Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Филмът на живота

Филмът на живота
„Сивите градини” е мрачен и тъжен, точно както и заглавието му. Филм за падението на две красиви жени.
Cinefish.bg

Рецензии
Филмът на живота

09.11.2009, 17:36  |   Видяна: 2475  |   pozorcompany.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Здравко Григоров

Сивите градини
Grey Gardens
САЩ, 2009, 103 мин.
Режисьор: Майкъл Съкси
В ролите: Джесика Ланг, Дрю Баримор, Джийн Трипълхорн, Даниел Болдуин

Отдавна Джесика Ланг не е правила толкова силна роля. За Дрю Баримор това е връх в досегашната й кариера. Стилен, въздействащ, актьорски филм, каквито днес рядко се срещат. Продукцията спечели шест награди „Еми”, сред които за най-добър телевизионен филм, най-добра актриса /Джесика Ланг/, най-добра поддържаща мъжка роля на Кен Хауърд, както и наградата за сценография, която отиде при българката Калина Иванов.Сивите градини” е мрачен и тъжен, точно както и заглавието му. Филм за падението на две красиви жени. Филм за разрухата на едно семейство. Филм за нереализираните мечти.

Цял живот талантливата певица Едит Бийл живее със заблудата, че всичко около нея е розово. Не иска да приеме факта, че е провалила кариерата си, заради съпруг, който вече не я обича и не живее с нея. Не осъзнава, че банковите й сметки са почти празни и не може да си позволи да води охолния живот, с който е свикнала. Не иска да пусне на свобода дъщеря си, която отдавна вече не е малкото момиченце, което постоянно иска да бъде с майка си.Въпреки, че осъзнава подчинената роля, която майка й и е отредила, красавицата Еди няма смелост да напусне родния дом. Опитва се да го направи, стига дотам, че се впуска в авантюра с женен мъж, против волята на майка си, но в крайна сметка отново се завръща. Дори голямата й мечта да стане филмова актриса не успява да пребори привързаността към майка й.

Сивите градини” е името на имението, което става свидетел на драмата на двете жени. Имението, което Едит и Еди делят с десетки котки, полуразложени отпадъци и вмирисана храна. Прокълнато място, което би могло да бъде и тяхно спасение, ако не носеше сантиментални спомени на майката, за славните години, които някога е преживяла сред тези изсъхнали вече дървета. Имение, чиято продажба би донесла достатъчно пари, за да изживеят щастливо своите дни.

Режисьорът Майкъл Съкси снима филм във филма, за да съпостави годините на слава и разруха на двете героини. Кадрите от 30-те години с ослепителната Джесика Ланг и чаровната Дрю Баримор се сменят с образите на две запуснати жени от средата на 70-те. Дългите сатенени рокли са заменени от раздърпани парцали. Блестящите усмивки са отстъпили място на разкривените физиономии.Луксът е заличен от нищетата. Щастливият живот на Едит и Еди Бийл е някъде в миналото, настоящето е мизерия. Мизерия, за която те не искат да признаят. А не искат, защото си представят, че всичко това е филм. Филм, в който изпълняват главните роли. Ролите на две неразбрани жени.Още рецензии:
Недоволният гражданин Бътлър
Източно и лично
За маслото в живота ни
Предградие 13 - Ултиматум
Одри - една прекрасна Коко
Измамени надежди за трилър

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 13.11.2010, 03:27
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg