Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг

“Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг
Cinefish.bg

Рецензии
“Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг

08.11.2019, 08:50  |   Видяна: 3494  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Никога една параноя не е напълно безпочвена.”
Зигмунд Фройд


След тазгодишното продължение на историята за кошмарния клоун (То), Стивън Кинг отново привлича вниманието на експертите  по маркетинг. “Доктор сън” представен като продължение на “Сиянието” (1980), е голямото и дългоочаквано събитие в пейзажа на хоръра. Погледите, окуражаващи и скептични, бяха обърнати към режисьора Майк Фланаган, чиято нарастваща скорост в жанра е безспорен факт (като автор на филми предимно за Netflix), и който трябва да реши нелеката комплексна задача: да се хареса на феновете на Стенли Кубрик, да прелъсти тези на Стивън Кинг и въпреки сянката на култовия американски постановчик, да даде воля на личните си предпочитания към филмовата творба. Известно е, че преди четири десетилетия писателят се обяви категорично срещу екранния резултат от  адаптацията на романа си, но е също така известно, че публиката недвусмислено я превърна в класика за всички времена.

“Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг

Доктор Сън“Доктор сън” среща зрителя с Дани Торънс, момченцето, което бе свидетел на свадите между баща си (уникалният психопат Джак Никълсън) и майка си (незабравимата Шели Дювал). Изминали са 40 години откакто колорадския Overlook hotel бе свидетел на кървавата драма, но травмиращите спомени са пресни в главата на Дани (Юън Макгрегър). В търсене на бягство от кошмарите си, той води невзрачно живуркане в малко градче, забито в глухотата на Ню Хемпшир. Съзнателно затънал в алкохолни изпарения, той намира подходящ начин да притъпи шока от спомените си и да избяга от телепатичните си способности, които вгорчават ежедневието му. От относителното му психично равновесие го извежда Абра (като Кадабра) Стоун (Кайли Кюран) - тийнейджърка със свръхестествени дарби, своеобразна негова сродна душа. Двамата си дават сметка за съществуването на малобройната секта “Истински възел” (True Knot), чиито почти безсмъртни членове се захранват енергийно с жизнените сили на невръстни деца. Абра е надарена с изключителна психическа сила, но липсата на опит я прави уязвима от Роуз Шапката, (изненадващата Ребека Фъргюсън), водачката на номадите-ловци на беззащитни деца. Дани много силно желае да се включи в борбата, но ефикасността му е понижена от кошмарите, които го спохождат. Неговата главна задача е да преодолее личните си страхове, спомени и комплекси, за да се притече на помощ на Абра.

“Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг

Юън Макгрегър се възползва мащабно от вратата, широко отворена за таланта му от  Фланаган, за да се докаже като сериозен актьор, натрупал зрялост и опит. Той извайва емоционално многопластов персонаж разнищен и изтощен от кошмарите, съжаленията, скръбта и привързаността си към чашката. Ребека Фъргюсън, неговият драматургичен опонент, е безпощадно зловеща, властна, прелъстителна и секси, приятно откритие за феновете.

“Доктор сън” е просмукан с атмосферата на кубриковия хорър и се придържа към неговата визуална естетика с голяма доза носталгия.  Историята е изпълнена  с препратки и цитати и е съучастническо намигане на Фланаган (почти връстник на “Сиянието”) към познавачите от публиката. Интересно е да се отбележи, че кадрите и композициите на кадъра, са старателно имитирани и не са заемки от лентата от 1980, дело на камерата на  Джон Олкът.

“Доктор сън” - за чука и наковалнята или между Кубрик и Кинг

Зрителите не за пръв път се срещат с опростената  психоаналитична теза от творчеството на Кинг, защитаваща идеята, че за да победи страховете си човек трябва да застане лице в лице с тях. В такъв смисъл, едва ли ще е преувеличено да се спомене думата “халтура” или “конвейер”. Но това, което дава индивидуалния привкус на филма на Фланаган е динамиката на драматичния триъгълник между Дани, сектата и Абра, където може да се открие силно творческо присъствие и индивидуалност.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg