хората били изобретателни и щели да намерят средство да достигнат до него. Същото било и ако остане на небето - щели да полетят и да го намерят. Дълго мъдрувал всевишният какво да направи и накрая решил - ще се скрие в душата на всеки един, там където никой не поглеждал.

ДЕРВИШИТЕ – мистиците на изтока

Тази легенда днес с най-често разказват дервишите, подсказвайки, че е важна душата, а не материалното. С тази притча започва и най-новия документалени филм на режисьора Стилиян Иванов.

Това е филм за Любовта и Прераждането. Документален разказ за живота и поезията на персийския поет Руми, живял през 13-ти век и създал философия, която и до днес разнася славата на източната езотерична традиция по целия свят.

Филмът представя уникални кадри на въртящи се дервиши, тайни сбирки и ексклузивни изповеди на съвременни суфи-учители. Включва сцени с актьори, анимация и рисунки с пясък, в духа на източните традиции. Сниман е в Турция, Индия, Египет, Великобритания, Русия и България.

ДЕРВИШИТЕ – мистиците на изтока

Представянето му у нас е под патронажажа на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа. Създаден е със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция.

Автор и режисьор Стилиян Иванов, оператор Мирослав Евдосиев, композитор Георги Стрезов, художник Андриан Генчовски, продуцент Деян Ив. Неделчев.

“Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсулмани, които вярват в прераждането на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики разпространени от Индия до Америка. Има много общо между суфизма на дервишите и философията на орфизма, питагорейците, богомилството и дори вярата на Бялото братство в наши дни...”

Това е една малка част от информацията, която разкрива най-новия филм на продуцентска къща Dodofilm. Далеч от академизма на библиотеките, съмнителното интерент-пространството и наглите хорските измислици, в технологичния и модерен XXI век в него се разкрива свят изпълнен с Любов и Вяра.

Освен за Руми и дервишите филмът разказва и за епоса за Гилгамеш, както и за сензационните научни разкопки край Шанлъурфа. Тези археологически разкрития на германски и турски специалисти са на път да променят из основи представата ни за човечеството: скитащите праисторически хората започват да водят уседнал начин на живот т.е. стават цивилизовани в стремежа си да почитат боговете и предците си, а не в стремежа си да отглеждат растения и животни т.е. Духът, а не материята направляват нашата еволюция.

А какво е общото между мистиците на Изтока, месопотамския епос за Гилгамеш и най-старата човешка цивилизация ще видите във филма – на DVD и по кината на 17 декември в СИНЕМА СИТИ София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; ФЕСТИВАЛЕН ЦЕНТЪР Варна; СИНЕМАКС Благоевград.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg