Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община

Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община
Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община
Cinefish.bg

Артисти
Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община

16.01.2024, 11:21  |   Видяна: 1063  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Световноизвестната германска режисьорка Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

Маргарете фот Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със „Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската „Давид на Донатело“, както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. „Чиста лудост”, с Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма в Берлин през 1983 година, а „Роза Люксембург“, посветен на известната германско-полската социалистка, e представен премиерно в Кан през 1986, където носи на Барбара Сукова наградата за най-добра актриса. Филмът получава и почетна награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Маргарете фон Трота се завръща в Кан през 1988 година с филма „Страх и любов“ и през 2018 с „В търсене на Ингмар Бергман“. Драмата ѝ „Розенщрасе“ от 2003 година, представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с „Купа Волпи“ за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския „Златен глобус“ и „Давид на Донатело“, както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. Психологическата драма „Хана Аренд“ (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди.Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест през март и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса ще представи лично и най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023.

На 35-ото издание на Европейските филмови награди през 2022 година, Европейската филмова академия връчи на актрисата, режисьор и сценарист Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос – като признание за изключителното ѝ творчество.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg