Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Интервюта Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”

Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”
Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”
Cinefish.bg

Интервюта
Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”

09.10.2015, 11:35  |   Видяна: 4732  |   синефиш.бг  |   ИНТЕРВЮТА

Филмът „Зелена мечта” ще открие третото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Какъв беше пътят на проекта дотук?

Проектът започна като една мечта, всъщност името му идва точно от там, и пътят му, за да се осъществи в реалност беше изпълнен с хубави моменти и с много препятствия. Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна. За първи път се сблъсках с дискриминацията към жените режисьори. Дискриминация, която понякога е съзнателна, но в много случаи е подсъзнателна. Просто хората, от които зависи финансирането на филма, не виждат стойност в историята, която представяш на екрана. Първоначално това ме отчая. Но постепенно ме накара да се замисля върху сценария и да отстоявам стила си и нетрадиционния ми подход. По пътя си намерих и съмишленици. След завършването, филмът започна да намира публиката си. Вече беше показан в Канада, в Швейцария, а след Sofia Biting Docs, ще бъде показан и на фестивали в Австралия и Малайзия.

Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”

Документално или игрално кино?

Често си мисля по този въпрос. Моят път в киното започна като документалист, и наистина виждах голяма разлика между двата жанра. Но колкото повече се занимавам с кино, толкова повече виждам и приликите между тях. Времената се промениха, риалити форматът промени документалното кино. А и от собствен опит знам, че когато насоча камера към нещо, било човек, било катерица, те се променят. Така че, и в документалното, и в игралното кино има някаква игра, но и в двете има нещо истинско. Но просто се достига до него по различен начин. Това, което ме вълнува като режисьор, и преди всичко като човек, е да видя нещо, което ме докосва емоционално и ме подбужда интелектуално, нещо, което обогатява мирогледа ми. Все още най-любимите ми филми са тези, които отразяват реалността и ни карат да се замислим, да я преоценим или просто да я разберем. Като „Юношество“, „Цветанка“ или „Оркестър без име“.

Къде зеленото е по-ярко - в Канада или в България?

Като започнах „Зелена мечта, бях в София през август, беше много топло и не валя дъжд цял месец. Бях си намислила да снимам красиви зелени поляни с цветя, но вместо това снимах сухи високи треви, почти нямаше нищо зелено. Осъзнах, че в голяма част от България, там, където има ливади, сламеножълтото е цветът, който преобладава през лятото. Но това е нещо естествено. В същото време, в части на Канада забелязах как зелените площи остават постоянно зелени. Във Ванкувър беше нормално, защото там климатът е много влажен. Но в други части това зелено беше поддържано с усилено поливане, а понякога и с химикали. Яркозеленото в края на лятото изглеждаше някак неестествено зелено.

Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”

Живеете и работите в Канада, имате ли поглед върху новото документално кино в България? И като цяло, познато ли е новото българско кино в Канада?

Българските филми са едни от любимите ми и живо се интересувам от нашето кино, следя филмите, които излизат. Когато съм в България, ходя на кино. А и с приятели, в Монреал се събираме на домашно кино, и така наваксвам това, което не съм могла да видя. Бях много очарована от „Цветанка“.

Други нови филми, които харесах напоследък са „Последната линейка на София“ и „Потъването на Созопол“. Новото българско кино се показва на някои фестивали в Канада, но не излиза по кината и не е широко познато. Канадските независими филми също се класират по кината много за кратко. Проблемът в Канада е, че живее в сянката на американското кино и Холивуд, където има много повече средства и мрежи за разпространение.

Мая Йоцова: „Не е лесно да се финансира авторски филм, особено ако е на жена и тя е имигрант от малка страна”

Три канадски филма, които препоръчвате.


Канада е голяма страна и има значителна разлика между отделните региони, гледните точки и темите, разглеждани във филмите. Бих препоръчала една голяма северна класика Atanarjuat (The Fast Runner), първия пълнометражен филм, направен от инуитите(ескимоси), който спечели Златната палма в Кан. Филмът е част от трилогия и в тази връзка бих препоръчала Before Tomorrow, третия филм от трилогията, направен от колектив жени. И двата филма могат да се изтеглят от
www.isuma.tv на принципа „платете колкото можете“.

Квебек, френската част на Канада, има много силно кино, голямата звезда в момента е Ксавие Долан, и последният му филм е „Мамо”. Лично на мен, един от любимите ми филми от Квебек е Les Filles du Roi от режисьора Ан Клер Поарие. Той също може да се види на английски и френски в интернет на страницата на Националният филмов център -
www.nfb.ca

Канада се слави с документалното си кино. Филмът, който току-що излезе, This Changes Everything, разсъждава върху въпроса как екологичната кризата и глобалното затопляне може да ни даде шанс да превърнем обществото ни в по-справедливо. Occupy Love, от режисьора Велкро Рипер има близка тематика. Също бих препоръчала Stories we tell на Сара Поли, който беше класиран като един от 10-те най-добри канадски филми.

Колко зелени са мечтите на Мая Йоцова?

Моите мечти са пъстри! В тях фигурира природата, приятелите, семейството, изкуството и работата.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
Kakarutto Неутрално
1 10.10.2015, 04:31
Оценка: 0
0 гласа

Тази личност се присети за Бъгария само защото в Канада никой не обръща внимание на тъпните, които снима. Този т.н. "филм" може само да те отегчи и да те накара да заспиш от скука. Поредната изгладняла " успяла канадка" присетила се за родината, понеже трябва да си плаща дълговете... Дори трейлъра на "филма" са скучни, но тя толкоз може.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg