Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Хищникът“ – по-голям, по-грозен, по-силен

„Хищникът“ – по-голям, по-грозен, по-силен
„Хищникът – по-голям, по-грозен, по-силен“
Cinefish.bg

Рецензии
„Хищникът“ – по-голям, по-грозен, по-силен

14.09.2018, 11:13  |   Видяна: 1595  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ


Изминаха повече от три десетилетия, когато извънземният боец влезе във фатален за него двубой с Арнолд Шварценегер в един филм „Predator“ - (1987), който зае своето място по отношение на сцените на брутално и кърваво насилие през 80-те години на миналия век. Войнствено настроеният пришълец с прическа напомняща Упи Голдбърг или изпълнител на реге се появи в десетки не особено сполучливи филмови продължения, комикси и видео игри, които се възползваха от успеха на първоизточника, за да потърсят своята публика. „Хищникът“ (2018) може да се окачестви като „нови приключения с Пришълеца“ или като „нетипичен римейк“, тъй като сценарно не може да се оприличи като история, развиваща се преди или след първоизточника.

„Хищникът“ (2018)

Историята среща зрителя с членовете на специална елитна част от американската армия, които влизат в контакт с един извънземен, чийто аварирал междупланетен кораб се приземява в района на секретна операция, някъде в планините на Мексико. Снайперистът Куин МакКена (Бойд Холбрук) е единственият оцелял от кратката и кървава схватка между командосите и Пришълеца. За да осигури материални доказателства към предстоящия си рапорт за събитията, той открадва и изпраща у дома част от екипировката на разбития междупланетен кораб. Така неговият син Рори (11-годишният Джейкъб Трембли, с 14 филмови заглавия в своя актив!) се сдобива с брониран шлем и автоматично стрелящ предлакътник, мечта на всеки воин. Когато се връща в родината си, капитан МакКена е арестуван и задържан във военен затвор от правителствени служители, които предпочитат истината да не излезе наяве. Силно разярен от липсата на важните си принадлежности, Извънземният се насочва към дома на нищо неподозиращия Рори. Придружен от ветерани, готови на всичко, Куин МакКена се насочва към родния си град, за да спаси сина си (и човечеството) от неминуема гибел.

„Хищникът“ (2018)

Тези, които пазят нежни, носталгични спомени от двубоя на Шварценегер с хуманоидния пришълец няма да останат разочаровани. Новата версия на „Хищникът“ остава вярна на естетиката на първото издание и предлага висококачествена актьорска селекция, непрекъсната поредица от екшън - сцени (престрелки, експлозии и преследвания) и последната дума на технологиите по отношение на специалните визуални ефекти.

Сценарият и режисурата са дело на Шейн Блейк, завоювал стабилни позиции като съавтор на редица екшъни, сред които: две издания на „Смъртоносно оръжие“ (1987 и 1989), „Последният екшън герой“ (1993),  „Железният човек 3“ (2013) и  „Любезните пичове“ (2016). Филмът жонглира с клишетата на жанра като ги преобръща (за изненада на зрителя) и добавя известна хумористична нотка в разказа. Между разбитите клишета се внедряват сцени, които са възхвала на кървавото насилие, и които дават ясно да се разбере, че не става дума за комедия или пародия.

„Хищникът“ (2018)

„Хищникът“ въвежда нови елементи, които дават отговори на важни въпроси, занимаващи общественото мнение в глобален мащаб: Рори страда от лека форма на аутизъм и е жертва на тормоз от страна на съучениците си, Куин МакКена се намира в компанията на симпатяги ветерани, страдащи от посттравматичен стрес, а специалистката по биология д-р Кейси Брахет (очарователната бивша манекенка Оливия Мън) е една еманципирана жена, която се сражава рамо до рамо с мъжете. Зрителят ще открие кучето с извънземен произход, познатото лазерно мерене с три точки, гъргоренето на пришълците, тъй като на екрана оживява сериозна свада между тях. Ако класическият хищник е с почти човешки ръст, то новата му версия е с няколко размера по-голяма. И едва ли някой би оспорил отвратителния изглед на Извънземния.

„Хищникът“ (2018) е (най-накрая) филм, който се нарежда на нивото на първоизточника.
Създаден с вещина и художествен усет. Новите лица и елементи позволяват една позната история да се превърне в забавен, увлекателен и непретенциозен разказ, намиращ се на пресечената точка на жанровете екшън, филм на ужаса и научна фантастика той е и нагледен урок по творческо осъществяване на римейк.

„Хищникът“ (2018)
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg