Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии √ќƒ«»Ћј Ц синдромът на —в. √еорги

√ќƒ«»Ћј Ц синдромът на —в. √еорги
ѕоследната верси€ на Ђ√одзилаї не би предизвикала подобна реакци€, а по-скоро смайване и при€тна тръпка.
Cinefish.bg

–ецензии
√ќƒ«»Ћј Ц синдромът на —в. √еорги

08.05.2014, 11:07  |   ¬ид€на: 6718  |   синефиш.бг  |   dalt  |   –≈÷≈Ќ«»я

9 години след шоковата бомбардировка на ’ирошима и Ќагасаки, €понската кинокомпани€ TOHO представи на екрана огнедишащи€ змей √одзила, (€понско произношение √оджира), което се превърна в едно от култовите чудовища на седмото изкуство.

Ќаред с иде€та за създаване на впечатл€ващо зрелище, киноавторите от страната на изгр€ващото слънце отправиха и предупреждение за опасностите, които кри€т експериментите с €дрена енерги€.

 √ќƒ«»Ћј Ц синдромът на —в. √еоргиЌеверо€тни€т успех на филма (частично заради етиката, частично заради визи€та), даде повод за нови филмови продукции с участието на гущероподобното праисторическо чудовище, сред които бих отбел€зал като негови противници и екранни партньори ‘ранкенщайн,  инг- онг, √одзила-робот, бебе-√одзила, √амера и ц€ло €то лет€щи прародители на динозаврите.

—ъздаден бе нов поджанр на фантастичното кино, кайджу (kaiju), в който преисторически животински мутанти заплашват човечеството, което намира различни начини да се отърве с лека или силна уплаха, благодарение на гениални и самопожертвователни учени.

 √ќƒ«»Ћј 2014ѕреди повече от 3 десетилети€, в столичното кино «ƒружба» (понасто€щем «ќдеон»), ЅЌ‘ организира прожекци€ на първото издание на «√одзила» (1954).  инофеновете б€ха при€тно възбудени от иде€та да се докоснат до «едно от най-страховитите киноплатна».

–азочарование, усмивки и бодро настроение изпълниха залата при първите сцени на филма, но от уважение към артефакта, публиката запази благоприличие. —лед прожекци€та истори€та беше окачествена като «забавничка», а визуалните ефекти като «миловидно свидетелство от 50-те години».

‘илма √ќƒ«»Ћј 2014ѕоследната верси€ на «√одзила» не би предизвикала подобна реакци€, а по-скоро смайване и при€тна тръпка. “€ е виртуозна демонстраци€ на възможностите на технологиите свързани с киноизображението и аудио-ефектите.

ѕродукт на детската мечта на “омас “ъл, генерален мениджър на кинокомпани€та Legendary, нови€т филм за праисторическото чудовище струва само 160 милиона долара, сума ко€то може да се окачестви като „скромна” в контекста на холивудските суперпродукции (неофициално, това определение се отнас€ до филми с бюджет от над 200 милиона долара).

¬ кината  √ќƒ«»Ћј 2014»стори€та се придържа към класическата схема за подобни разкази и включва почти задължителните епизоди, в които влакче се намира пред зееща пропаст, мускулест младеж спас€ва дете, загубило родителите си, а неговата при€телка (в случа€ - съпруга) е самоотвержен медицински работник.  акто обикновено, на изпитание са подложени жителите и градската управа на мегаполиси. “ози път авторите са решили да разрушат части от “окио, Ћас ¬егас и —ан ‘рансиско. —цени на паника, разрушени мостове, срутени паметници на архитектурата и изкуството придружават схватката между гигантски€ гущер и американската арми€ и две ******** с размерите на небоъстъргач.

ћнозина се заблуждават, че –олан ≈мерих (√одзила - 1998) е единствени€т режисьор, експерт в зрелищната урбанистична катастрофа. ¬ „√одзила” (2014) √арет ≈дуардс поема майсторски щафетата и добав€ триизмерното изображение като неоспорим нов етап в антологи€та на преисторическите мутанти.

¬ъв франчайза, предизвикателството към твореца е да остане в рамките на схемата, но да изб€га от клишето и да внесе сво€ личен отпечатък. ≈дуардс се обръща към универсален мотивационен двигател като личното отмъщение и про€в€ва повишено внимание към сюжетната лини€ на връзката баща-син-патриотичен дълг.

¬ъв филм, в който основен персонаж е √одзила, всички актьори остават на втори план, но кинофеновете ще вид€т телесерийни€т Ѕра€н  ранстън, русокоси€т ангел ≈лизабет ќлсън, лаконични€т и експресивен  ен ”атанабе и за кратко, ∆юлиет Ѕинош.

√одзила” (2014) продължава около два часа, които остават незабел€зани, тъй като зрелището от екрана е динамично съчетание от реалистични апокалиптични пейзажи и впечатл€ващи екшън сцени. — високи€ ритъм на действието авторите на филма не позвол€ват на зрител€ да се отегчи и предлагат визуално забавление в най-чист вид.—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

1  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
PreslavNee... Ќеутрално
1 28.05.2014, 09:38
ќценка: 0
0 гласа

"¬ъв филм, в който основен персонаж е √одзила, всички актьори остават на втори план" - Ќ€ма как да бъде по съгласен!

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg