Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест в периода 23 април – 13 май 2021
Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест в периода 23 април – 13 май 2021
Cinefish.bg

Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест в периода 23 април – 13 май 2021

13.04.2021, 12:56  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики в програмата на юбилейния фестивал

Билетите са в продажба от днес!


25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април. Представяме акценти в пролетната програма, която ще продължи до 13 май и ще задоволи и най-взискателните зрители.

* * *
Публиката има възможност за още две фестивални срещи на голям екран с най-новия хит на Томас Винтерберг „Още по едно“ (носител на БАФТА за най-добър неанглоезичен филм) – на 23 април, дни преди раздаването на Оскар 2021, където сме убедени, че ще получи статуетката за най-добър международен филм, и в Деня на Европа, 9 май, когато е предвидена специална прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент – филмът е сред трите номинирани заглавия за 2021.

* * *
Любов отвъд страха - така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло Христов „Страх“, удостоен с Голямата награда в Талин и четири приза, включително голямата награда, на фестивала „Златна роза“ във Варна. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. „Страх“ ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип!

* * *
Историята в номинирания за Оскар „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

* * *
Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

* * *
Новият филм на култовия режисьор Ейбъл Ферара „Сибир“ е с участието на великолепния Уилям Дефо и разказва за човек, който бяга в странен и студен свят. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

* * *

Проектът „ДАУ“ на Иля Хржановски, член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ, беше представен на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 в две парижки кина се реализира част от интерактивното преживяване, конструирано от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации, за което зрителите са получавали персонални „визи“, придружени със специален смартфон-„водач” на зрителя в това предизвикателство. Филмът „ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на „Берлинале 2020“ и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство.

* * *

През 2020 „Начало“ на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили бе селектиран в основната програма в Кан, спечели четири награди в Сан Себастиан, включително за най-добър филм, и наградата на ФИПРЕССИ за откритие в Торонто. Драматичната история проследява разпадането на света на съпругата на пастор от „Свидетели на Йехова“, живееща в регион до Тбилиси, населен предимно с православни християни.

* * *
Филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „Никога рядко понякога винаги“ се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година. Удостоена със специална награда на журито в Сънданс 2020 и голямата награда на журито „Сребърна мечка“ в Берлин 2020, историята проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.

* * *
В програмата ще откриете и шедьоври на световното кино, включени в специалните юбилейни рубрики на фестивала – „СФФ 25“ и „СФФ 10“. Сред тях са филми на:

Вим Вендерс – „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“, „Лисабонска история“ и „Буена Виста Сошъл Клъб“;
Хю Хъдсън – „Огнените колесници“;
Джим Джармуш – „Извън закона“;
Уонг Кар-вай – „В настроение за любов“;
Ким Ки-дук – „Стик №3“;
Мохсен Махмалбаф – „Кандахар“;
Кшищоф Зануси – „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“;
Милчо Манчевски – „Преди дъжда“;
Тед Кочев – „Рамбо: Първа кръв“;
Тери Гилиъм – „Бразилия“;
Горан Паскалевич – „Въпреки мъглата“;
Отар Йоселиани – „Птица безгрижна“;
Алън Паркър – „Пинк Флойд – Стената“.

* * *
Прожекциите са изцяло в Дома на киното.
Специална селекция с 4 филма от рубриката Cinema Politica
е в Чешкия център с вход свободен;
фестивалът гостува с два филма на ОКИ „Искър“.

ОЧАКВАЙТЕ още кино, специални гости и събития от 25-ия София Филм Фест през есента!

* * *

БИЛЕТИТЕ

Предварително закупените билети за прожекции от програмата на 25-ия София Филм Фест в периода 22-31 март 2021 могат да бъдат използвани за предстоящите прожекции през април и май или за есенното издание на СФФ през септември 2021 година.

Ако билетите са закупени на каса и имате желание сумите да бъдат възстановени, може да получите обратно стойността им на касата в Дома на киното в рамките на работното ѝ време.

Ако билетите са закупени онлайн и имате желание сумите да бъдат възстановени, свържете се с екипа ни на безплатен номер 0800 18 110 (от 12:00 ч. до 19:00 ч. ) или ни пишете на bilet@siff.bg; необходимо е да получим датата и часът на извършеното плащане, име или КИН номер на картодържателя, сума, както и имейл адресът или телефонният номер за контакт с Вас.

БИЛЕТ в КЕН е в търговската мрежа!

С него може да гледате прожекции от София Филм Фест Пролет или Есен, или филм от избрани прожекции в Дома на киното до края на 2021 година!


* * *
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Пълната програма

Пълната програма


Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Разтърсваща промоция на „2012” в кината Арена
ГОРЕЩА ТЕМА
05.11.2009, 14:06  |   синефиш.бг
Анджелина Джоли и Джони Деп заедно на екрана
ФИЛМ
05.11.2009, 14:02  |   avtora.com
ФИЛМ
05.11.2009, 11:00  |   actualno.com
Максимо Оливерос – момче  или момиче?
ФИЛМ
05.11.2009, 10:03  |   синефиш.бг
ФИЛМ
05.11.2009, 09:22  |   avtora.com
20-те любими филма на Куентин Тарантино
ГОРЕЩА ТЕМА
04.11.2009, 18:35  |   синефиш.бг
„2012” в Cinema City на 13 ноември в 00:01ч
ФИЛМ
04.11.2009, 17:15  |   синефиш.бг
Българска премиера на трейлъра на „Принцът на Персия: Пясъците на времето”
ГОРЕЩА ТЕМА
04.11.2009, 15:51  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg