Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

јртисти  ристи ѕ”ё ще представи лично последни€ си филм Д»мениетоУ

 ристи ѕ”ё ще представи лично последни€ си филм Д»мениетоУ
Cinefish.bg

јртисти
 ристи ѕ”ё ще представи лично последни€ си филм Д»мениетоУ

07.09.2021, 13:57  |   ¬ид€на: 2199  |   синефиш.бг  |   ј–“»—“
 ристи ѕ”ё ще получи наградата ‘»ѕ–≈——» 96 ѕлатиниум на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест

“ворчеството на  румънски€ сценарист и режисьор  ристи ѕую е една от причините светът на киното да обърне поглед към страната му – той е основоположник на прочутата румънска „нова вълна“. Kристи ѕую е роден в Ѕукурещ през 1967 година, учи рисуване във ¬исшето училище по визуални изкуства в ∆енева. —лед завръщането си в –умъни€, той продължава да рисува, като снима и първи€ си пълнометражен филм –„—тока и мангизи“ („Stuff and Dough“, 2001), последван от „÷игари и кафе“ („Cigarettes and Coffee“), отличен със „«латна мечка“ за късометражен филм на Ѕерлинале 2004.

 ристи ѕ”ё ще представи лично последни€ си филм Д»мениетоУ

ѕредставен като проект на —офи€ ћийтингс през 2004 година, „—мъртта на господин Ћазареску“ („The Death of Mr. Lazarescu“, 2005) има сво€та премиера в  ан и получава гол€мата награда на конкурсната програма „ќсобен поглед”, както и шест награди от фестивала в “рансилвани€, специални награди от „икаго,  опенхаген и десетки други отличи€. »менно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Ѕългарските зрители познават  ристи ѕую и от филмите му „јврора“ („Aurora“, 2010) и „—иераневада“ („Sieranevada“, 2016), представ€ни с гол€м успех на предишни издани€ на —офи€ ‘илм ‘ест. –ежисьорът беше председател на ћеждународното жури на 21-ви€ —‘‘ през 2017 година. Ќегови€т най-нов филм „»мението“ („Manor House“, 2020) ще бъде показан в есенното издание на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест.

»стори€та пресъздава философски дискусии от началото на ’’ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. ¬ основата на филма е утопично-философски€т текст на руски€ мислител ¬ладимир —оловьов „“ри диалога за войната, прогреса и кра€ на истори€та“, написан малко преди смъртта му през 1900 година.

 ристи ѕ”ё ще представи лично последни€ си филм Д»мениетоУ

„ иното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Ќо възниква още един важен въпрос: защо съществуват игралните филми? ¬същност измислените истории идват от съзнанието ни. “е се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света.  амерата не се движи случайно, т€ има цел.  иното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение – на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни,“ – сподел€  ристи ѕую.

* * *

¬ продължение на шест години в програмата на —офи€ ‘илм ‘ест имаме удоволствието и привилеги€та да бъде връчвана специалната Ќаграда ‘»ѕ–≈——» 90 ѕлатиниум, ко€то се присъжда от ћеждународната федераци€ на филмовите критици. ¬ пред-пандемичните години т€ бе представ€на лично от  лаус ≈дер, генерален секретар на организаци€та, и нейни носители в —офи€ са Ѕела “ар, √оран ѕаскалевич, »лдико ≈неди, Ѕиле југуст, јгнешка ’оланд. ѕрез март 2021 година този приз беше изпратен на легендарни€ “ери √илиъм, който имаше специален онлайн мастерклас, предаван директно в залата на ƒома на киното, на сайта на ‘»ѕ–≈——» и в социалните мрежи на —офи€ ‘илм ‘ест. ѕрез септември 2021 година ще посрещнем в —офи€  ристи ѕую, който лично ще получи наградата и ще проведе мастерклас на територи€та на ƒома на киното.

ќ„ј ¬ј…“≈ гостуването на  ристи ѕую в —офи€ на 18 и 19 септември 2021 година!—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg