Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Въображението – най-добрият приятел на Тери Гилиам

Въображението – най-добрият  приятел на Тери Гилиам
„Сделката на Д-р Парнасъс” е свежо и шарено попълнение на големия екран у нас, подарете си го, защото изборът от добри филми не е голям.
Cinefish.bg

Рецензии
Въображението – най-добрият приятел на Тери Гилиам

15.01.2010, 18:44  |   Видяна: 3158  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

За фантастичното, за  различното, за приказното, за живота. Неща, теми и светове, за които все по-малко се замисляме напоследък, сграбчени от проблемите и неизбежното материално. Филмите с въображение, което не потъва в дигиталните ефекти се появяват все по-рядко. Но от днес киноафишът ни предлага един - „Сделката на Д-р Парнасъс”, чийто автор е Тери Гилиам.

Няма как да не се върнем към създаденото досега от режисьора - филмите за Монти Пайтън, „Бразилия” (1985), „Приключенията на барон Мюнхаузен” (1988), „Кралят на рибарите” (1991), „12 маймуни” (1995), „Страх и омраза в Лас Вегас” (1998), „Братя Грим” (2005) и „Земя на приливите” (2005). Загледайте се във всички тях и ще видите общите им белези - чувство за хумор, приключенски замах, умствени проблеми на героите, въображаеми светове, неоптимистично бъдеще, приказки (които не е лошо да си припомняме и след като станем пълнолетни) и т.н. Дали по-наивни или по-агресивни, или по-отнесени, филмите на Тери Гилиам ни връщат към доброто и злото.

Така е и в „Сделката на Д-р Парнасъс”. Един фокусник сключва сделка с Дявола от алчност към живота. И тъй като няма вечни и идеални неща на този свят, той трябва да си плати за този избор. Лентата е шарена и цветна, с пищни декори и костюми, които те потапят в имагинариума на д-р Парнасъс. Заслугата със сигурност е на голям екип от професионалисти дизайнери и сценографи, които овеществяват и визуализират въображението на г-н Гилиам.

Без съмнение актьорският състав е запомнящ се начело с младата Лили Коул, чието кръгло лице ни отвежда на запад в една голяма страна, далеч от родната й Англия. 20-годишната девойка се справя отговорно с първата си главна роля. Кристофър Плъмър за пореден път е порядъчно автентичен (не само заради проблемите с алкохола в реалния живот) . Холивудските красавци са както винаги привлекателни и няма как да не си помислим, гледайки Хийт Леджър, че прекалено рано си отиде един млад актьор с много потенциал. „Сделката на Д-р Парнасъс” е свежо и шарено попълнение на големия екран у нас, подарете си го, защото изборът от добри филми не е голям.

Още рецензии:
Когато слепите прогледнат
По-добре не търсете Морганови
Бащата, дъщерята и проститутката
Новогодишен подарък от Дауни, Лоу и Ричи
„Аватар” – филм от 21 век
Сблъсък на нации в новия филм на Лукас Мудисон

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Положително
1 13.11.2010, 03:17
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg