Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 10 задължителни заглавия от Киномания 2008

10 задължителни заглавия от Киномания 2008
Салоните ще бъдат пълни и за дебютния филм на Мадона като режисьор „Боклук и мъдрост” / “Filth and Wisdom”
Cinefish.bg

Теми
10 задължителни заглавия от Киномания 2008

05.11.2008, 19:06  |   Видяна: 3457  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

Март и ноември са любимите месеци на киноманите в България. „София Филм Фест” и „Киномания” ежегодно събират хиляди в киносалоните с последните фестивални хитове и изтънчените шедьоври, които не успяват да пробият в програмата на масовите кина.

Със сигурност няма да има почитател на киното, който да пропусне новия филм на братя Коен „Изгори след прочитане” / “Burn After Reading”, в който се вихрят Джордж Клуни, Брад Пит, Джон Малкович, Франсис Макдормънд и Тилда Суинтън или пък тазгодишния носител на „Златна палма” от фестивала в Кан „В класната стая”/”Entre les Murs”. Салоните ще бъдат пълни и за прожекциите на „Вики Кристина Барселона” / “Vicky Cristina Barcelona” на Уди Алън, където Хавиер Бардем дели екран с Пенелопе Крус и Скарлет Йохансон, както и за дебюта на Мадона като режисьор „Боклук и мъдрост” / “Filth and Wisdom”. Но сред десетките заглавия, има такива, които могат да останат незабелязани, а със сигурност трябва да бъдат видени.

Ето 10 филма от програмата на „Киномания 2008”, които е добре да включите в личната си кино програма.


Песента на врабците/ The Song of Sparrows – Иран, 2008
реж. Маджид Маджиди
„Сребърна мечка” за най-добър актьор /Мохамад Амир Наджи/ от Берлинале 2008.

Режисьорът на „Баран”/ “Baran” представя поредната магнетична близкоизточна история, в която млад мъж е уволнен от фермата за щрауси, в която работи и е принуден да отиде в големия град, за да търси препитание за семейството си. Късметът му се усмихва и той започва да работи като водач на мототакси из задръстените улици на Техеран.




Кечистът/ The Wrestler – Франция, САЩ, 2008
реж. Дарън Аронофски

Голямото завръщане на Мики Рурк. Режисьорът на култовите „Кодът Пи”/ “Pi” и „Реквием за един сън”/ “Requiem for a Dream”, представя завладяващ портрет на един оттеглил се спортист. Тазгодишният носител на „Златен лъв” от филмовия фестивал във Венеция.





Далеч от нея / Away From Her – Канада, 2006
реж. Сара Поли

Ролята, заради която Джули Кристи беше основен фаворит за наградата „Оскар”, но Марийон Котиар някак неочаквано й я отмъкна. Изпълнението на Кристи в ролята на болна от Алцхаймер е достойно за учебник по актьорско майсторство.




Завръщане в Брайдсхед/ Brideshead Revisited – Великобритания, САЩ, 2008
реж. Джулиън Джарълд

Матю Гуд няма как да засенчи Джеръми Айрънс, изпълнил ролята на Чарлс Райдър в телевизионния сериал преди 27 години, но новата екранизация по романа на Ивлин Уо със сигурност ще зарадва всички почитатели на изтънчените британски маниери.





Гомор/ Gomorra – Италия, 2008
реж. Матео Гароне

Екранизация по скандалния роман на Роберто Савиано. Само няколко дни след премиерата на филма, членовете на неаполитанската мафия Камора отправят смъртни заплахи към режисьора на филма. Лентата е носител на Голямата награда на журито от фестивала в Кан.




Стръмно/ Steep – САЩ, 2007
реж. Марк Обенхауз

За всички, които си падат по екстремните спортове, това е историята на екстремното ски спускане. Историята на тези, които решават да се разбунтуват срещу традиционното каране на ски и се опитват да се спуснат по стръмните склонове на дивите планини, в търсене на  границата между разумното и безумието. Звездата на филма, професионалистът Дъг Кумбс, загива само няколко дни след заснемането на филма, опитвайки се да се бори със снежните склонове в Ла Грав, Франция.




Срещу Сатурн/ Saturno Contro – Италия, Франция, Турция, 2007
реж. Ферзан Йозпетек

Ферзан Йозпетек е за италианците това, което е Фатих Акин за немците. Във филмите му винаги откриваме ориенталската следа на неговите корени. Поредният топъл човешки филм, проникващ дълбоко в душите на персонажите – група приятели, които откриват колко е ценна връзката между тях, след като губят най-младия в групата.




Лимонова градина/ Lemon Tree – Израел, Франция, Германия, 2008
реж. Еран Риклис

Една лимонова градина изцяло променя живота  на вдовицата Салма. Тя е принудена да наеме адвокат, за да опази наследството на своите предци. Влюбва се в адвоката си, който не само че е разведен, но е и значително по-млад от нея. Една жена срещу общоприетите близкоизточни канони.




Кус-Кус/ Couscous - Франция, 2007
реж. Абдел Кешиш

Кус Кус по специална семейна рецепта – това е тайната на най-добрия френски филм за 2007-ма. Абдел Кешиш снима непрофесионалисти, които се грижат за приготвянето на най-вкусния кус кус с риба в историята на киното, приготвен в малкото корабче на майстор Слиман.






Това е Англия/ This is England – Великобритания, 2006
реж. Шейн Медоус

Това е Англия, а той е Шон. Англия е с хиляда годишна история, а Шон е само на 11. Англия приема своето население от различни раси, а Шон е против всички, в чиито тела не тече чиста английска кръв. Шейн Медоус  показва възпитанието на един малък англичанин, от един агресивен скинхед, убеден, че Англия върви към провал.




Още от Киномания 2008:
10 задължителни заглавия от Киномания 2008
Американско независимо кино на КИНОМАНИЯ

“Хиндемит” с премиера на 22-та КИНОМАНИЯ
Руският акцент на Киномания 2008
Британски шедьоври със запазено място на КИНОМАНИЯ!
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
mone Положително
1 28.11.2010, 10:23
Оценка: 0
0 гласа

Има добри заглавия....

 
 
 
lus Неутрално
2 17.11.2010, 05:10
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg