Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма 14-ти СФФ - 8 март 2010 г.

Програма 14-ти СФФ - 8 март 2010 г.
"Срещу течението” е в Дом на киното от 13.30 ч.
Cinefish.bg

Теми
Програма 14-ти СФФ - 8 март 2010 г.

08.03.2010, 11:14  |   Видяна: 4832  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Кино Люмиер

Днес от 13.30 часа можете да видите филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който е носител на над 25 международни награди и беше на крачка от номинация за чуждоезичен Оскар. Във филма участват Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ани Пападополу и музиката на Стефан Вълдобрев (както и самият той).

Филмът ще бъде прожектиран като част от проекта София Филм Фест за учащи.


От 15.30 вижте немския филм „Йерихон”. Режисьорът Кристиан Пецолд ни представя своя съвременен римейк на „Пощальонът звъни винаги два пъти”. В тази версия на класическия ноар главният персонаж Томас се завръща от Афганистан и случаен инцидент го среща с Али, който го взима на работа като шофьор. Филмът поема нов обрат, когато Томас разбира, че Али е женен за гореща млада блондинка.


В 18.00 часа започва филм подарък специално за зрителите на София Филм Фест. Не пропускайте изненадата, приготвена от известния британски режисьор Тони Палмър, който ще получи наградата на София на Столична община за принос в световното киноизкуство.

От 21.00 часа гледайте "200 м
отела”. Това е жизнерадостен и маниашки филм на специалния гост на София Филм Фест – Тони Палмър, който разказва за живота на момчетата от „Мадърс ъф инвеншън” по време на турне. Основните притеснения на музикантите са да намират красиви групита и да си получават хонорарите за участията.


Дом на киното

От 13.30 часа гледайте „Срещу течението” – част от Международния конкурс. Режисьорът Питър Калахан избира за главната роля актьорът Джоузеф Файнс. Персонажът му е на млад човек с трагично минало, който решава да направи нещо значимо в живота си, а именно да преплува 150-те мили на река Хъдсън.


Като част от тази прожекция е предвиден и късометражния „Фарът” на режисьорката Велислава Господинова.

От 16.00 часа вижте още един филм от международния конкурс – „Пътуващо кино”. Историята ни връща към 60-те години на миналия век, в изолирано планинско селище в Трансилвания, където стар камион е превърнат в кино-каравана, прожектираща руски пропагандни филми.

Филмът ще бъде последван от късометражния „Храс!” на Благой Костов.


В 18.30 започва „Ливан”, носител на Златен лъв от Венеция 2009 г. Филмът разкрива ужасите на войната през очите на четирима 20 годишни парашутисти, които се оказват приклещени насред вражеска територия и между стените на един танк осъзнават, че не са емоционално и психически подготвени за това, което се случва.

Режисьорът Самуел Моаз ще бъде гост на прожекцията, която е част от проекта София Филм Фест за учащи.

От 21.00 часа е филмът „Младият Джон Ленън”. Тук виждаме ранните години от живота на един темпераментен тийнейджър, който мечтае за нормално семейство. Но понеже е лишен от него, бяга във вълнуващия свят на рокендрола, където открива сродна душа в лицето на тийнейджъра Пол МакКартни.

Следва късометражният филм „Приказки” на Николай Василев.

Кино „Одеон”


От 18.00 часа гледайте филма на италианския режисьор Джулиано Монталдо „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Той се оказва човекът, който може би ще предотврати покушение срещу член на царското семейство


В 20.30 започва „Чисто сърце” на Марион Лен, която е част от журито на тазгодишния фестивал. Филмът ни разкрива провинциалното френско общество през XIX век и по-точно една скромна и мила прислужница, която не може да забрави първата си любов. Но въпреки огорчението, сърцето й е пълно с обич и тя с готовност я раздава на всички.


Euro Cinema

В 17.00 часа можете да видите шведския „Покани ме да вляза”, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегвания от всички 12 годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между двамата се появява и без близки планове на кръвясали зъби.От 19.15 гледайте „Объркана броеница”, който е още едно предложение от Балканския конкурс. Филмът ни представя историята на трима души, които живеят в Истанбул. Това са мюезин, който току що пристига в града, момиче, което иска да стане монахиня и букинист от Истанбул.

От 21.00 часа е прожекцията на руския филм на Иван Вирипиев „Кислород”. Режисьорът разказва за живота в Русия в десет глави, с които илюстрира Десетте Божи заповеди. Филмът е като колаж от видеоклипове, които предават мъдростта на Стария завет.


Френски институт


От 18.30 часа започва документалният филм „Млади сърца” на Стивън Уокър и Сали Джордж. Те ни показват репетициите на хор „Млади сърца”, чиито хористи са на средна възраст 81 години.


В 21.00 часа гледайте още един филм от документалната програма. „Рецепти по история” на Петер Керекеш. Той проследява военната история на XX век чрез историите на готвачите в армията, представени с богата палитра от лица.


Чешки център


Днес режисьорът Ян Шикъл ще представи два свои документални филма.

От 18.00 часа ще видите „Татенце и Лили Марлен”. Историята е разказана през погледа на малката Ева, която си спомня за стопанството във Велиховки, но най-вече за своите родители: татенце и Лили.


В 19.15 започва „Махване с крила на пеперуда”. Той предлага поглед към семейството на композитора Вацлав Феликс в периода от 30-те до 80-те години на XX век


Руски културно-информационен център

В 18.00 часа можете да се насладите на филма на Сергей Соловьов „Сто дни след детството”. По време на пионерски лагер Мита получава слънчев удар и от този момент започва да гледа на съученичката си Лена по съвършено различен начин. Докато чете Лермонтов, на него му хрумва да си гипсира крака, за да придобие загадъчен вид и да привлече вниманието на любимото момиче.

Още новини:
Наградените с „Оскар” 2010
Сандра Бълок получи "Златна малинка" за най-лоша актриса за 2009 г.
"Прешъс" спечели пет кинонагради "Независим дух"
Оскарова истерия
Продуцентът на "Аватар" създава нов фантастичен свят

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg