Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Леонардо Ди Каприо - Артист

Артист - Леонардо Ди Каприо, Leonardo DiCaprio
Обичан или мразен Леонардо Ди Каприо си остава един от най-талантливите актьори, с които световното кино разполага през последните години.

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
39
Гласувай:
Среден резултат: 17/100

Леонардо Ди Каприо - Артист

Leonardo DiCaprio
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
06.03.2024  |   синефиш.бг…През лятото на 1974 Ирмелин Години се любувала на картина на Леонардо Да Винчи в един италиански музей, когато почувствала раздвижване в корема - бъдещата звезда от „Титаник" се размърдала и благодарение на това стечение на обстоятелствата момчето било кръстено на името на великия художник - Леонардо.

Родителите на Ди Каприо, Джордж (автор на комикси) и Ирмелин (социална служителка), се развели преди детето да навърши година, но се стараели да го възпитават заедно, за да не се чувства лишено нито от майчина, нито от бащина грижа.

Когато Лео станал на 2,5 години, баща му го завел на популярно детско телешоу – това била първата поява на бъдещия актьор пред камера. Продуцентите отначало били във възторг от буйното, активно детенце, внасящо особен колорит в предаването им, но скоро по същите причини били принудени да „уволнят” Лео – поведението му се оказало съвършено неконтролируемо и създало доста грижи на снимачния екип.

Още в училище Ди Каприо започнал да посещава курсове по актьорско майсторство, но за да навлезе по-задълбочено в тайните на занаята, заминал за Лос Анджелис. Уроците с педагозите не му се стрували достатъчни, твърде голямо било желанието му да се изправи пред жива публика и той се присъединил към авангардната трупа "The Mud People", която гастролирала в областта на Лос Анджелис.

На 15-годишна възраст Ди Каприо вече имал личен агент, а по това време се снимал в реклами и учебни документални филми. Същата година получил и малка роля в много популярния по онова време сериал "Ласи", ролята на подрастващ алкохолик в "Санта Барбара" и още няколко в други сериали.

Кариерата на Ди Каприо се развивала със стремителни темпове и през 1991 година на екран излиза първият голям филм с участието на младото дарование - "Зубастики 3". Същата година поканили вече 16-годишния актьор и в популярния сериал на ABS - "Growing Pains". Играта му в сериала така впечатлила продуцентите, че през 1993 година в условията на конкуренция с 400 претенденти Лео е утвърден за една от главните роли в "This Boy’s Life" (с участието на Де Ниро и Елън Баркин).

През същата 1993 година шведският режисьор Ласе Халстрьом поканил Ди Каприо на проби за новия си филм "Защо тъгува Гилбърт Грейп", в който вече били дали съгласието си да участват Джони Деп и Джулиет Люис. Първоначално докато изучавал играта на Ди Каприо в сериалите, Ласе решил да не го вземе за филма си. Според него момчето било твърде симпатично, за да изиграе убедително слабоумно дете, но когато видял как Лео се вживява на пробите, веднага му дал ролята и не сбъркал – критиците оценили високо играта на младия актьор, който получил и номинация за „Оскар”. По това време Лео бил на 19 години.

Следващата година станала за него година на големи очаквания и големи разочарования. Бил поканен да участва в три филма, чиито създатели възлагали на младия актьор големи надежди, но далеч не всички се оправдали. Уестърнът "Бърз или мъртъв" с Шарън Стоун и Джийн Хекман получил слаби отзиви и бил посрещнат хладно.

Актьорът разширил амплоато си с "Баскетболните дневници", в ролята на  наркоман-поет-баскетболист, а в "Пълно затъмнение" героят му е  хомосексуалист. Независимо обаче от великолепната му игра далеч не всички зрители харесали тези филми.

Популярност сред редовите зрители, а също и армия поклоннички по цял свят Лео получил чак след като през 1996 се снимал в шекспировата, а по-правилно лурманова версия на "Ромео и Жулиета" – смел и култов за времето си филм. Лурман рискувал да пренесе действието на средновековната история в наши дни и да съчетае монолозите на героите с модерен саундтрак. Получилото се зрелище било в стил MTV.

Ди Каприо бил препоръчан на Джеймс Камерън, който вече обмислял новия си филм, посветен на гибелта на „Титаник”. Продуцентите от филмовото студио искали в скъпоструващата продукция да участва млада и популярна звезда с голям драматичен потенциал. Режисьорът бил на малко по-различно мнение – според него Ди Каприо не притежавал необходимите качества за ролята на главния герой. Както ставало и друг път, след като се срещнал лично Лео, Камерън променил мнението си. Струва си да отбележим, че и самият Леонардо не се съгласил веднага да участва в „Титаник”; той просто не бил сигурен дали иска да се превъплъти в предлагания му образ.

Резултатът е известен на всички: 14 номинации за „Оскар”, 11 статуетки, приходи от над 1 млрд. долара и гигантска, неописуема популярност за Ди Каприо, излизаща от рамките на здравия смисъл. Светът бил подложен на „леомания”. Но от по-високо се пада по-лошо… На фона на грандиозния успех на „Титаник” всички следващи филми на актьора се губели, а армията на поклонничките редеела с всяка измината година. Освен това възникнало впечатление, че студията канят Лео във филми с недотам високи качества, разчитайки на свръхпопулярното му име. Първи излязъл "Плажът" – интересът на медиите към снимките на филма бил по-голям, отколкото интересът на публиката към самата лента. След това холивудските босове сякаш решили да „доубият” кариерата на актьора с абсурдна по сюжет версия на романа на Дюма „Желязната маска”. За ролите на човека в желязната маска и неговия брат-близнак Лео бил удостоен с антинаградата "Златна малинка" за "най-лош екранен дует".

Еуфорията, царяща около „Титаник” в продължение на няколко години, започнала постепенно да изчезва, а заедно с нея и интересът към личността на Ди Каприо: лицето му се изгубило от обложките на списанията, многото сайтове, посветени на актьора, престанали да се обновяват още през 2000 година. Самият той преживявал тежко стремителната загуба на интерес към личността му. Мнозина били уверени, че пикът в кариерата му вече е преминал и едва ли актьорът ще направи нещо по-силно от „Титаник”. Но тези, които бързали да сложат кръст на една такава блестяща актьорска кариера, не били прави.

2002 година може да се определи като „второто пришествие” на актьора на големия екран. След кратко прекъсване Ди Каприо се завърна на големия екран с два филма наведнъж – историческата драма "Бандите на Ню Йорк" на Мартин Скорсезе, номиниран за „Оскар” в 10 категории, и приключенската комедия на Стивън Спилбърг "Хвани ме, ако можеш" (тя остава далеч от наградите на Киноакадемията, но е посрещната топло от редовия зрител). В началото на 2005-та Лео отново получи отлични отзиви и спечели „Златен глобус” за играта си (пак под режисурата на Скорсезе) в „Авиаторът” (2004) – филм с 11 номинации за „Оскар”. През 2005 актьорът отново направи две силни роли в два силни филма: първо в приключенската драма „Кървав диамант” (пет номинации за „Оскар”, включително и за Ди Каприо като актьор) и в един от най-добре направените филми на годината - „От другата страна” (отново на Скорсезе), с четири спечелени „Оскара” от пет номинации.

Обичан или мразен Леонардо Ди Каприо си остава един от най-талантливите актьори, с които световното кино разполага през последните години.Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Април
1. Сън-а Юн
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
48/100
2. Кристофър Уокън
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
46/100
3. Стивън Брил
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
43/100
4. Джош Бролин
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
43/100
5. Ейдриън Броуди
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
38/100
6. Дейв Батиста
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
38/100
7. Натали Еманюел
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
35/100
8. Ребека Фъргюсън
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
34/100
9. Дени Вилньов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
34/100
10. Джим Парсънс
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
33/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg