Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Кинофестивалът в Балчик пред провал заради МК?

Кинофестивалът в Балчик пред провал заради МК?
До осмото издание на фестивала за късометражно кино „В двореца" в Балчик остават по-малко от две седмици, но се оказва, че организаторите все още не са получили договорената финансова субсидия
Cinefish.bg

Теми
Кинофестивалът в Балчик пред провал заради МК?

10.06.2010, 10:05  |   Видяна: 2218  |   stand.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА

До осмото издание на фестивала за късометражно кино „В двореца" в Балчик остават по-малко от две седмици, но се оказва, че организаторите все още не са получили договорената финансова субсидия от Министерството на културата (МК).

Обърнахме се към фестивалния директор Цанко Василев, който обясни защо се е стигнало до тази ситуация.

Разкажи ни малко повече за неприятната ситуация, в която се оказва 8-ото издание на фестивала за късометражно кино в Балчик?

Казусът е удивителен... Най-лошото е, че все още не сме получили официално потвърждение от Министерството на културата (МК) дали то ще спази договорните си отношения с нас и дали ще ни бъде преведена финансовата субсидия за фестивала, защото ако това не се случи, събитието няма как да се състои. Подготовката и организацията е такава, че половината европейски кино-свят ще бъде в Балчик за това издание на фестивала и ако ние не можем да спазим договорните отношения към Европейския съюз, под които сме се подписали, те няма да могат да ни преведат субсидията и всичко ще си остане просто едно пътуване до Балчик и обратно. Засега още нямаме преведени предвидените пари, което е престъпление, защото фестивалът започва другата седмица, самолетните билети са купени, ресторанти и хотели в Балчик са капарирани и всичко това е направено с европейски пари, които ние после трябва да върнем..

Какво следва оттук нататък?

Разчитаме на тиража на спортния тотализатор в четвъртък, за да може това културно събитие да се проведе така както трябва. Ако не спечелиме джакпота в четвъртък, има още два тиража по време на самия фестивал (смее се). Не искам дори да си помислям какво би могло да се случи, ако не получим субсидията, за която е сключен договор.

Но в такъв случай няма ли да има санкция спрямо Министерството на културата за неспазване на договорни отношения?

Санкцията ще бъде първо към нас от страна на Европейския съюз. Длъжни сме да си потърсим правата по канален ред - първо с подаване на молба в Софийски градски съд, а след това и в европейски съдилища, тъй като неспазването на европейски договори е основно престъпление към Европейския съюз. С министерството на културата е сключен договор за съфинансиране. Изискване от страна на Европейския съюз е, че дадено събитие не може да получи пълно финансиране, а трябва да има и елемент на съфинансиране под формата на държавен ангажимент. Договорът с Министерството на културата е сключен преди две години и досега не сме имали никакви проблеми в това отношение.

Би трябвало да има интензивна връзка между вашия екип и Министерството на културата...

Опитваме се да поддържаме връзка с тях и да пазим добрия тон, но това съответно е невъзможно, защото те не отговарят нито на обаждания, нито на писма, нито на искания за среща, нито на какъвто и да бил от наша страна призив за комуникация относно това, което ще се случи в Балчик.

Защо се случва този абсурд и защо точно фестивалът в Балчик е потърпевш? Уведоми ли ви изобщо някой, че може и да не получите субсидия една седмица преди старта на фестивала?

По никакъв начин не сме разбрали за това - Министерството на културата чисто и просто нищо не прави, за да си изплати сумата, която трябва да ни осигури. Никой не ни се е обадил да ни предупреди или информира. А дори и да бяха, такива предупреждения не могат да се правят непосредствено преди започването на фестивала, когато всичко вече е уговорено, предплатено, организирано. Това се случва главно поради незнание и неразбиране. Не мога да го проумея, но за съжаление това е нивото на културната действителност в страната ни. Писали сме на Министерството на културата, на министъра на еврофондовете, на кой ли не. В замяна получаваме един мълчалив отказ от страна на администрацията спрямо такова мащабно културно събитие. Миналата година например, ние сме имали PR-покритие на фестивала на стойност 504 000 евро без ДДС, което е PR извън държавата и за държавата. А тази година събитието ще бъде 30 пъти по-голямо. Правителството не осъзнава важността на фестивала, възможността той да се превърне в Кан на Балканите. В най-лошия случай ще бъдем принудени да прекратим изданието, което ще ни върне обратно в началото, в нулева позиция, при положение че фестивалът в Балчик вече се доказа като едно от най-големите културни събития в България.

По-рано на пресконференцията по повод осмото издание на кинофестивала в Балчик, Цанко Василев обяви, че от другата година няма да заема поста директор на фестивала. Той сподели още, че стартира собствен политически проект, но не разкри повече детайли.

Още новини:
От Youtube към голямото кино
Почина режисьорът Пламен Масларов
Зак Ефрон завиждал на Робърт Патинсън
"Индиана Джоунс 5" – подробности около сюжета
"Мисия Лондон" тръгва по кината във Великобритания

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 16.11.2010, 08:00
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: шарлот луис  |  стъклен дом  |  беднякът милионер  |  сюзън хемпшир  |  дървеното езеро  |  джейсън сейтън  |  дебора месинг  |  роузи хънтингтън снимки  |  големи топки филм  |  маската на зоро  |  черна комедия  |  филми моето момиче  |  филм птици убийци  |  когато розите танцуват  |  влюбени в българия  |  трент форд  |  матю лорънс  |  том круз  |  снимки на агенти  |  триумфът на червилата актьори