Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Мадона в киното

Мадона в киното
Cinefish.bg

Теми
Мадона в киното

13.11.2008, 19:47  |   Видяна: 12020  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

В програмата на тазгодишната „Киномания”е включен режисьорският дебют на Мадона „Боклук и мъдрост” / “Filth and Wisdom”. Абсурдната комедия е истински сблъсък на нациите – режисьорката е американка от италиански произход, главната роля се изпълнява от Юджийн Хъц, вокал на циганската банда „Гогол Бордело”, който е роден в Украйна, запомнящо се изпълнение прави Ричард Грант, роден в Свазиленд, а един от основните персонажи във филма е индиец /актьорът Индер Маноча/. Като прибавим факта, че филмът е продукция на Великобритания, а за външния вид на актьорите са се погрижили балканският корифей Деян Джиканович и шведското чудо Би, то абсурдът наистина е пълен.

Мадона започва да се снима в киното още преди да запише първия си албум. През 1980г. дебютира в нискобюджетната еротична драма “A Certain Sacrifice”. Няколко години по-късно, вече добила популярност, тя се появява във “Vision Quest” на Харолд Бекер. Песента от филма, изпълнена от Мадона, е толкова популярна, че на много места лентата е разпространявана като “Crazy for You” – заглавието на парчето. По същото време по екраните се появява и дебютният филм “A Certain Sacrifice”. Въпреки опитите на Мадона да спре разпространението му, режисьорът Стивън Люики не се съобразява с изискванията на певицата и пуска иначе забравената и никого не интересуваща през 1980 –та еротична драма.

Първата си значителна роля Мадона получава от режисьорката Сюзън Зайдълман в романтичната комедия „Отчаяно се търси Сюзън”/ “Desperately Seeking Susan”. Филмът се превръща в един от хитовете на 1985-та, а Мадона тотално засенчва предварително сочената за звезда на филма Розана Аркет.

Година по-късно в живота на Мадона се появява първият й съпруг Шон Пен. Двамата участват в абсолютния провал „Шанхайска изненада” / “Shanghai Surprise”. Филмът е номиниран в 6 от категориите на наградите „Златна малинка”. Шон Пен се разминава с отличието, но Мадона печели първата си филмова награда.

През 1987-ма Мадона се снима в емблематичния „Кое е това момиче?”/ “Who’s That Girl?”. Филмът е приет добре от феновете на певицата, но не и от критиците. Мадона отново печели „Златна малинка” за най-лоша актриса.
“Bloodhounds of Broadway” е поредният неуспех за звездата. В комедията на Хауърд Брукнер откриваме и имената на Мат Дилън, Рутгер Хауър, Ранди Куейд и Стив Бушеми.

След развода с Шон Пен, Мадона има връзка с Уорън Бийти, който я кани да участва в комикса „Дик Трейси”. Името на Мадона е редом до такива светила като Ал Пачино, Дъстин Хофман, Джеймс Каан и Кати Бейтс. Филмът получава 3 награди „Оскар”, като едната от тях е за изпълнената от Мадона песен „Sooner Or Later”.

През 1991г. по екраните се появява филмът на Алек Кешишян „В легло с Мадона” / “Truth Or Dare/In Bed with Madonna”. Режисьорът документира турнето на Мадона „Руса амбиция”. Премиерата на филма е на фестивала в Кан, като билетите за прожекцията се разпродават по-бързо от всички останали прожекции на фестивала.

Уди Алън кани Мадона през 1992г., за да участва в „Сенки и мъгла”/ “Shadows and Fog”. През същата година певицата застава редом до Том Ханкс и Джина Дейвис в хитовата бейзболна комедия „Тяхната собствена лига” / “A League of Their Own”.


Година по-късно Мадона участва в скандалния еротичен трилър „Тяло на показ” / “Body of Evidence”. Партнират й Уилям Дефо, Джо Мантеня, както и новоизгрялата Джулиан Мур. Мадона отново печели „Златна малинка” за най-лоша актриса. Но на филмовите награди на MTV е номинирана в категорията „Най-желана жена”. Скандалите около „Тяло на показ” засенчват участието на Мадона в камерната драма на Абел Ферара „Опасна игра”/ “Dangerous Game”, където неин партньор е Харви Кайтъл.

През 1995-та Мадона е част от звездния проект „Четири стаи”/ “Four Rooms”. Тя участва в първата новела от филма, режисирана от Алисън Андерс, сред останалите режисьори са Куентин Тарантино и Робърт Родригез. На екрана виждаме Брус Уилис, Антонио Бандерас, Тим Рот, Валерия Голино и още десетина холивудски знаменитости.

Мадона е гост-участник в продължението на хита „Дим”/ “Smoke” на режисьора Уейн Уан озаглавено „До посиняване”/ “Blue in the Face”.
Ролята на Мадона се изчерпва с изпяване на текста от една телеграма. Епизодът се превръща в един от култовите моменти на лентата.

Няколко месеца преди да изиграе ролята на живота си, Мадона се появява в секси комедията на Спайк Лий „Момиче №6” / “Girl 6”. 1996-та е паметна за филмовата кариера на „материалното момиче”. След дълга кореспонденция, режисьорът Алън Паркър се съгласява

Мадона да изпълни ролята на първата дама на Аржентина, Ева Перон. „Евита” е приет еднакво добре, както от зрителите, така и от критиците. Мюзикълът получава награда „Златен глобус” за най-добър филм, Мадона получава „Златен глобус” за най-добра актриса, а песента “You Must Love Me” изпълнена от Мадона, получава не само „Златен глобус” за оригинална песен, но и „Оскар” в същата категория.

Четири години след успеха на „Евита”, Мадона се снима при Джон Шлезинджър в романтичната комедия „Почти идеално”/ “The Next Best Thing”. Зрителите харесват двойката Мадона – Рупърт Евърет, но „Златната малинка” за най-лоша актриса отново е присъдена на „русата амбиция”.

През 2002-а Мадона участва в третия филм на своя съпруг Гай Ричи „Отнесени от бурята” / “Swept Away”. Филмът е римейк на едноименната комедия на Лина Вертмюлер от 1974 г. Отново „Златна малинка”, но този път не само за Мадона, а и за Гай Ричи, както и за самия филм, обявен освен за най-лош филм и за най-лош римейк.

Като утеха за провала на „Отнесени от бурята”, идва номинацията за „Златен глобус” за най-добра оригинална песен от филма „Не умирай днес” / “Die Another Day”, в който Мадона се появява за кратко.

„Ще ви разкрия една тайна” / “I’m Going to Tell You a Secret” е вторият документален филм, заснет по време на световно турне на Мадона. 


Този път турнето е “Re-Invention”, а режисьор е шведът Йонас Акерлунд, с когото певицата е снимала видеоклипове. Лентата е добре приета както от почитателите на Мадона, така и от критиците.

През 2007-ма Люк Бесон кани Мадона да озвучи принцеса Селения в анимационния хит „Артур и минимоите”/ “Arthur et les Minimoys”.

Година по-късно Мадона представя режисьорския си дебют „Боклук и мъдрост”/ “Filth and Wisdom”на филмовия фестивал в Берлин, а няколко месеца след това на фестивала в Кан документалния “I Am Because We Are”. Певицата е сценарист на филма, който представя живота на децата болни от СПИН в една от най-бедните африкански страни – Малави.


Още горещи теми:
10 задължителни заглавия от Киномания 2008
Американско независимо кино на КИНОМАНИЯ

“Хиндемит” с премиера на 22-та КИНОМАНИЯ
Руският акцент на Киномания 2008
Британски шедьоври със запазено място на КИНОМАНИЯ!
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

7 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 15.11.2010, 01:28
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
mila
2 29.12.2008, 05:01
Оценка: 0
0 гласа

Iskam da popitam nqkoi moze li da mi kaze otkude da si svalq I am because we are. Ne mozah da go namerq nikude.

 
 
 
smurf
3 28.11.2008, 07:48
Оценка: 0
0 гласа

Music makes the people come together! Ама май в киното много не й върви

 
 
 
naomi
4 24.11.2008, 05:28
Оценка: 0
0 гласа

Madonna rules the world!

 
 
 
gattaca
5 17.11.2008, 01:35
Оценка: 0
0 гласа

Tukmo se uspokoih ot raztursvashtiq Filth & Wisdom v subota i istinskoto zemetresenie ni raztrese )

 
 
 
jolie
6 16.11.2008, 01:09
Оценка: 0
0 гласа

Не мога да разбера тези, които раздават малинките, защо са нарочили Мадона и отбелязват всяко нейно участие. Има много по-некадърни актриси, които те подминават. Не твърдя, че Мадона е добра актриса, но в никакъв случай не е най-лошата. Все пак видяхме, че изпълни блестящо ролята на Евита.

 
 
 
transforme...
7 14.11.2008, 12:17
Оценка: 0
0 гласа

Gledah Filth and Wisdom tiq dni, ne e nishto osobeno, ama toq ot Gogol Bordello e pulen idiot.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg