Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Руският акцент на Киномания 2008

Руският акцент на Киномания 2008
Cinefish.bg

Теми
Руският акцент на Киномания 2008

12.11.2008, 17:08  |   Видяна: 3142  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Селекция от 11 изключителни руски заглавия ще бъде представена в рамките на 22-та Киномания. Режисьори, продуценти и актьори пристигат у нас, за да представят филмите пред българските медии и зрители.

Програмата се открива с „Магнитни бури” на  режисьора Вадим Абдрашитов, познат на българските зрители с филмите си „Плумбум или опасна игра” и „Времето и танцьора”. Филмът представя една драматична история в съвременен провинциален град. Именно в този град вълненията в голям металургичен завод напълно преобръщат живота на Валера. Ролите във филма са поверени на актьорите: Максим Аверин, Виктория Толстоганова, Любава Аристархова. „Магнитни бури” е носител на 3 награди НИКА’03 - за режисура, сценарий и звук. Със сигурност има много почитатели на руското кино, които с нетърпение очакват да видят продължението на класиката отпреди трийсетина години „Ирония на съдбата”, превърнала се в любим хит на поколения киномани.



В новия филм, режисьорът на оригинала Елдар Рязанов е в ролята на актьор, а на режисьорското място е Тимур Бекмамбетов - един от четиримата съсценаристи на филма (заедно с Константин Ернст, Анатолий Максимов и Алексей Слаповски). „Ирония на съдбата: продължението” се появява 32 години след като Женя Лукашин среща своята Надя в онази новогодишна нощ. Освен режисьора - ветеран, сред актьорите са: Сергей Безруков, Елизавета Боярска, Юрий Яковлев, Барбара Брилска, Михаил Ефремов, Евгения Доброволска и др.



Кодът на апокалипсиса” на Вадим Шмельов разказва за терорист, който открадва ядрени бойни глави от американска подводница и се готви да атакува най-големите мегаполиси. Апокалипсисът може да бъде предотвратен само от агент на ЦРУ, която е внедрена в организацията. Сред актьорите са: Анастасия Заворотнюк, Венсан Перес, Владимир Меншов, Алексей Серебряков и Оскар Кучера.

Александър Стриженов е автор на лиричната комедия „Любов-морков”, създадена с много фантазия. Във филма съпрузите Андрей и Марина са в ситуация, в която много семейства са изпадали - те отдавна не се понасят. В последения си опит да избегнат развода, те отиват при семеен психолог, който използва твърде нетрадиционни методи. Къде ще отведат зрителите тези нетрадиционни методи в компанията на актьорите Гоша Куценко, Кристина Орбакайте, Евгений Стичкин, Олга Орлова и Михаил Козаков, ще разберат най-верните почитатели на руското кино.




Ние от бъдещето” е филм, който предлага на зрителите сюжет, който пътува в годините между Втората световна война и началото на 21 век. Режисьорът Андрей Малюков разказва историята на четирима млади мъже, търсачи на съкровища, които неочаквано намират ценни документи, скрити в запуснат окоп. Така младежите се „озовават” в 1942 г., в разгара на сраженията. В „Ние от бъдещето” ще видим актьорите: Данила Козловски, Андрей Терентиев, Владимир Яглич, Дмитрий Волкострелов, Екатерина Климова.




Сред акцентите в руската панорама е и филмът „Шега” на режисьора  Андрей Кудиненко. Действието на „Шега” ни отвежда в последната година в гимназията, когато плановете на всички абитуриенти вече са ясни. Но ето че се появява нов ученик, който не се вписва лесно сред останалите. В актьорски състав са: Noize MC, Евгений Дмитриев, Мария Горбан, Клавдия Коршунова, Ирина Купченко.





Още един от нашумелите руски хитове ще бъде показан в селекцията руско кино - това е “Лустро” на Андрей Кончаловски. В него се оглежда съвременният руски живот в големия град. И съдбата на едно красиво момиче, дошло от провинцията да търси своя късмет и да разбере как точно се става модел и през какво трябва да мине, за да се появи на корица на известно модно списание. В главната роля ще видим Юлия Висоцка.






Връзка” на Дуня Смирнова с продуцент Алексей Учител ще представи един атрактивен киноразказ за връзката между женени и неженени, между хора от различни градове и съседни къщи, между хора, познали истинското щастие и такива, които си мислят, че са видели всичко. Всъщност „Връзка” е филм за двама души, които чрез връзката си осъзнават колко по-трудно е да се разделиш със свободата си, отколкото да я спечелиш. В ролите зрителите ще видят Михаил Поречников, Ана Михалкова и Дмитрий Шевченко. За ролята си във „Връзка” Ана Михалкова е удостоена със „Златен орел” 06.




В селекцията от руски филми е и „Юриев ден” на режисьора Кирил Серебренников  с актьорите Ксения Рапопорт, Роман Шмаков, Евгения Кузнецова. Лентата разказва една съвсем обикновена житейска история. В основата на сюжета е една жена на име Любов, която е талантлива, богата и на която не й липсва световна слава. Внезапно Любов изгубва сина си и животът й напълно се променя...
 





Филмът „Баща” на режисьора Иван Соловьов, който бе представен с особен успех в конкурсната програма на фестивала в Монреал преди година, ще зарадва и софийската публика. „Баща” е един по-различен кино поглед към пост военните травми, нанесени в душите на хората от Втората световна война. В един въздействащ колаж от човешки преживявания на фона на разрухата и скръбта, е представена съдбата на един баща и завръщането му от фронта. В ролите ще видим Алексей Гусков, Полина Кутепова, Светлана Иванова, Василий Прокофиев, Нина Русланова, Александър Баширов.




Бой със сянка 2: Реванш” е доказателството, че схватката съвсем не е приключила. Младият боксьор Артьом Колчин отново е на ринга и е готов за нов мач. Но в американската пустош боксовият ринг е последната грижа на Артьом. Заедно с противника си те ще трябва да изпитат силата и смелостта си срещу истински враг, преди да се изправят един срещу друг в Шампионата. Българската публика ще се възхити на актьорските изпълнения на Денис Никифоров, Андрей Панин, Елена Панова (Вика), Иван Макаревич и Дмитрий Шевченко.



Още от Киномания 2008:
10 задължителни заглавия от Киномания 2008
Американско независимо кино на КИНОМАНИЯ

“Хиндемит” с премиера на 22-та КИНОМАНИЯ
Хитовете на 2009-та: Филмовите продължения
Британски шедьоври със запазено място на КИНОМАНИЯ!
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 05:26
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg